Parliament Hill, Ottawa

parliament hill ottawa De bekendste bezienswaardigheid in Ottawa is Parliament Hill. De parlementsheuvel in de Canadese hoofdstad wordt ook wel 'The Hill' genoemd. Parliament Hill ligt in het stadscentrum aan de Ottawa-rivier. Het complex bestaat uit drie gebouwen en staat symbool voor de natie Canada. Parliament Hill trekt jaarlijks 3 miljoen bezoekers.

Activiteiten

Bezoek Parliament Hill

Parliament Hill is dagelijks gratis te bezoeken. Woon een debat bij en bezoek de Peace Tower of de Memorial Chamber. Vanaf de Peace Tower heb je een mooi uitzicht over Ottawa. In de Memorial Chamber vind je een collectie boeken waarin oorlogsslachtoffers worden herdacht. Je kunt hiervoor een rondleiding boeken, deze duurt 20 tot 60 minuten. Wees er vroeg bij: er is een beperkt aantal plaatsen. Je kunt ook een boottocht maken over de Ottawa-rivier, waarbij je een mooi uitzicht hebt op Parliament Hill.

parliament hill ottawa

Standbeelden en monumenten

Rondom Parliament Hill zijn verschillende standbeelden en monumenten, waaronder beelden van koningin Elizabeth II en koningin Victoria. Het eerste standbeeld dat werd geplaatst op Parliament Hill was van George-Étienne Cartier, een Frans-Canadese politicus die beschouwd wordt als de vader van de federatieve staat.

Geschiedenis

De nieuwe hoofdstad

In 1857 werd Ottawa, dat toen nog Bytown heette, gekozen als hoofdstad van Canada. Twee jaar later koos men Barrack Hill tot locatie voor de nieuwe federale gebouwen. Voor het ontwerp hiervan werd een wedstrijd uitgeschreven, zoals in die tijd vaker gebeurde voor grote architectonische opdrachten. Er moesten in totaal drie gebouwen komen: voor het parlement, het ministerie en de gouverneur-generaal.

parliament hill ottawa

Collegiate Gothic Style

Uit de diverse ingezonden bouwstijlen koos men een ontwerp in de Collegiate Gothic Style. Deze stijl is een herleving van de gotiek, hij wordt ook veel toegepast bij universiteiten, zoals Oxford en Cambridge. In de negentiende eeuw waren bouwstijlen sterk verbonden met politieke en sociale ideeën, waardoor de stijl van een gebouw niet alleen een esthetische of praktische keuze was. De Collegiate Gothic Style kwam uit Engeland en symboliseerde Britse waarden. Deze bouwstijl zou de parlementaire democratie benadrukken, in tegenstelling tot de Amerikaanse neoclassicistische stijl die juist het republikeinse gedachtegoed symboliseert.

Parliament Hill heeft symmetrie in zowel de gebouwen als het omringende landschap. Er is niet veel beplanting op het terrein, zodat er ruimte is voor belangrijke publieke ceremonies. Typisch is ook dat de gebouwen grote, lage bouwblokken zijn, die versterkt zijn door torens.

Trage bouw

Op Parliament Hill staan drie gebouwen: een centraal blok (ontworpen door John Pierson & Jean Marchant), een oostelijk blok en een westelijk blok (beide ontworpen door Thomas Stent & Augustus Laver). De uiteindelijke oplevering daarvan duurde lang wegens financiële problemen (1859-1866). Een grote brand vernietigde in 1966 het centrale blok, maar de bibliotheek bleef gespaard. In datzelfde jaar begon nog de herbouw van het blok, die tot 1922 zou duren. Het huidige gebouw lijkt veel op het eigenlijke ontwerp. Parliament Hill wordt in 1976 opgenomen op de lijst met National Historic Sites.

parliament hill ottawa

Bibliotheek

Het ronde bijgebouw, de bibliotheek, heeft een interessante geschiedenis. Kloosters hadden ook altijd een rond bijgebouw, waarin de keuken zich bevond. Omdat de keuken een los gebouw was, kon een eventuele brand niet snel overslaan naar andere delen van het klooster. Toen de gotische stijl ook werd toegepast bij universiteiten, kreeg dit ronde bijgebouw een andere brandgevaarlijke bestemming: het scheikundelokaal. Op Parliament Hill is het bijgebouw een bibliotheek. Tijdens de brand uit 1916 bleef deze bibliotheek intact, doordat een medewerker de grote ijzeren deuren sloot die de bieb met de rest van het gebouw verbond.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan