The Martyr’s Shrine

martyrs shrine midland The Martyr’s Shrine in Midland, Ontario is een rooms-katholieke kerk. Schilderijen, beelden en relieken leren je van alles over het leven van de missionarissen die het christendom naar Canada brachten. Bijna vierhonderd jaar geleden werkten, woonden en stierven hier de jezuïeten van de missiepost in Sainte-Marie among the Hurons.

Bezienswaardigheden

Bezoeken

Je kunt de kerk dagelijks bezoeken. Je ziet er beelden, schilderijen en relieken van de martelaren. Ook is er een uitkijkpunt. Op het terrein kun je een kijkje nemen in de tuinen of picknicken. Voor pelgrims zijn er van mei tot september religieuze activiteiten in The Martyr’s Shrine. Vooral in het weekend zijn er dan grote pelgrimsgroepen aanwezig en kan het erg druk zijn.

Sainte-Marie among the Hurons

Vlak bij Martyr's Shrine herbouwde men de oude missiepost Sainte-Marie among the Hurons. Hier ontdek je het verhaal van de missionarissen en de Huron. In de zomer herleeft het verleden even en zijn er demonstraties over de zeventiende-eeuwse cultuur en levensstijl. Je kunt onder meer leren hoe je vuur moet maken, welke kleding men droeg en welke spellen er gespeeld werden. Ook zijn er optredens en kookdemonstraties.

Geschiedenis

Missiepost

In 1639 stichtten Jezuïtische missionarissen een nederzetting bij de Sainte-Marie-rivier: Sainte-Marie among the Hurons. Van daaruit wilden ze de Huron, de inheemse bevolking, bekeren tot het christendom. Ook leerden ze hen land bebouwen. De Jezuïeten wilden een christelijke staat opbouwen in Noord-Canada en het inheemse volk beschermen tegen de hebberige blanke kolonisten. Om dit te bereiken begaven de Jezuïeten zich onder de Huron en leerden ze de bijbehorende taal.

Iroquois versus Huron

In 1649 kwam er een eind aan het missiewerk en de missiepost toen de Iroquois-stam vanuit het noorden de Huron-dorpen aanviel. De Jezuïeten verlieten hun woonplaats en vluchtten. Niet iedereen kon zich in veiligheid brengen. Vijf van de missionarissen werden gevangengenomen en stierven een marteldood.

Pelgrimsoord

Al tegen het eind van de negentiende eeuw was de plaats van de missiekerk (The Martyr’s Shrine, vrij vertaald ‘martelaren heiligdom’) een pelgrimsoord geworden. Mensen bezochten jaarlijks deze plek om hun eer te bewijzen aan de Jezuïtische martelaren die er de dood vonden. In 1925 vond John M. Fillion, een invloedrijke Jezuïet, dat er een groter heiligdom gebouwd zou moeten worden. In juni 1926 was de Martyr’s Shrine voltooid, gezegend en geopend. De volgende dag vond er een mis plaats, waarbij 10.000 mensen aanwezig waren. Niet veel later verklaarde Paus Pius XI de zeventiende-eeuwse missionarissen heilig. Tegenwoordig bezoeken duizenden pelgrims de kerk.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan