Miramichi, New Brunswick

Miramichi Miramichi is een grote stad in de Canadese provincie New Brunswick. De multiculturele geschiedenis van Mi'kmaq-indianen, Schotten, Acadiërs, Engelsen en Ieren is nog overal aanwezig. De meeste activiteiten in de stad zijn gecentreerd rond de Miramichi-rivier; daarbuiten zijn talloze mogelijkheden tot buitensporten, zoals kajakken, fietsen, wandelen en zeilen. Enkele populaire attracties zijn Beaubears Island, French Fort Cove en Middle Island.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Miramichi-rivier

De Miramichi-rivier vormt het hart van de stad. Langs de oever zijn allerlei activiteiten mogelijk, van picknicken tot wandelen. Op de rivier zelf kun je goed vissen (zalm), kanoën en 'tubing', waarbij je met een grote band over de rivier drijft. Vanaf Ritchie Wharf vertrekken boottours over de rivier. Ritchie Wharf is overigens een leuke plek om te genieten van restaurants, kunstgalerijen en winkeltjes. In de zomer spelen er 's avonds regelmatig lokale bands.

Miramichi Rivier

Beaubears Island

Beaubears Island ligt midden in de Miramichi-rivier en is bereikbaar per boot. Begin je bezoek in het Nelson Visitor Information Centre, dat dagelijks geopend is. Je kunt je in juli en augustus laten rondleiden door gekostumeerde gidsen. Op het eiland zijn twee historische plaatsen: Op de plek waar Acadiërs (afstammelingen van Franse kolonisten) hun heil zochten om ten strijde te trekken tegen de Engelsen in Nova Soctia kun je nu het Boishébert National Historic Site bezoeken. De Acadiërs zouden tussen 1755 en 1760 een nederzetting hebben gesticht van wel tweehonderd huizen. Waar in de vroege negentiende eeuw een grote, bloeiende scheepswerf stond, is nu Beaubears Island Shipbuilding National Historic Site.  

Miramichi Beabears Island

Middle Island

Meer geschiedenis vind je op Middle Island, waar Ierse immigranten hun toevlucht zochten toen ze door de aardappelziekte in hun eigen land op zoek moesten gaan naar een nieuw thuis. Veel Ieren overleefden de barre tocht echter niet en liggen her en der begraven op het eiland. Een keltisch kruis herdenkt alle slachtoffers. Er zijn diverse wandelroutes over het eiland uitgezet, waar je door middel van informatieve borden meer te weten komt over de Ieren. Het is ook mogelijk om mee te gaan met een begeleide tour. Ook kun je een wandeling maken over het strand of luisteren naar muziek in het amfitheater.

Miramichi wandelen New Brunswick

French Fort Cove

French Fort Cove, kortweg 'the Cove' genoemd, is een groot natuurpark met diverse wandel- en fietspaden. In het park ligt ook een meer, waar een wandelroute van ongeveer 3 kilometer omheen loopt. In juli en augustus staat elke maandag-, woensdag- en vrijdagavond deelnemen een spooktocht op de planning, waarbij je op zoek gaat naar de schat van de beruchte Headless Nun (hoofdloze non).

Miramichi French Fort Cove

Recreatie

In en om de stad zijn er veel mogelijkheden om zowel winter- als zomersporten te beoefenen en dan vooral op en rond de Miramichi-rivier. In de winter kun je hier goed skiën of op een sneeuwmobiel rijden. Daarnaast is het gebied geliefd onder bergbeklimmers, wandelaars, kajakkers, mountainbikers en fietsers.

Miramichi-rivier suppen

Festivals

Met name in de zomers staan leuke festivals op het programma. Enkele aanraders zijn het vierdaagse Rock 'n Roll Festival in juli, Canada's Irish Festival (ook in juli), het Miramichi Folksong Festival (begin augustus) en het Scottish Festival, dat eind augustus plaatsvindt.

Feiten

Provincie New Brunswick
County Northumberland
Oppervlakte 180 km²
Hoogte 31 meter
Inwoners 18.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

In Miramichi heerst een koel en vochtig klimaat. ‘s Winters is het gemiddeld -11 graden. In de zomermaanden loopt het kwik op richting de 20. De zomers zijn warm en zonnig. Er valt een redelijke hoeveelheid neerslag, waarvan iets minder dan de helft bestaat uit sneeuw.

Geschiedenis

Lang voor de Europese kolonisatie was Miramichi het thuis van de Mi’kmaq-indianen en Acadiërs, afstammelingen van de eerste Franse kolonisten. Zij woonden op Beaubears Island, gelegen in het midden van de Miramichi-rivier. In 1648 kwam de Franse Nicolas Denys met zijn schip en bemanning naar Miramichi. Denys stichtte een nederzetting om het stuk land te koloniseren.

In 1754 brak er een oorlog uit tussen de Franse kolonisten en de Britse bemanning die een eindje verderop aan land was gekomen. Er werden veel gebouwen vernietigd, waaronder de eerste stenen kerk van New Brunswick. De Fransen werden door de Engelsen verslagen en zo werd Miramichi in 1760 onderdeel van het Britse rijk. De eerste permanente kolonisten kwamen dan ook uit Groot-Brittannië. Het Schotse en Ierse erfgoed is nog volop aanwezig in het gebied.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan