Rideau Hall, Ottawa

rideau hall ottawa Rideau Hall in de Canadese hoofdstad Ottawa is de officiële verblijfplaats van de Canadese gouverneur-generaal en het Canadese staatshoofd. Ook vinden er plechtige evenementen plaats en worden hier nieuwe ministers beëdigd. Het hoofdgebouw van Rideau Hall telt maar liefst 175 kamers op een oppervlakte van 9.500 vierkante meter. Je kunt het gebouw zelfstandig bezoeken of deelnemen aan een rondleiding.

Activiteiten

Bezoek

Rideau Hall ligt in het stadscentrum van Ottawa, aan 1 Sussex Drive, min of meer tegenover Parliament Hill. Je kunt je bezoek aan Rideau Hall het best beginnen bij het bezoekerscentrum, gelegen aan de Sussex Gate-ingang. Hier vind je meer informatie over de rol van de gouverneur-generaal in Canada. Een interactieve tentoonstelling leert je het een en ander over Rideau Hall.

Als je het terrein zelfstandig wilt verkennen, kun je bij de ingangen van de tuinen (Thomas Gate en Mackay Gate) een brochure ophalen. Wil je ook de publieke kamers van de gouverneur-generaal zien? Ga dan mee met de gratis Residence Tour. Deze duurt 45 minuten en geeft je een kijkje in de Canadese monarchie. Reserveren is in het hoogseizoen aanbevolen.

Kunst

Voor kunstliefhebbers is Rideau Hall een interessante locatie. Een Art Tour leidt je naar een bijzondere collectie van contemporaine en antieke kunstwerken, Canadese meubels en kunst en antiek van over de hele wereld. Rideau Hall leent regelmatig kunst van hoogstaande musea in Canada. Ook zijn er speciale tentoonstellingen, bijvoorbeeld met kunst van de First Nations.

Geschiedenis

Rideau-kanaal, Rideau Falls en Rideau Hall

Thomas Mackay, steenhouwer en aannemer, bouwde Rideau Hall in 1838 als villa voor zijn familie. Eerder speelde Mackay een rol bij de aanleg van het Rideau-kanaal en de molens bij Rideau Falls. Velen beschouwen hem als de grondlegger van New Edinburgh, dat later zou uitgroeien tot Ottawa.

Lords en Hertogen

Het zelfstandig geworden Canada was in 1864 op zoek naar een verblijfplaats voor de gouverneur-generaal. Aanvankelijk huurde de Canadese Kroon Rideau Hall, uiteindelijk kocht ze het over als officieel woonhuis. Het huis werd door nieuwe Lords uitgebreid, bijvoorbeeld met een balzaal en een tentkamer (1872-1878) en de Minto-kamer als extra woonruimte (1899). De Hertog van Connaught, die het prachtige pand tussen 1911 en 1913 bewoonde, liet de meeste veranderingen aanbrengen. Hij breidde het pand uit met extra kamers, liet de ingang en de inkomsthal vernieuwen en vergrootte de eetkamer. En omdat de donkere sparren de lichtinval beperkten, liet hij die vervangen door loofbomen.

Wilhelmina, Julia en Beatrix

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Rideau Hall een tijdelijke verblijfplaats voor veel Europese vorsten. Onder de gevluchte royalty’s bevonden zich de toenmalige koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prinses Beatrix.

Sindsdien zijn er nog regelmatig veranderingen aangebracht en werd Rideau Hall en de omringende landen in 1977 benoemd tot National Historic Site of Canada. In 1986 kwam daar nog een titel bij, waardoor Rideau Hall werd aangeduid als het allerbelangrijkste erfgoed van heel Canada.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan