Stewart, British Columbia

Stuart British Columbia Het plaatsje Stewart ligt in de Canadese provincie British Columbia. Het wordt vaak in één adem genoemd met buurplaats Hyder in Alaska. De omgeving is rijk aan bergen, water en gletsjers. Stewart telt ongeveer vijfhonderd inwoners en beschikt over enkele voorzieningen, waaronder restaurants, een supermarkt en een tankstation. Voor een bezoek aan Stewart moet je een natuurliefhebber zijn; de plaats ligt ver van de bewoonde wereld. Ga hier zeker op zoek naar (grizzly)beren en breng een bezoek aan de machtige Salmon Glacier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stewart Heritage Walking Tour

Het kleine Stewart heeft weinig faciliteiten, maar doet haar best om het bezoekers naar de zin te maken. Daarom zijn de gebouwen aan de hoofdstraat bijzonder gedecoreerd. Zo tref je winkelwagentjes aan op het dak van de kleine supermarkt en functioneert een van de hotels aan Main Street als kippenboerderij én Toaster Museum. Je komt deze grappige gebouwen tegen met de Stewart Heritage Walking Tour. Hiervoor kun je een plattegrondje ophalen in Stewart's Historical Museum. Dit kleine museum leert je meer over de First Nations, de goudkoorts en de ontwikkeling van dit afgelegen plaatsje. Voor meer informatie over Stewart en leuke (buiten)activiteiten breng je een bezoek aan Stewart Visitor Centre, dat alleen in bedrijf is tijdens de zomermaanden.

Ripley Creek, Stewart

Beren spotten (Fish Creek)

In de zomer is de wildernis rond Stewart in trek onder grizzlyberen en bruine beren, die de rivieren en beken afstruinen voor zalm. Je kunt een bezoek brengen aan Fish Creek Viewing Platform, 9.5 kilometer ten noorden van buurplaats Hyder. Hier is een platform en een vlonderpad aangelegd om deze indrukwekkende dieren vanaf een veilige afstand te bewonderen. Dit kan tussen juli en september. Je volgt hiervoor Highway 37A naar Hyder en vervolgens Salmon Glacier Road in noordelijke richting.

Stewart British Columbia

Mines Viewpoints

Volg je voorbij Fish Creek de Salmon Glacier Road verder in noordelijke richting, dan kom je langs twee historische mijnplaatsen. Na 19 kilometer bereik je Indian Mines Viewpoint. Als je vanaf dit uitkijkpunt in westelijke richting kijkt, dan zie je waar het oude "luchttramspoor" liep. Dit tramspoor (wij zouden het een kabelbaan noemen) werd aangelegd in 1951 om erts uit de Indian Mine te kunnen vervoeren naar Premier Mine, waar de verwerkingsfabriek en -molen stonden. Indian Mine is sinds 1963 niet meer in gebruik. Zo'n achthonderd meter verderop ligt Premier Mines Viewpoint. De Premier Mine was anno 1918 een van de meest rendabele mijnen van British Columbia. Naar schatting werd maar liefst 15 miljoen dollar aan goud opgegraven. Let op: De Salmon Glacier Road is van gravel en niet toegankelijk bij slecht weer. Vraag in het bezoekerscentrum om advies voor je op pad gaat. Rijd rustig en voorzichtig en houd rekening met tegemoetkomend verkeer. Reizigers met een grote camper wordt afgeraden verder te rijden dan Fish Creek Viewing Platform.

Salmon Glacier, Stewart

Salmon Glacier

Rijd je na Premier Mines Viewpoint verder noordwaarts over Salmon Glacier Road, dan kom je uiteindelijk bij de teen van de Salmon Glacier. Dit punt ligt ruim 24 kilometer ten noorden van Hyder. Salmon Glacier is de vijfde grootste gletsjer van Canada. Je hebt vanaf dit punt een gaaf uitzicht op de voet van de gletsjer en de omringende bergen en valleien. Je ziet ook kleine, helblauwe vijvertjes (Kettles) die worden gevormd door smeltende ijsblokken. Tien kilometer verder vanaf de gletsjerteen vind je Summit Viewpoint: een hoger gelegen uitkijkpunt.

Salmon Glacier, Stewart

Bear Glacier (Hwy 37A)

Om Stewart te verlaten, rijd je Highway 37A terug naar Meziadin Junction. Deze verharde weg is 65 kilometer lang en brengt je door een ruig natuurgebied. Maak onderweg zeker nog even een stop bij Bear Glacier Provincial Park, dat ongeveer halverwege ligt. Er is een pullout aan de weg waar je uitzicht hebt op de Bear-gletsjer. De beste foto's maak je in de ochtend. Je kunt ook een kijkje nemen bij Strohn Lake, een halve kilometer verderop. Onderweg heb je de kans om elanden, vossen, beren, stekelvarkens en berggeiten te zien.

Highway 37A, Stewart
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan