Halifax Citadel National Historic Site, Halifax

halifax citadel hill Het Halifax Citadel National Historic Site, kortweg ‘Halifax Citadel’ of ‘Citadel Hill’, is een fort gelegen op een heuvel boven de stad Halifax, Nova Scotia. Het fort gold als verdedigingswerk voor het Britse leger, dat tijdens haar koloniale overheersing meerdere forten liet bouwen rondom de havenstad. Citadel Hill maakt deel uit van het Halifax Defense Complex en is tegenwoordig geopend voor publiek. Je kunt hier deelnemen aan rondleidingen, oude ruimtes bekijken en een bezoek brengen aan het legermuseum. Acteurs spelen regelmatig na hoe soldaten leefden in Halifax Citadel en dagelijks rond het middaguur wordt er een kanon afgeschoten; zo komt de geschiedenis steeds weer tot leven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Verken het fort

Om het fort te verkennen, kun je deelnemen aan een rondleiding. Een gids vertelt je dan verhalen over Halifax Citadel en de soldaten die in het fort gelegerd waren. De rondleiding start bij het informatiecentrum, duurt 45 tot 60 minuten en is Engels- of Franstalig. Je kunt Halifax Citadel ook op eigen gelegenheid verkennen. Op het terrein zijn verschillende ruimtes opengesteld voor publiek: neem een kijkje in de soldatenbarakken, de kleermakerskamer, de cellen, het magazijn en de officierskamer. Meer informatie vind je bij het informatiecentrum. Hier zijn ook tentoonstellingen en films.

Ghost Tour

Rond Halifax Citadel doen spookachtige legendes de ronde. Tijdens een Ghost Tour kom je hier alles over te weten. Onder leiding van een gids verken je de donkere kanten van het fort. Deze tours vinden plaats tussen juli en oktober, ze starten rond half negen ‘s avonds. De rondleidingen zijn er uitsluitend in het Engels en duren 70 minuten.

Xplorers

Voor kinderen is er het Xplorers-programma. Word soldaat voor een dag en trek een ouderwets uniform aan, bespeel een Britse veldtrommel of schiet met een ouderwets geweer. Bij het afronden van vijf activiteiten krijgen kinderen een certificaat en een souvenir.

Legermuseum

Op het terrein van Halifax Citadel is een legermuseum aanwezig. Het museum stelt militaire voorwerpen uit de Canadese geschiedenis tentoon en geeft een kijkje in het leven van een achttiende-eeuwse soldaat. Je ziet er bijvoorbeeld wapens, uniformen en medailles.

Halifax Defense Complex

Halifax Citadel maakt deel uit van het Halifax Defense Complex. Bezoek ook eens ruïne Fort McNab, York Redoubt National Historic Site en de tentoonstellingen in Prince of Wales Tower. Het Georges Island National Historic Site is eiland in de haven van Halifax en is per boot bereikbaar. De gebouwen geven samen een goede indruk van hoe de stad Halifax verdedigd werd.

Geschiedenis

Een schip met Britse kolonisten arriveerde in 1749 op de plaats waar nu Halifax ligt. Ze begonnen onmiddellijk met de bouw van een nederzetting. Op de heuvel boven Halifax werd een houten constructie geplaatst, zodat de haven kon worden overzien. Dit vestingwerk was voornamelijk bedoeld om het land tegen de Fransen te beschermen. Hoewel aanvallen uitbleven, raakte het houten fort door het koude klimaat al snel in verval. In 1761 besloot men tot de bouw van een nieuw fort, dat ook door weersomstandigheden verviel en geen enkele militaire actie diende.

Eind achttiende eeuw raakten Engeland en Frankrijk met elkaar in oorlog. Hoewel de gevechten ver van Halifax plaatsvonden, vond men het noodzakelijk om een derde fort te bouwen. Ook dit exemplaar, kleiner dit keer, hoefde nooit als verdedigingswerk te dienen dankzij het uitblijven van enige aanvallen. In 1828 werd begonnen met de bouw van het vierde en laatste vestingwerk. Het stervormige fort, ontworpen door kolonel Gustavus Nicolls, werd na vele vertragingen in 1856 voltooid. Door nieuwe geavanceerde wapens was het fort al gauw overbodig. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden in het huidige Halifax Citadel soldaten gelegerd in barakken en diende het als commandocentrum voor de verdediging van Halifax. In de Tweede Wereldoorlog bleven de barakken staan, vanuit daar vertrokken de soldaten naar de oorlog in Europa. Na restauratie in 1951 kreeg het fort de titel ‘National Historic Place’.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan