Kelowna, British Columbia

Kelowna British Columbia Kelowna ligt in de Okanagan-vallei, aan de oostelijke oever van het Okanagan-meer. De uitgestrekte fruitboom- en wijngaarden op de glooiende heuvels langs het meer geven de vallei een mediterraan karakter. Kelowna's omgeving is erg populair onder golfers, wandelaars en strandliefhebbers. Een van de populairste bezienswaardigheden is de Kettle Valley Railway.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wijngaarden

De Okanagan-vallei is vanwege het gunstige klimaat en de vruchtbare grond bijzonder geschikt voor het verbouwen van wijn. Rondom Kelowna zijn er dan ook talloze wijngaarden te vinden, waarvan de Mission Hill Winery en Quail’s Gate Winery tot de bekendste behoren. De meeste wijngaarden zijn in het zuiden van de vallei te vinden. Bij vrijwel elke wijngaard kun je het hele jaar door deelnemen aan een wijnproeverij of rondleiding.
 

Vineyard

Okanagan-meer

Kelowna grenst in het oosten aan het reusachtige en uitgestrekte Okanagan-meer, dat 135 kilometer lang en maximaal vijf kilometer breed is. Het meer is erg geschikt voor uiteenlopende watersporten en strandactiviteiten. Verschillende parken, zoals het City Park en het Waterfront Park, grenzen aan het meer. Houd trouwens goed je ogen open voor Ogopogo, het monster dat volgens legenden al eeuwenlang in het meer leeft.

Okanagan Meer

Kettle Valley Railway

Deze voormalige spoorweg is tegenwoordig omgetoverd in een prachtige wandel- en fietsroute met uitzichten over de vele fruitboom- en wijngaarden. Er loopt een route van twaalf kilometer tussen twee (vroegere) stations ten oosten van Kelowna: Myra Station en Ruth Station. De route bevat voormalige spoorbruggen en tunnels door de spectaculaire Myra Canyon. De twee stations zijn binnen veertig minuten te bereiken met eigen vervoer. Heb je weinig tijd? Bezoek dan Myra Station. Vanaf de parkeerplaats is het één kilometer lopen tot de eerste spoorbrug, binnen twee kilometer zie je er zes (plus twee tunnels)

Kettle Valley Railway

Knox Mountain Park

Voor een panorama over Kelowna en de omgeving kun je ten noorden van de stad Knox Mountain beklimmen. Het Knox Mountain Park is van half maart tot half november geopend voor gemotoriseerd verkeer. Wandelaars kunnen de berg het hele jaar door beklimmen. De tocht naar het hoogste punt duurt een uur.

Knox Mountain Park

Musea

Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Okanagan Military Museum, dat allerlei voorwerpen tentoonstelt uit de Korea-oorlog en de Boerenoorlogen van het Britse Koninkrijk (waar Canada deel van uitmaakte) tegen Afrikaners in Zuid-Afrika. Het Laurel Packinghouse, een voormalig pakhuis om fruit in op te slaan, biedt plaats aan twee musea over de geschiedenis van de wijn- en fruitproductie van de streek. In het Okanagan Heritage Museum ten slotte staat de menselijke en natuurlijke geschiedenis van de regio centraal.  

Museum Kelowna

Vervoer

In Kelowna wordt busvervoer geregeld door FirstCanada, onderdeel van BC Transit. Meer dan twintig buslijnen bieden vervoer naar plaatsen in en net buiten de stad.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Central Okanagan
Oppervlakte 101 km²
Hoogte 344 meter
Inwoners 121.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Kelowna kent een opmerkelijk klimaat. De beschutting van de bergen aan beide kanten zorgt namelijk voor een steppeklimaat in de vallei, een klimaat dat bijvoorbeeld ook heerst in centraal gelegen delen van Spanje. Voor Canadese begrippen levert dit warme zomers en milde winters op en een betrekkelijk kleine hoeveelheid neerslag. Het kan er in de zomer dertig graden worden.

Geschiedenis

Er zijn bewijzen dat er al ruim tweeduizend jaar mensen wonen in Okanagan-vallei, met de Salish-indianen als vroegste bewoners. Het duurde tot 1811 voordat de eerste blanke Europeaan de vallei ontdekte. David Stuart van de Pacific Fur Company legde destijds, met het oog op de bonthandel, de fundamenten voor een infrastructureel netwerk in de regio.

Bijna vijftig jaar later, in 1859, werden de eerste missieposten gevestigd in de vallei, zo’n tien kilometer ten noorden van het huidige Kelowna. Een zware winter zorgde er echter voor dat de missionarissen uitweken naar de oevers van het Okanagan-meer.

De Brigade Trail, zoals de verbinding door de Okanagan-vallei genoemd werd, kende naast het tijdperk van de bonthandel nog andere hoogtijdagen. Toen de bonthandel in de tweede helft van de negentiende eeuw afnam, braken de dagen van de goudkoorts aan. In het westen van British Columbia werden behoorlijke hoeveelheden goud gevonden, waardoor men graag gebruikmaakte van de infrastructuur in de Okanagan-vallei.

Al met al leidden deze ontwikkelingen in 1892 tot grootse plannen om van Kelowna een nederzetting van betekenis te maken. De naam Kelowna is overigens afgeleid van het indiaanse woord voor grizzlybeer. Vanaf dat moment ging het snel met Kelowna. Het vruchtbare land trok veel mensen. Het bleek een kwestie van tijd voordat de eerste telefoonlijn (1891), de eerste krant (1904), de eerste brandweerkazerne (1905) en het eerste ziekenhuis (1908) hun intrede deden. In 1905 kreeg Kelowna stadsrechten; het stadje telde op dat moment 600 inwoners.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan