Lunenburg, Nova Scotia

Lunenburg Nova Scotia Lunenburg, de grootste vissersplaats aan de zuidelijke kust van Nova Scotia, werd in 1753 gesticht als eerste Britse nederzetting buiten Halifax. Aangezien er veel gebouwen uit de achttiende en vroege negentiende eeuw bewaard zijn gebleven, is het een populaire plaats voor toeristen. Het historische centrum met zijn fel beschilderde en mooi bewerkte houten gebouwen is benoemd tot UNESCO-werelderfgoed. Struin door de straatjes van de haven naar de heuveltop, ervaar de historische schoonheid van Lunenburgs gekleurde huizen en houten architectuur. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Old Town

In het oude centrum vind je veel houten gebouwen uit de achttiende en vroege negentiende eeuw, een levendige kade, restaurantjes, winkels, kunstgaleries en enkele musea. Je kunt Old Town onder meer verkennen door deel te nemen aan een rondwandeling.

Old Town

Fisheries Museum of the Atlantic

Duik een dag in de miraculeuze wereld van de zee! Het Fisheries Museum of the Atlantic is gevestigd in felrood geschilderde gebouwen aan de kade en stelt de visserij van Atlantisch Canada centraal. Bewonder inheemse vissoorten in grote aquaria, bekijk de uitgebreide tentoonstelling over de beroemde Bluenose-boot, leer meer over vistechnieken en loop rond over de Theresa E. Connor, een mooie zeilboot (schoener). In de zomer zijn er rondleidingen en demonstraties. Je kunt ook een boottochtje maken naar het Ice House Theatre, waar dagelijks films worden vertoond. In de Fisherman's Memorial Room wordt een ode gebracht aan vissers die in de golven het leven lieten. 

Fisheries Museum, Lunenburg

Knaut-Rhuland House Museum

Dit mooi behouden huis uit 1793 is een goed voorbeeld van de koloniale architectuur, net als de gebouwen die er direct naast staan. Gekostumeerde gidsen leiden je rond en nemen je tweehonderd jaar terug mee in de tijd. Het huis is gebouwd door Benjamin Knaut, een van de eerste inwoners en handelaren van Lunenburg. De tweede eigenaar, Conrad Rhuland, was eveneens een handelaar. Het museum is geopend van begin juni tot eind september. Een ander heel mooi voorbeeld van Victoriaanse architectuur is de Lunenburg Academy.

Lunenburg

Bluenose II

De Bluenose, gebouwd in Lunenburg in 1920, was een wereldberoemde race- en vissersboot die zeventien jaar op rij onverslaanbaar was tijdens regatta’s (bootraces). Het was dan ook een drama voor Lunenburg toen de boot in 1946 verging. In 1963 begon men met de bouw van Bluenose II, een replica van de Bluenose. Van begin juni tot eind augustus kun je aan boord gaan voor een cruise.

Lunenburg, Nova Scotia

Omgeving

Ovens Natural Park

Op ongeveer twintig minuten rijden van Lunenburg, direct aan de Atlantische kust, ligt Oven’s Natural Park, dat bekendstaat om zijn zeegrotten (‘ovens’). Het is een schitterende locatie om te kajakken en te wandelen langs ruige kliffen. Een mooie route is de Cave Trail Walking Tour, een gemakkelijke wandeling van ongeveer een uur. Hoogtepunten tijdens de wandeltocht zijn Tucker's Tunnel, de eerste zeegrot die toegankelijk is gemaakt voor publiek, en het uitzicht over Indian Cave. Verder kom je langs Cannon Cave, waar het breken van de golven klinkt als kanonschoten. Het park was in 1861 het decor van een heftige goudkoorts, waar je meer informatie over krijgt in het kleine museum. Zelf last van goudkoorts? Op Cunard's Beach kun je pannen naar goud. Je bereikt het park via een afslag aan Route 332 (in zuideiljke richting).

Lunenburg, Nova Scotia

Feiten

Provincie Nova Scotia
County Lunenburg
Oppervlakte 4 km²
Hoogte 4 meter
Inwoners 2.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

Lunenburg heeft een gematigd klimaat met relatief milde winters en koele zomers. Februari is de koudste maand, met een gemiddelde temperatuur van -5 en in augustus, de warmste maand van het jaar, wordt het gemiddeld 15 graden, met gemiddelde maximumtemperaturen rond de 20. Er valt door het jaar heen ongeveer evenveel regen, met een uitschieter in november. In februari valt de meeste sneeuw: gemiddeld 95 centimeter in totaal.

Geschiedenis

Voordat het gebied voor het eerst bezocht werd door Europese kolonisten, lag er een stadje op de plaats van het huidige Lunenburg, dat door de Mi’kmaq ‘Mirligueche’ genoemd werd. Na het uitbreken van de Father Le Loutre’s War (1749–1755), een grote oorlog tussen Britse kolonisten en de plaatselijke Mi’kmaq-indianen en Acadiërs, stuurde de Britse luitenant-generaal Edward Cornwallis op 5 oktober 1749 Britse troepen naar Mirligueche, dat volledig verwoest werd.
 
In juni 1753 begonnen de zogenaamde 'Foreign Protestants', immigranten afkomstig uit Duitsland, Zwitserland en de Franse regio Montbeliard, met de kolonisatie van Lunenburg, om de Britse positie in Nova Scotia te verstevigen. Lunenburg werd vernoemd naar de Graaf van Braunschweig-Lunenburg, die in 1727 tot koning van Engeland was bekroond. Lunenburg was hiermee de eerste Britse koloniale nederzetting in Nova Scotia buiten Halifax.
 
Tijdens de Franse en Indiaanse Oorlog werd het pas opgerichte Lunenburg  tussen 1757 en 1759 in totaal negen keer aangevallen door de Mi’kmaq en Acadiërs. Tijdens de Amerikaanse Revolutie was Lunenburg wederom het doelwit, nu van Amerikanen die vochten tegen het Britse Rijk. Er vonden twee aanvallen plaats, één in 1775 en één in 1782, waarbij de stad beide keren fikse schade opliep.
 
Tussen alle oorlogen door groeide Lunenburg gestaag, met een bruisende economie van landbouw, visserij, scheepsbouw en handel. De haven was dan ook het kloppende hart. In het midden van de negentiende eeuw barstte de Old Town uit zijn voegen, waardoor er in 1862 begonnen werd met de aanleg van een nieuw stadsgedeelte, dat toepasselijk New Town gedoopt werd. New Town werd al snel een geliefde plek voor rijke koopmannen, waardoor er veel grote, statige huizen verrezen.

Hoewel de scheepsbouw en handel via de haven lang de economie van Lunenburg domineerde, werd toerisme steeds belangrijker. Tegenwoordig is het zelfs de grootste inkomstenbron en wordt de stad jaarlijks door vele duizenden toeristen bezocht. 

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan