Antigonish, Nova Scotia

Antigonish bezienswaardigheden Antigonish is de thuishaven van de oudste Highland Games van Noord-Amerika. Elk jaar in juli trekken mensen uit alle windstreken naar Antigonish om deze spelen, die in het teken staan van de Schotse en Keltische cultuur, mee te maken. Andere leuke bezienswaardigheden zijn het Antigonish Heritage Museum, Cape George Lighthouse en de boerenmarkt Antigonish Farmers' Market. Ben je toe aan het inslaan van souvenirs? Bezoek dan de Antigonish Mall.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Antigonish Heritage Museum

Dit gemeentemuseum toont de geschiedenis van Antigonish en haar omgeving. Het museum werd in 1991 geopend en huisvest in een voormalig treinstation. Het is geopend van maandag tot en met zaterdag.

Peggys Cove Nova Scotia

Cape George Point Lighthouse

De Cape George vuurtoren vind je op Cape George Point. De vuurtoren stamt uit 1968, zijn voorganger werd verwoest door een brand. De vuurtoren ligt op de Cape George-route (33 km). Vanaf dit punt heb je een weids uitzicht over de St. George-baai, Cape Breton en Prince Edward Island.

Antigonish bezienswaardigheden

Highland Games

Elk jaar in juli vinden in Antigonish de Highland Games plaats. Deze spelen zijn een negentiende-eeuwse voortzetting van traditionele clanspelen uit de Schotse Hooglanden. Er gebeurt van alles tijdens deze spelen, zo zijn er atletische activiteiten zoals hardloopwedstrijden, paalwerpen of Schots hamerwerpen. Daarnaast wordt er (Schotse) muziek gemaakt en wordt er gedanst.

Antigonish bezienswaardigheden

Antigonish Farmers' Market

Deze grote boerenmarkt kun je iedere zaterdagmorgen bezoeken op James Street. Tenminste, tussen de maand mei en de late herfst. De markt is geopend van 08:30 tot 13:00. Op de markt vind je uiteenlopende producten, van chocolade, snoep en honing tot vis, vlees en regionale handwerkproducten. Voor kinderen is er een speciale speelhoek.

Antigonish bezienswaardigheden

Strandparken

Wil je de stranden rondom Antigonish verkennen, dan kun je je toevlucht nemen tot een van de omringende natuurparken. Aan de kust vind je Pomquet Provincial Park en Bayfield Beach. Beide zijn ongeveer een half uur rijden vanaf Antigonish. Het kleine, populaire Bayfield Beach Provincial Park ligt aan de St. Georges Bay. Omdat het in de Northumberland kustregio ligt, is het water er relatief warm. Het kleine strand is bedekt met zand en kiezelstenen en is geschikt om te zwemmen. Er is alleen kustwacht aanwezig in de weekenden van juli en augustus. Wel zijn er permanent kleedruimtes, toiletten en picknickplaatsen. Bij het strand is een parkeerplaats.
 

Antigonish bezienswaardigheden

Arisaig Provincial Park

Arisaig Provincial Park is een klein park, 27 kilometer ten noorden van Antigonish. Het park ligt aan de wateren van de Northumberland Strait en is overzichtelijk en geliefd onder picknickers. In het park vind je stenen met fossielen, waarin zo'n vier miljoen jaar aan geschiedenis van de aarde te zien zou zijn (Silurian Rock). Door Arisaig Provincial Park loopt een wandelroute van 1,6 kilometer die je langs verschillende bezienswaardigheden leidt, waaronder de kustlijn en punten die toegang bieden tot het strand. Een mooi uitzichtpunt is Arisaig Brook.

Arisaig Provincial Park

Feiten

Provincie Nova Scotia
Regio Northumberland Shore
Oppervlakte 5 km²
Hoogte van 0 tot 34 meter
Inwoners 4.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

Het weer in de provincie Nova Scotia is onvoorspelbaar. De westelijke (zee)wind is van grote invloed op de temperaturen. De zomers zijn over het algemeen warm (20-26  graden), in de winter kan het erg koud worden (gemiddeld -5). Door door de kille wind ligt de gevoelstemperatuur meestal enkele graden lager. Van december tot en met maart kan het flink sneeuwen in Nova Scotia.

Geschiedenis

De naam Antigonish is afkomstig van de Mi’kmaq, de oorspronkelijke bewoners van Nova Scotia. Historici zijn het oneens wat de precieze vertaling van het woord is. De eerste vertaling zou zoveel betekenen als 'Plaats waar beren takken van bomen breken om beukennootjes te verzamelen'. Anderen beweren dat de naam beter vertaald kan worden als 'Ontmoetingsplek van vijf gevorkte rivieren': bij Antogonish komen namelijk de West River, South River, Brierly Brook, Wright’s River en de East Wright’s River bij elkaar.

In 1650 arriveerden de eerste Fransen in het gebied, dat door de Mi’kmaq verdedigd werd. Ongeveer een eeuw later slaagden de Fransen er toch in zich te vestigen in de omgeving. Vanaf 1770 werden zij vergezeld door vele Schotten, die de Schotse Highlands onder dwang hadden moeten verlaten. Na de Amerikaanse Revolutie werd het gebied nog wat drukker bevolkt, toen circa 3000 bevrijde zwarte slaven hun intrek namen. In 1784 bemachtigden Ierse Loyalisten onder leiding van Captain Timothy Hierlihy grote stukken land rond de haven van het dorpje, dat zij - na enkele andere namen - uiteindelijk Antigonish noemden. 1784 wordt dan ook beschouwd als het jaar waarin Antogonish officieel gesticht werd.

Hoewel het gebied al sinds de jaren 1770 door Schotse immigranten bewoond was, werden pas in 1861 de eerste Highland Games georganiseerd, een groot evenement waar Antigonish tegenwoordig vooral om bekend staat. In 1880 werd er een spoorverbinding aangelegd tussen Antigonish en New Glasgow en negen jaar later kreeg de stad, inmiddels een vrolijke mix van allerlei culturen, officieel stadsrechten. In de eeuw die volgde vonden er vele technologische ontwikkelingen plaats en groeide Antigonish uit tot een welvarend stadje met tegenwoordig meer dan 4000 inwoners.

Economie

Antigonisch is een centrum voor de sociale dienstverlening. Er zijn geen grote industrieën in de stad, slechts plaatselijke bedrijven. De meeste inwoners werken op de universiteit of in het ziekenhuis. St. Francis Xavier University heeft 4000 fulltime studenten en 500 studenten die een opleiding in deeltijd volgen. Daarnaast heeft Antigonish nog drie middelbare en lagere scholen. Een andere belangrijke werkgever voor de inwoners van Antigonish is Canada’s Post’s National Philatelic Centre, een groot centrum waar orders van verzamelaars van Canadese postzegels worden verwerkt.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan