Powell River, British Columbia

Powell River Aan de Sunshine Coast van British Columbia, waar eindeloze groene bergen de beschutte wateren van de Grote Oceaan treffen, ligt de stad Powell River. Eens bevond zich hier de grootste pulp- en papierfabriek ter wereld, nu is het een centrum voor buitenactiviteiten. Kajakken en kanoën zijn populair; het water is relatief warm en langs de kuststrook vind je prachtige baaien en inhammen. Met een beetje geluk zie je tijdens een boottocht of wandeling over de Sunshine Coast Trail dolfijnen, walvissen en zeeleeuwen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Townsite

Townsite is het Powell River uit 1900, voordat de omringende gemeenschappen Westview, Cranberry en Wildwood in de stad opgingen. Second Avenue, die rechtstreeks naar de papierfabriek leidde, was de drukste straat. In Townsite vind je meer dan honderd authentieke huizen, waaronder Dwight Hall, de Company Department Store en Patricia Theatre, de oudste bioscoop van de provincie. Bij de Townsite Heritage Society kun je brochures ophalen voor een stadswandeling.

Papierfabriek, Powell River

Powell River Historical Museum

Geïnteresseerd in de ontstaansgeschiedenis van Powell River? Breng dan een bezoek aan dit museum, waar ook de natuurlijke en culturele geschiedenis centraal staat. Een ander museum is het Powell River Forestry Museum, dat zich voornamelijk op de bosbouw richt.

Powell River, British Columbia

Sunshine Coast Trail

Deze 180 kilometer lange wandeltocht langs de kust van British Columbia kan ook prima in delen bewandeld worden. De trail leidt je door veel verschillende landschappen: van kustlijnen, beekjes en meren tot oude bossen. Bij Powell River ligt het gedeelte Haywire Bluff (dat leidt naar een uitzichtpunt) en Little Sliammon Lake. Voor gedetailleerde informatie over de trail kun je terecht bij Powell River Tourism.

Sunshine Coast, Powell River

Valentine Mountain

Voor een uitzicht op Powell River, Texada Island en Vancouver Island ga je naar Valentine Mountain. Via ongeveer honderd traptreden bereik je een van de mooiste uitzichtpunten in de regio.

Savary Island

Savary Island kreeg vanwege zijn witte zandstranden de bijnaam ‘Hawaii of het North’. Er wordt veel gezwommen en gefietst; fietsen zijn ter plaatse te huur. Je bereikt het eiland per boot vanuit Lund (30 kilometer ten noorden van Powell River).

Powell River

Saltery Bay Provincial Park

Het natuurpark van Saltery Bay bestaat uit een campground (Mermaid Cove) en een gedeelte met een rotsachtig strand. Hier wordt veel gezwommen en gedoken. Speciaal voor scubaduikers is er een drie meter hoog standbeeld van een zeemeermin op de bodem gezet. Tijdens eb ontstaan er langs de waterkant veel getijdenpoelen, waar zich zeesterren, zee-egels, kleine visjes en krabbetjes in verzamelen. Soms zijn er voor de kust orka’s en zeeleeuwen te zien. Saltery Bay ligt op ongeveer een half uur rijden ten oosten van Powell River.

Saltery Bay, British Columbia

Kajakken en kanoën

Populaire locaties voor zeekajakkers en kanoërs zijn Desolation Sound, de Copeland Islands, Mitlenatch Island en Savary Island. Vancouver Island zorgt voor een barrière; de wateren zijn rustig en relatief warm. Houd je meer van zoetwater, dan is de Powell Forest Canoe Route, waarbij je acht meren aandoet, een aanrader. In Powell River kun je kano's of kajaks huren of een tocht met een gids boeken.

Powell River, British Columbia

Geschiedenis

De geschiedenis van Powell River wijkt niet veel af van het 'standaardverhaal': oorspronkelijk waren het inheemse volkeren die het gebied bevolkten, maar zij moesten op den duur plaatsmaken voor Europese kolonisten die er handelsposten en later ook nederzettingen stichtten. De Sliammon First Nation bewoonde van oudsher het bovenste deel van de Sunshine Coast, de Salish het lager gelegen deel. Ze visten, joegen en handelden en staan vandaag de dag bekend om hun totempalen, houten kano's en unieke taal.

In de jaren tachtig van de negentiende eeuw kwam de houtindustrie op en nam men de eerste papier- en pulpfabrieken in gebruik. In 1930 werkten er tweeduizend mensen in de fabrieken, die de grootste producent van krantenpapier ter wereld waren. Powell River was een innovatieve gemeenschap, wat onder andere bleek uit het medische plan dat voor burgers uitgedacht en uitgevoerd werd. Elke werknemer stond een dollar van zijn of haar loon af, om medische kosten te dekken. Ook is het de plaats van Patricia Theatre, dat tegenwoordig Canada's oudste, continu geopende bioscoop is.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan