Sudbury, Ontario

Sudbury bezienswaardigheden Greater Sudbury, kortweg Sudbury, is de grootste plaats in Zuid-Ontario. Het heeft een rijk nikkelmijnverleden en ligt grotendeels op de wanden van het Sudbury Basin, de op één na grootste krater op aarde. Het mijnverleden is nog aanwezig in de vorm van de 380 meter hoge Inco Superstack, de langste vrijstaande schoorsteen van het westelijk halfrond.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Science North

Science North, een groot wetenschapsmuseum, is de populairste attractie van Sudbury. Het museum laat je op een interactieve manier kennismaken met de meest uiteenlopende aspecten van (natuur)wetenschap. Verdiep je in de flora en fauna van het Arctische gebied, bekijk miljoenen jaren oude fossielen en laat je verrassen door wetenschappelijke demonstraties in het Discovery Theatre. Het museum ligt op de oever van Lake Ramsey. In de zomermaanden kun je aan boord gaan van de Cortina voor een cruise over het meer. Tickets zijn verkrijgbaar bij Science North.  

Bezienswaardigheden Sudbury Ontario

Dynamic Earth

Benieuwd naar het mijnverleden van Sudbury? Breng dan een bezoek aan Dynamic Earth, dat onderdeel vormt van Science North (combitickets zijn beschikbaar). Neem deel aan een rondleiding door oude mijngangen en leer meer over ontwikkelingen binnen de mijnbouw. Verder is er een tentoonstelling over geld. Buiten het museum staat de Big Nickel, een negen meter hoge ‘nickel’ (Canadese munt van vijf cent).

Bezienswaardigheden Sudbury Ontario

Musea

Vlak bij de Inco Superstack ligt het Copper Cliff Museum. Het museum is gevestigd in een blokhut die vroeger bewoond werd door een mijnwerker en zijn gezin. Aan de hand van historische voorwerpen krijg je een goede indruk van het dagelijkse leven uit het begin van de twintigste eeuw. Vergelijkbaar is het Flour Mill Heritage Museum (twee historische gebouwen met authentieke inrichting), het Anderson Farm Museum (voormalige melkerij) en het Rayside-Balfour Museum. De eerste drie musea zijn alleen geopend tussen mei en oktober. In de nabijgelegen plaats Capreol kun je nog een bezoek brengen aan het Northern Ontario Railroad Museum & Heritage Centre.

Sudbury Ontario

Art Gallery of Sudbury

De Art Gallery of Sudbury is ondergebracht in het voormalige landhuis van een baron. Je vindt er kunst van lokale en regionale kunstenaars. Er zijn regelmatige evenementen en workshops.

Sudbury Ontario

Omgeving

A.Y. Jackson Lookout

Ongeveer 45 kilometer ten noordoosten van Sudbury (in Onaping) stort de 55 meter hoge High Falls in het Sudbury Bassin. Het mooie zicht op de waterval is mede beroemd geworden door een schilderij van A.Y. Jackson, een kunstenaar uit de beroemde Group of Seven. Rond de waterval lopen wandelroutes, waaronder de Geological Walking Tour.

Sudbury Ontario

Vervoer

Als je het gebied rond Sudbury wilt verkennen, kun je op de trein stappen. Er rijdt een trein tussen Toronto en Vancouver, die Sudbury passeert. Je kunt ook richting White River rijden met de Sudbury-White Rivertrein. Als je liever met de bus op verkenningstocht gaat, zijn de busdiensten van Greyhound Canada en Ontario Northland Motor Coach Services geschikt. De bussen rijden tussen verschillende steden in Canada. In Sudbury zelf kun je ook gebruik maken van diverse busdiensten, de verzorgd worden door Greater Sudbury Transit.

Feiten

Provincie Ontario
Oppervlakte 3.201 km²
Hoogte 348 meter
Inwoners 160.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden in Sudbury, met een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Aan het einde van de zomer, in augustus en september, valt de meeste regen. In november begint de winter met temperaturen onder het vriespunt. In de periode tussen november en maart is er bovendien een grote kans op sneeuw.

Sport

De Sudbury Wolves, de plaatselijke ijshockeyploeg in Sudbury, komen uit in de Ontario Hockey League en spelen in de Sudbury Community Arena. Daarnaast heeft Sudbury een Canadian footballteam, de Sudbury Spartans, en wordt de stad door diverse universitaire teams en schoolteams vertegenwoordigd.

Geschiedenis

De Jezuïeten stichtten in 1883 een missiepost in het gebied, die zij Sainte-Anne-des-Pins noemden. Vlak bij de missiepost werd de Canadian Pacific Railway (CPR) aangelegd. Tijdens het aanleggen stuitte men op hoge concentraties nikkel en kopererts aan de rand van het Sudbury Basin. Dankzij de nieuw aangelegde spoorweg kon de mijnbouw verder ontwikkeld worden. Sainte-Anne-des-Pins werd omgedoopt tot Sudbury, genoemd naar de gelijknamige stad in Engeland, waar de vrouw van een leidinggevende van de Canadian Pacific Railway woonde.

Hoewel er potentie was voor mijnbouw, was de stad in het begin voornamelijk een verzamelpunt en commercieel centrum voor de verschillende mijnkampen en boerengemeenschappen in de regio. Later verbeterden de vervoersmogelijkheden en kwamen er ook mijnwerkers in de stad wonen.

In 1893 werd Sudbury erkend als ‘town’ en in 1930 als ‘city’. De stad herstelde zich snel na de Grote Depressie, dankzij de nikkelreserves. Het inwonersaantal steeg in de daaropvolgende jaren zo snel, dat het stadsbestuur de benodigde faciliteiten maar met moeite uit de grond kon stampen.

In 1973 werden de stad en randgemeenten heringedeeld in de Regional Municipality of Sudbury. In 2001 werd er opnieuw een bestuurlijke vernieuwing doorgevoerd, waarbij de stad en randgemeenten samengevoegd werden tot Greater Sudbury.

Economie

Sudbury is omgeven door mijnen, waar de inwoners dankbaar gebruik van maken. Er is vooral veel activiteit in de koper- en nikkelmijnbouw. Sudbury heeft de diepste nikkelmijn ter wereld, die tot wel 2.300 meter in de aarde gaat. Naast de mijnbouw, is ook de metaalproductie een belangrijke sector in de economie van de stad.

Vanaf de jaren 1970 is de mijnbouw iets afgenomen en het belang van andere sectoren sterk toegenomen, waardoor Sudbury langzamerhand is uitgegroeid tot het belangrijkste centrum in Noord-Ontario op het gebied van zaken, toerisme, financiën, gezondheidszorg, educatie, overheid en wetenschappelijk en technologisch onderzoek.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan