Halifax, Nova Scotia

Halifax Nova Scotia Halifax, het culturele en economische hart van Nova Scotia, ligt aan een van de grootste natuurlijke havens ter wereld. Het moderne centrum en de historische (haven)wijken van Nova Scotia’s hoofdstad vormen een bijzondere mix. Daarnaast is Halifax de thuisbasis van verschillende universiteiten, waardoor het een bruisend uitgaansleven heeft.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Halifax Harbour

De grote natuurlijke haven heeft een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van Halifax. Ook tegenwoordig is het havengebied onmisbaar voor de economie. Volg de Halifax Harbourwalk, sluit je aan bij een historische tour of ga mee met een boottocht door de haven. Kenmerkend zijn de vele Historic Properties. Deze oude opslagplaatsen, handelsgebouwen en werven vormden vroeger het centrum van het bedrijvige zeeleven. Bekend is het Privateers Warehouse, waar geplunderde goederen van de Privateers (vrijbuiters, varend onder de Britse vlag) werden opgeslagen.

Halifax Harbour

Citadel Hill

Citadel Hill is de locatie van de Halifax Citadel, een stervormig fort uit 1749 dat bedoeld was om de haven van Halifax te verdedigen. Neem een kijkje in het Army Museum, volg een tour door het fort en woon het afvuren van het kanon bij (dagelijks om twaalf uur ‘s middags). In de zomer lopen er verklede acteurs rond en vinden er vaak Schotse feesten of concerten plaats. Het Citadel was niet het enige fort dat de haven van Halifax veilig moest houden. Op George’s Island, een klein eiland in de haven, staat eveneens een historisch fort. Op circa twintig minuten rijden ten zuiden van downtown ligt York Redoubt, een verdedigingslinie op een heuvel met uitzicht over de haven. Hier bevinden zich nog grote kanonnen en tweehonderd jaar oude vestigingen. Tegenover York Redoubt ligt McNab’s Island, het vierde strategische verdedigingspunt. In de zomer vertrekken vanaf Cable Wharf (in downtown Halifax) veerboten naar het eiland, waar nog ruïnes van een fort te bekijken zijn.

Halifax Citadel Hill

Old Town

Rondom Citadel Hill, waar je overigens een schitterend uitzicht over de stad hebt, ligt het oudste gedeelte van Halifax. Bezoek hier het Province House (het regeringsgebouw waar rondleidingen mogelijk zijn), de Art Gallery of Nova Scotia en de Old Town Clock, hét symbool van Halifax. De Clock bevindt zich onderaan de heuvel van Citadel Hill.

Old Town

Pier 21 (Canadian Museum of Immigration)

Pier 21, een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen, fungeerde tussen 1928 en 1971 als eerste halte voor duizenden migranten. Daarnaast was het tijdens de Tweede Wereldoorlog het vertrekpunt van een half miljoen Canadese soldaten. In het Canadian Museum of Immigration staat de rol van Canadese immigranten centraal. Iets verderop langs de kade ligt het Maritime Museum of the Atlantic. De belangrijkste collecties staan in het teken van het zinken van de Titanic en de grote Halifax Explosion uit 1917.

Canadian Museum of Immigration, Halifax

Halifax Public Gardens

Dit gratis toegankelijke stadspark, met de oudste Victoriaanse tuinen van Noord-Amerika, beslaat een volledige stadswijk. Het is doorgaans geopend van april tot oktober, wanneer je er kunt genieten van bloemenvelden, vijvers, kunsttentoonstellingen en livemuziek. Een straat verder ligt het Nova Scotia Museum of Natural History, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de natuur, de dieren, de zee en de indianen van Nova Scotia.

Halifax Public Gardens

Titanic Cemetery

Op 14 april 1912 raakte het ‘onzinkbare’ schip Titanic tijdens haar eerste trans-Atlantische overtocht een ijsberg en zonk. Vanuit de haven van Halifax vertrokken twee reddingsschepen naar de ramplocatie. Veel slachtoffers zijn begraven op het Fairview Lawn Cemetery dat in de volksmond ook wel 'Titanic Cemetery' wordt genoemd. Onder de graven bevindt zich dat van J. Dawson. De naam die je meteen associeert met Jack Dawson: het personage dat Leonardo DiCaprio speelt in de film Titanic uit 1997. Na de release van de film werd de begraafplaats overspoeld door huilende meisjes die bloemen legden bij het graf van J. Dawson. Dat hij in werkelijkheid niet het personage uit de film was, deed de toestroom niet verminderen. De echte J. Dawson was namelijk Joseph Dawson en was kolenschepper in het ruim van de Titanic. Het graf van J. Dawson werd pas na het maken van de film ontdekt. Een andere interessante begraafplaats is de Old Burying Ground uit 1749, waar belangrijke historische personen begraven liggen.

Fairview Lawn Cemetery, Halifax

Festivals

Een van de bekendste evenementen is het Halifax International Busker Festival (begin augustus), waarbij veel artiesten en muzikanten hun kunsten vertonen en er van alles te doen is op de kade. Begin juli is Halifax het decor van de Royal Nova Scotia International Tattoo, 's werelds grootste indoor taptoe, waar je kunt genieten van een bijzondere combinatie van muziek, dans en militaire demonstraties.

Busker Festival, Halifax

Omgeving

St. Margaret's Bay

Op een half uur rijden van Halifax vind je de mooie St. Margaret's Bay, een grote baai waar diverse kleine eilandjes in liggen. Daarnaast kun je er verschillende kleine stadjes bezoeken.

Halifax Nova Scotia

Fisherman's Cove

Dit kalme, gerestaureerde vissersdorp neemt je ruim tweehonderd jaar mee terug in de tijd. Wandel over de pittoreske boardwalk en bekijk zeemansouvenirs in een van de vele winkeltjes. In de Fisherman's Cove Gallery kun je terecht voor lokale kunstwerken. Fisherman's Cove ligt in Eastern Passage, twintig minuten rijden ten oosten van Halifax. Hongerig? Je kunt heerlijk eten in dit vissersdorp, drie keer raden wat er op het menu staat. Wil je wat meer avontuur? Ga dan mee met een boot voor een walvisvaart, diepzeevissen of een eilandtour. 

Halifax Nova Scotia

Dollar Lake Provincial Park

Dit provinciepark ligt rondom het Dollar Lake. Het park is rustig, bebost en er zijn veel outdoor-activiteiten, zoals varen, kanoën/kajakken, waterskiën en vissen. Aan het noordelijke eind van het meer ligt een zandstrand, waar je het water in kunt om te zwemmen. In Dollar Lake Provincial Park is ook een camping. Het park is voorzien van (backcountry) wandeloaden, toiletten, een eetgelegenheid en plaatsen waar je een kampvuur mag maken. Het is vanuit Halifax een klein uur rijden naar Dollar Lake Provincial Park. 

Halifax Nova Scotia

Crystal Crescent Beach Provincial Park

Dit park telt drie witte zandstranden met houten vlonders waar je prachtig over kunt wandelen. In Crystal Crescent Beach Provincial Park start ook de wandeling naar Pennant Point (20 km retour). Het park is gelegen bij Sambro Creek, drie kwartier rijden ten zuiden van Halifax. 

Halifax Nova Scotia

Lighthouse Route

Vanaf Halifax loopt er een toeristische autoroute naar Digby, aan de westkust van Nova Scotia. Je slingert langs dorpjes, baaien, vuurtorens en de ongerepte kust van Nova Scotia. De gemiddelde snelheid op de Lighthouse Route is laag, waardoor je de omgeving goed in je op kunt nemen.

Halifax Nova Scotia

Vervoer

Halifax is uitstekend verbonden met het achterland. Veerdiensten en buslijnen zijn te gebruiken voor een aantrekkelijk tarief en zorgen voor een goede verbinding met omliggende plaatsen. Zo kun je met de bussen van Acadian Lines naar verschillende bestemmingen in Nova Scotia, New Brunswick, Prince Edward Island en Maine (VS) reizen. Vanaf het treinstation, dat gelegen is in Zuid-Halifax aan Hollis Street, kun je met VIA Rail naar Montréal reizen (een reis van 22 uur).

In Halifax zelf en het omliggende gebied wordt het openbaar vervoer verzorgd door Metro Transit. Metro Transit biedt, naast lokale buslijnen, ook ferrydiensten en langeafstandsbussen (MetroLink en MetroX). Overstappen van een bus naar een ferry (en andersom) kost niets extra's. Let er wel op dat de gratis overstapkaartjes slechts 90 minuten geldig zijn.

Feiten

Provincie Nova Scotia
Regio Halifax Regional Municipality (HRM)
Oppervlakte 97 km²
Hoogte van 0 tot 119 meter
Inwoners 403.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

Halifax kent een gematigd klimaat, zeker in vergelijking tot de rest van Canada. Temperaturen liggen over het algemeen tussen de -5 en 25 graden Celsius. In de wintermaanden is er sprake van sneeuwval, hoewel deze niet extreem is. De lentes zijn koel en droog, zomers zijn wisselend koel of warm en in de herfst kan het nog lange tijd aangenaam weer zijn.

Geschiedenis

De eerste bewoners waar sporen van teruggevonden zijn, zijn de Mi’kmaq. Deze inheemse stam leefde gedurende de zomer in het havengebied, om tijdens de winter verder landinwaarts te trekken. In de achttiende eeuw kwamen de indianen in aanraking met Europeanen. In 1749 stichtten de Britten Halifax, wat in strijd was met de gemaakte verdragen met de Mi’kmaq en de Fransen. Door strategische forten in de haven kon de groeiende stad aanvallen van de Mi'kmaq en Fransen afslaan.

Het wegvallen van de Franse dreiging zorgde ervoor dat de rol van Halifax als belangrijke buitenpost wegviel. Londen besloot een groot deel van de marine-eenheden in de streek terug te roepen. Tijdens de Amerikaanse Revolutie gebruikten de Engelsen Halifax weer als toevluchtsoord, om zich te verbergen voor de troepen van de Amerikanen.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog steunde de stad zowel het Noorden als het Zuiden, wat Halifax geen windeieren zou leggen. Schepen van beide kampen meerden aan in de haven om te handelen, wat de stad flink geld opleverde. De aansluiting op het spoornet zorgde daarnaast nog eens voor een oppepper van de economie.

In de Eerste Wereldoorlog zou Halifax eveneens een belangrijke rol spelen. De haven bood een ideale schuilplek voor schepen op de vlucht voor Duitse onderzeeërs. De goede aansluiting op het spoornet zorgde er daarnaast voor dat de stad een toevoerhaven was voor oorlogsmaterieel, dat naar Europa verscheept zou worden. In 1917 werd de opkomst echter tegengehouden door een enorme ontploffing in de haven. Een botsing tussen een Frans en een Belgisch schip zorgde voor een ongekend grote explosie, die ruim tweeduizend slachtoffers kostte. De materiële schade was daarnaast enorm, zodat Halifax flink moest investeren om alles te repareren. In dit licht was de Tweede Wereldoorlog economisch gezien een zegen voor de regio. Als belangrijke doorvoerhaven voor Europa floreerde de stad door groeiende inkomsten uit oorlogsmaterieel en hulp aan Engeland. Na de oorlog had Halifax weinig last van een stagnerende economie, omdat de Koude Oorlog ervoor zorgde dat er nog steeds geïnvesteerd werd in de marine. Daarnaast werden enkele omliggende stadjes toegevoegd aan de stad, waardoor de stad qua oppervlakte en aantal inwoners flink groeide. Tegenwoordig is de regio een conglomeraat van steden, met Halifax als hoofdstad.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan