Sydney, Nova Scotia

Sydney Nova Scotia De voormalige mijnplaats Sydney, de één na grootste stad van Nova Scotia, is een ideale uitvalsbasis om het oostelijke deel van Cape Breton Island te verkennen. Sydney heeft een grote cruisehaven, die vooral bekijks trekt vanwege de grootste viool ter wereld. De achttien meter hoge viool symboliseert het Keltische erfgoed en de folkmuziek van Nova Scotia. Vanuit North Sydney vertrekt bovendien een ferry naar Channel-Port aux Basques op Newfoundland en terug.

Bezienswaardigheden & activiteiten

St. Patrick's Church Museum

Aan de Esplanade, een straat die parallel loopt aan de kade, staan monumenten en bordjes die de belangrijkste personen en gebeurtenissen van de stad gedenken. Hier vind je ook de St. Patrick's Church uit 1828, de oudste rooms-katholieke kerk van Cape Breton Island. De kerk is ingericht als museum met een verzameling van oude (kunst)voorwerpen uit Sydney. St. Patrick's is tevens het startpunt van rondleidingen door het historische noordelijke gedeelte van de stad.

Sydney Nova Scotia

Musea

Je kunt in Sydney drie musea bezoeken. Het Cossit House uit 1787 wordt beschouwd als het oudste gebouw in Sydney en misschien zelfs op heel Cape Breton. Het huis laat het leven van de achttiende eeuw zien, toen Cape Breton nog een Britse kolonie was. Gekostumeerde gidsen brengen het verleden tot leven. Cossit House ligt aan Charlotte Street. Even verderop vind je ook het Jost Heritage House, waar je een collectie modelschepen en medicijnen uit de vroege negentiende eeuw kunt bekijken. Het Cape Breton Centre for Science & Heritage draait juist om de cultuur, het erfgoed en de wetenschap op Cape Breton. Bekijk historische kostuums, gereedschappen, foto's, voorwerpen van Mi'kmaq-indianen en artefacten die te maken hebben met de vroegere staalindustrie in Sydney.

Sydney Nova Scotia

Omgeving

Glace Bay

Een half uur rijden ten oosten van Sydney ligt de kleine plaats Glace Bay. Breng hier een bezoek aan het Cape Breton Miners’ Museum. Onder het museum lopen gangen van een verlaten kolenmijn, waar gepensioneerde mijnwerkers rondleidingen geven. Direct naast het museum ligt Miners’ Village, een gerestaureerd dorp dat een goed beeld geeft van het mijnwerkersleven uit de negentiende eeuw. Een andere bezienswaardigheid in Glace Bay is de Marconi National Historic Site, waar je alles te weten komt over het levenswerk van uitvinder Guglielmo Marconi. In 1902 verstuurde hij als eerste een draadloze boodschap naar de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Marconi Historical Site, Nova Scotia

Fortress of Louisbourg National Historic Site

Ten zuiden van Sydney, op ruim een half uur rijden, ligt het Fortress of Louisbourg. Hier stap je terug in de tijd van de machtsstrijd tussen Frankrijk en Engeland, die onder andere werd uitgevochten in het versterkte Louisbourg. Een groot deel van de vestingstad is gerestaureerd. Slenter op eigen gelegenheid of met een gids door de straten die bevolkt worden door gekostumeerde acteurs. Eet een hapje in de taverne en woon een wapendemonstratie van Franse soldaten bij. Vlakbij ligt het moderne Louisbourg, met het interessante Louisbourg Marine Museum. Dit museum herbergt schatten uit schepen die voor de rotsachtige kust van Louisbourg tot zinken kwamen.

Fortress of Louisbourg, Nova Scotia

Fleur-de-Lis Trail

Er zijn meerdere mogelijkheden om vanuit Louisbourg het vasteland van Nova Scotia te bereiken. De Fleur-de-Lis Trail, de mooiste route, volgt de Atlantische kust en voert je door indrukwekkende landschappen en langs leuke vissersdorpjes. De route eindigt in St. Peter’s, een van de oudste gemeenschappen op Cape Breton. Het St. Peter’s-kanaal vormt de toegangsweg tot het gigantische Bras d’Or Lake. Zorg trouwens dat je met een volle tank vanuit Louisbourg vertrekt: onderweg zijn er geen tankstations.

Sydney Nova Scotia

Boten naar Newfoundland

Vanuit North Sydney vertrekt er een ferry naar Channel-Port aux Basques op Newfoundland en terug. De overtocht duurt ongeveer zes uur en moet vooraf gereserveerd worden. Je kunt er ook voor kiezen om naar het oosten van Newfoundland te varen. Je maakt dan een boottocht naar Argentia of St. John's. De overtocht naar St. John's duurt ongeveer veertien uur. Informeer bij ons naar de reistijden en mogelijkheden.

Sydney Nova Scotia

Vervoer

Vanwege de haven en het cruiseschippaviljoen is Sydney te bereiken per (cruise)schip. Transit Cape Breton verzorgt het openbaar vervoer in Sydney en de omliggende Cape Breton-regio.

Boten naar Newfoundland

Vanuit North Sydney vertrekt er een ferry naar Channel-Port aux Basques op Newfoundland en terug. De overtocht duurt ongeveer zes uur en moet vooraf gereserveerd worden. Je kunt er ook voor kiezen om naar het oosten van Newfoundland te varen. Je maakt dan een boottocht naar Argentia of St. John's. De overtocht naar St. John's duurt ongeveer veertien uur. Informeer bij ons naar de reistijden en mogelijkheden.

Sydney Nova Scotia

Feiten

Provincie Nova Scotia
Regio Cape Breton Regional Municipality
Oppervlakte 25 km²
Hoogte van 0 meter tot 66 meter
Inwoners 33.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

In Sydney heerst een vochtig continentaal klimaat. Dit wordt gematigd door de nabijheid van de Atlantische Oceaan. In de winter kan het er (licht) vriezen (maximaal een graad of 10), terwijl er in de zomer met gemak temperaturen van 20 graden bereikt worden.

Geschiedenis

Sydney werd in 1785 gesticht door kolonel Joseph Frederick Wallet DesBarres. De naam van de stad is geïnspireerd op Thomas Townshend, de eerste burggraaf van Sydney, die ook wel Lord Sydney werd genoemd. Townshend was destijds de minister van Binnenlandse Zaken van Groot-Brittannië.

De eerste inwoners waren voornamelijk arme Engelse burgers en ex-soldaten. Later kwamen daar vluchtelingen van de Amerikaanse Revolutie bij. Tussen 1784 en 1820 was Sydney de hoofdstad van de Britse kolonie op Cape Breton Island. Later fuseerde de kolonie, op verzoek van de Britse regering, met het naastgelegen Nova Scotia. Rondom de haven van Sydney was namelijk veel steenkool aangetroffen. 

Aan het begin van de twintigste eeuw werd in Sydney een van de grootste staalfabrieken ter wereld gebouwd. Door deze florerende staalindustrie, de koolindustrie, de haven en de goede treinverbinding met andere steenkoolstadjes was Sydney van cruciaal belang voor de industriële Cape Breton-regio. Door de forse economische groei steeg ook het inwonersaantal snel, waardoor Sydney in 1903 officieel een stad werd. In de late jaren zestig nam het belang van de kool- en staalindustrie steeds verder af. Vandaag de dag kent Sydney een gevarieerde economie, die zich onder andere concentreert op informatietechnologie, cultuur en toerisme.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan