Nova Scotia

Nova Scotia (letterlijk vertaald Nieuw Schotland) is een kleine provincie aan de Atlantische Oceaan. Geografisch gezien bestaat het uit twee delen: een schiereiland dat aan de Canadese provincie New Brunswick vastzit en waarop de hoofdstad Halifax ligt, en een in oppervlakte kleiner eiland, Cape Breton Island, dat in het noordoosten ligt.

Feiten

Bijnaam: Canada’s Ocean Playground
Hoofdstad: Halifax
Grootste stad: Halifax
Bevolking: 922.000
Oppervlakte: 55.283 km²
Toetreding tot Canada: 1 juli 1867
Officiële website: www.gov.ns.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag Nova Scotia Coat of Arms Nova Scotia

Cultuur/Geschiedenis

Nova Scotia maakte aan het begin van het koloniale tijdperk deel uit van Acadië, het overzeese rijk van Frankrijk in het noordoosten van Amerika. De hoofdstad van dit rijk was Port Royal, gelegen in het zuidwesten van het huidige Nova Scotia. Vandaag de dag heet de stad Annapolis Royal en is het niet meer dan een klein landelijk plaatsje.

In tegenstelling tot Spaanse, Franse en Engelse kolonisten hadden de Schotten wel interesse in het gebied en was het korte tijd (van 1629 tot 1632) een Schotse kolonie. De Schotten verloren al snel hun kolonie aan de Fransen, tot het in 1713 veroverd werd door het Verenigd Koninkrijk, waar Schotland inmiddels deel van uitmaakte.

Feesten

Festival Acadien de Clare, een twee week durend festival dat elk jaar plaatsvindt in Baie Sainte-Marie, claimt het alleroudste Acadische festival ter wereld te zijn. Het festival wordt steeds in de zomer georganiseerd rond 15 augustus, de dag waarop ‘National Acadian Day’ gevierd wordt.

Ook de Schotse gemeenschappen hebben eigen festiviteiten ter ere van hun cultuur, compleet met whisky, doedelzakken en kilts. Zo wordt jaarlijks in juli in Fredericton het Highland Games Festival georganiseerd.

Culinair

Langs de kusten van Nova Scotia liggen veel kleurige vissersdorpjes. Het is vast geen verrassing dat er in de provincie veel visgerechten worden gegeten. Nova Scotia behoort zelfs tot 's werelds grootste exporteurs van kreeft.

Klimaat

Het klimaat van Nova Scotia neigt naar continentaal, maar door de nabijheid van grote wateren als de Atlantische Oceaan en de Fundybaai worden extreme temperaturen in de zomer en winter getemperd. Het weer op het schiereiland is iets meer gematigd in vergelijking met Cape Breton Island. Door de Golf van Saint Lawrence wordt het in het noorden ’s winters een stuk kouder, terwijl het water in de zomer juist snel opwarmt, waardoor de zomers warm zijn. Gemiddeld genomen wordt het ’s zomers ongeveer 25 graden, hoewel de temperatuur langs de kust enkele graden lager is. In de winter worden maximumtemperaturen van -2 graden langs de kust bereikt, terwijl het landinwaarts nog een stuk kouder wordt (gemiddeld -5). De herfst is iets warmer dan de lente. Langs de kust is het vaak mistig en in zomer en herfst komen er soms (zwakke) tropische stormen en orkanen voor.

Beste reistijd

De herfst leent zich het best voor een bezoek aan Nova Scotia. Je zult dan minder last hebben van de benauwdheid, insecten en drukte dan in de zomer, en de bomen krijgen mooie herfstkleuren.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan