Chase, British Columbia

Chase Shuswap Chase is een klein stadje dat draait om bosbouw en toerisme. Chase ligt aan het Little Shuswap Lake, een prachtig meer dat de oorsprong is van de South Thompson River. Chase Creek mondt ook uit in deze rivier, en stroomt via drie watervallen door het dorp. Chase wordt overigens regelmatig gebruikt door de televisie- en filmindustrie. Er is in de omgeving gefilmd voor de film The Pledge, afleveringen van The X-Files en reclames voor onder andere Toyota, Nescafé en Kodak.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Chase Museum en Archives

In het Chase Museum en Archives zie je hoe het leven in Chase door de eeuwen heen vorm heeft gekregen. Van de primitieve leefomstandigheden van de First Nations, tot de mannen die aan de Canadian Pacific Railroad werkten. Het museum is gelegen in een voormalige kerk aan Shuswap Avenue.

Chase Falls

Deze watervallen van enkele meters hoog kom je tegen als je de Chase Creek volgt vanaf de Chase Creek Rest Area. Dit rustpunt vindt je aan de oostkant van Highway 1.

Kekulis

Bij hetzelfde rustpunt vind je een pad naar de kekulis. Dit zijn overblijfselen van ronde, half-ondergrondse woningen met een dak van boomstronken. De Shuswapindianen gebruikten deze onderkomens tijdens de winter. De in- en uitgang was het rookgat in het plafond. Nadelen van deze hutjes waren dat water gemakkelijk naar binnen kon sijpelen, en dat de bewoners vuil over zich heen kregen als iemand over het dak liep. In ieder geval bleven de Shuswapindianen in de winter betrekkelijk warm.

Shuswap Lake Provincial Park

Een goed park voor fietsers. Er ligt hier namelijk twaalf kilometer aan geasfalteerde fietspaden.

Squilax Pow Wow

In de derde week van juli vindt in Chase jaarlijks het Squilax Pow Wow plaats. Tijdens dit feest, dat een week duurt, kun je dansers, zangers en muzikanten van First Nationsgroepen zien. Ze laten zien hoe in hun cultuur feest gevierd wordt.

Geschiedenis

In 1908 werd de regio vernoemd naar een van de vele gelukszoekers die vanwege het goud naar British Columbia kwamen: Whitfield Chase. Hij was de eerste niet-Canadees die zich in het huidige Chase vestigde. Pas vanaf 1969 begint het stadje echt uit te breiden, voornamelijk dankzij de aanleg van de Coquihalla Highway en het daardoor opkomende toerisme.

Van oudsher woonden leden van de Shuswapstam in Chase. Zij lieten hun sporen na in het gebied en vormden inspiratie voor de slogan van het dorp: 'Chase, a Shuswap experience'.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!