L'Anse-au-Clair, Newfoundland & Labrador

LAnse au Clair Newfoundland Wie de autoroute langs de zuidkust van Labrador volgt, stuit helemaal in het zuidelijkste puntje op het havenstadje L’Anse-au-Clair. Net als de rest van de Labrador Straits heeft L’Anse-au-Clair een zeer wisselvallig klimaat. Afhankelijk van de wind kun je een mooie zonnige dag treffen of bevind je je lange tijd in dichte mist. Wat echter nooit verandert zijn de frisse oceaanlucht en de rijke geschiedenis die L’Anse-au-Clair zo kenmerken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wandelen

Rondom L’Anse-au-Clair valt er te voet genoeg te ontdekken. Verschillende wandelroutes leiden naar bijzondere plekken in de heuvelachtige omgeving, zoals de Jersey Rooms.

LAnse au Clair Newfoundland

Ruïnes

Naast de Fransen kwamen ook vissers van Jersey naar L’Anse-au-Clair om te werken. De ruïnes van een Jersey-visbedrijf uit de achttiende eeuw zijn hier bewaard gebleven.

LAnse au Clair Newfoundland

Natuur

Andere plekken in de omgeving zijn de heetwaterbron Bubbling Sands en L'Anse-au-Cotard, een afgelegen inham vlakbij de grens met Québec.

LAnse au Clair Newfoundland

Stranden

Het zandstrand bij L’Anse-au-Clair is een van de mooiste, zo niet de mooiste in de omgeving. De koude waterstroom vanaf de Labrador Zee maakt het water echter niet echt aangenaam om in te zwemmen.

Architectuur

Voor de architectuurliefhebber staat er in L’Anse-au-Clair een mooie gerestaureerde kerk in de Gothische stijl uit 1909. Binnen in de kerk is het Gateway to Labrador Visitor Centre gevestigd, waar je informatie kunt krijgen over Labrador en een expositie kunt bekijken over de geschiedenis van de regio.

Feiten

Provincie Newfoundland & Labrador
Regio Labrador Straits
Hoogte 139 meter
Inwoners 300
Tijdzone Newfoundland Time Zone (tijdverschil met Nederland: 4,5 uur vroeger)

Geschiedenis

De geschiedenis van L’Anse-au-Clair gaat terug tot begin achttiende eeuw toen de Fransen de regio ontdekten als een uitstekende uitvalsbasis voor de visserij. In 1825 vond er een grensconflict plaats tussen Québec en Newfoundland over het huidige Labrador. Toen de gemoederen weer wat bedaard waren, trokken ook kolonisten uit Newfoundland en het zuiden van Engeland naar L’Anse-au-Clair, dat slechts een paar kilometer van de provinciegrens met Québec ligt, om zich daar te vestigen. Ondanks deze import is L’Anse-au-Clair altijd een kleine gemeente gebleven.

De naam L’Anse-au-Clair is een moderne variant op twee eerdere benamingen. De meest oorspronkelijke naam was L’Anse Eau Claire wat ‘inham van helder water’ betekent in het Frans. Na de herontdekking van de plek in 1825 door verschillende kolonisten werd de plek Anse St. Clair gedoopt, naar een van de eerste personen die zich er vestigden.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan