Parksville, British Columbia

Parksville British Columbia Het kleine plaatsje Parksville is geliefd onder reizigers en wordt door kenners beschouwd als een van de best bewaarde geheimen van Vancouver Island. Het is bekend vanwege haar grote uitgestrekte zandstranden bij Parksville Bay en Craig Bay. Jaarlijks wordt op deze stranden het grote Parksville Beachfest gehouden, een van de drukst bezochte festivals in de omgeving. Tijdens het festival wordt onder andere het wereldkampioenschap zandsculpturen bouwen gehouden. Bezoek in Parksville het Craig Heritage Park Museum & Archives of ontdek een van de provinciale parken in de directe omgeving. Little Qualicum Falls Provincial Park en Spider Lake Provincial Park liggen beide binnen een half uur rijden van de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

St. Anne’s Anglican Church

De eerste bewoners van Parksville waren Anglicanen. Hun geloof verhuisde mee de wereld over en daarom werden er nieuwe kerken gebouwd. St. Anne's is een van de oudste kerken van Vancouver Island. Het houten kerkje werd in 1894 door 45 gelovige boeren gebouwd.

Craig Heritage Park Museum & Archives

In dit park kun je veel erfgoed van de oude stad Parksville vinden, waaronder French Creek Post Office uit 1886 en het Duncan McMillanhuis.

Rathtrevor Beach Provincial Park

Direct ten oosten van Parksville ligt Rathtrevor Beach. Majestueuze bomen, mooie zonsondergangen en uitnodigende witte stranden maken Rathtrevor Beach Provincial Park het hele jaar door een geliefde bestemming. Er lopen verschillende wandelroutes door het park, zoals een trail van 5,5 kilometer langs de kustlijn en door het park zelf. Onderweg kun je zomaar een adelaar, hert, uil, otter of wasbeer tegenkomen.

Parksville British Columbia

Omgeving

Little Qualicum Falls Provincial Park

Ten westen van Parksville liggen prachtige provinciale parken. Bijvoorbeeld het kleine Little Qualicum Falls Provincial Park, op slechts een kwartier rijden. Van de rotsige bergwanden vallen verschillende watervallen naar beneden in de Little Qualicum River. Via het korte wandelpad vanaf de Day Use Area kun je er dicht bij komen. Cameron Lake biedt de standaard recreatiemogelijkheden.

Provinciaal park Little Qualicum Falls op Vancouver Island

MacMillan Provincial Park (Cathedral Grove)

Direct naast Little Qualicum Falls Provincial Park, tussen Port Alberni en Parksville, voert Highway 4 (Alberni Highway) je dwars door MacMillan Provincial Park. In dit park staan de grootste douglassparen van het eiland. Wandel over de paden en zie de eeuwenoude bomen meters boven je uit torenen. In het zuiden staan de dikste sparren, met doorsnedes van wel negen meter. Aan de andere kant van de weg vind je boomgaarden met Western red cedars, grote reuzenlevensbomen. Tussen de bomen ligt een deken van groene varens en mossen. Er leven onder andere uilen, reptielen, herten en zwarte beren. Rijd je van Parksville naar Ucluelet/Tofino, dan voert Highway 4 je dwars door dit park.

MacMillan Provincial Park met groene douglassparren

Englishman River Falls Provincial Park

Vanaf Little Qualicum Falls Provincial Park is het een klein half uur rijden naar een volgend park met indrukwekkende waterval: Englishman River Falls Provincial Park. Rijd je direct vanuit Parksville, dan is het slechts een kwartiertje. Langs de Englishman River is een stuk land afgeschermd om de wapitiherten en zalmen die er leven te beschermen. Vanaf de Day Use Area of de campground leidt een kort wandelpad naar de Upper en Lower Englishman Falls, met prachtige uitzichten op de rivierkloof. Vanaf twee bruggen zijn watervallen te zien die in en smalle kloof naar beneden storten. De lager gelegen waterval eindigt in een diepe, maar kristalheldere poel.

Provinciaal park Englishman River Falls op Vancouver Island

Spider Lake Provincial Park

Spider Lake Provincial park is met zijn kleine stranden en afgelegen baaien langs Spider Lake een geschikte plek is om van de zon te genieten. Het warme water is ideaal voor zwemmers en kanoërs. Het park bevindt zich op een half uur rijden ten westen van Parksville.

Spider Lake Provincial Park bij Parksville in British Columbia

Vervoer

Openbaar vervoer wordt geregeld door het Regional District Nanaimo. Plaatsen die per bus bereikt kunnen worden zijn onder andere Nanaimo, Campbell River en Nootka.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Nanaimo
Oppervlakte 80 km²
Hoogte 46 meter
Inwoners 12.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Het water zorgt voor koelte in de zomer en warmte in de winter: het klimaat is gematigd. De wintertemperatuur ligt meestal tussen rond 5 graden (overdag) en 0 graden ('s nachts). November, december en januari zijn de natste maanden. Als het voorjaar zijn intrede doet, wordt het langzaam droger en ook warmer: in maart is het overdag gemiddeld 10 graden, in mei al 16. De droogste maanden zijn juni, juli en augustus. Maxima liggen dan tussen de 19 en 22 graden. September is een aangename maand, met temperaturen van gemiddeld 18 graden. In oktober gaat het meer regenen en koelt het verder af tot zo'n 13 graden.

Geschiedenis

De Spanjaarden waren aan het eind van de achttiende eeuw de eerste Europeanen die het huidige Parksville betraden. Zij vestigden zich hier niet; deerste die dat deed was de Engelsman John Hirst, die in 1870 met zijn gevolg driehonderd vierkante kilometer aan de Englishman River claimde. Het gebied bleef lange tijd een buitenpost, afgescheiden van de rest van het eiland, totdat aan het eind van de eeuw een weg naar Nanaimo werd aangelegd. Het dorp groeide en kreeg in 1877 een postkantoor. Nelson Parks was de baas van dit postkantoor. Aan hem heeft Parksville zijn naam te danken. De houtkap was lange tijd de grootste industrie, maar onder andere de uitbereiding van de Esquimalt en Nanaimo Railway zorgde er aan het begin van de twintigste eeuw voor dat het toerisme steeds belangrijker werd.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!