Lake Louise, Alberta

Lake Louise De naam Lake Louise wordt voor zowel de plaats als het meer gebruikt. Lake Louise is een vernoeming naar prinses Louise Caroline Alberta (1848-1939), het zesde kind van Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Ook de provincie Alberta ontleent zijn naam aan de prinses. Het schitterende Lake Louise ligt ingeklemd tussen de bergen en is het beroemdste meer in de Canadese Rocky Mountains. Hoewel Lake Louise vaak wordt genoemd als hét skigebied van de Canadese Rocky Mountains, vind je er weinig winkels en uitgaansgelegenheden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lake Louise

Een paar kilometer van de plaats Lake Louise ligt het gelijknamige meer, bijgenaamd 'the Jewel of the Rockies'. Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer één kilometer en wordt gevoed door het smeltwater van zes gletsjers. Aan de oostelijke oever ligt het kasteelachtige Fairmont Chateau Hotel. Strek je benen, ga paardrijden of kanoën. Het is meestal erg druk bij het meer. Om de bussen vol toeristen voor te zijn, ga je 's morgens vroeg of 's avonds rond/na etenstijd. Kijk bij 'Vervoer' voor meer info over de handige shuttlebussen.

Lake Louise

Lake Agnes Trail

Een van de populairste wandelroutes bij Lake Louise is de Lake Agnes Trail (3,4 km one-way). Tijdens deze wandeling stijg je 385 meter en bereik je het Lake Agnes Teahouse, gelegen aan een schitterend meer midden in de bergen. Je kunt er, in het toeristenseizoen, terecht voor een kop thee of een eenvoudige lunch. De Lake Agnes Trail start ten westen van Château Lake Louise en duurt in totaal 2,5 à 3 uur. Vanaf het theehuis kun je overigens nog verder klimmen. De trail naar Big Beehive is 1,6 kilometer (one-way) en klimt nog 135 meter hoger. Via een serie haarspeldbochten bereik je een uitkijkplatform waar je Lake Louise en het Château kunt zien. Een iets kortere vervolgwandeling vanaf Lake Agnes is Little Beehive. Deze trail is 1 kilometer en leidt je naar een uitzichtpunt waar je de Bow Valley ziet.

Lake Agnes Trail in Banff National Park

Fairmont Chateau Hotel

Dit is het grote hotel bij Lake Louise, dat in de vroege twintigste eeuw gebouwd werd door de Canadian Railway. Ook als je niet in het populaire hotel overnacht, is het leuk om er even binnen te lopen. Op de benedenverdieping zijn een aantal winkel-, eet- en drinkgelegenheden.

Lake Louise

Lake Louise Ski Area

Dit skigebied, ook wel bekend als het Lake Louise Mountain Resort, biedt uitgebreide wintersportmogelijkheden. Van alpine- tot crosscountryskiën en wandelen op sneeuwschoenen. In de winter kun je op het meer zelf ijsvissen of schaatsen. In de zomer kun je de Sulphur Mountain Gondola pakken om uit te kijken over de hoogste toppen van de Rockies.

Banff NP

Omgeving

Nationale parken

Rondom Lake Louise vind je een schat aan natuurschoon en bezienswaardigheden. Lake Louise ligt in Banff National Park. Een must-see is het wereldberoemde Moraine Lake met zijn turquoise water omgeven door hoge bergtoppen. In de buurt vind je ook Yoho National Park, met zijn indrukwekkende Takakkaw Falls en het schilderachtige Emerald Lake. Yoho is een overzichtelijk park, waar één parkweg doorheen loopt. Dit park kun je goed in een dag of dagdeel verkennen.

Moraine Lake in Banff

Vervoer

Er is beperkte parkeergelegenheid bij Lake Louise. Daarnaast is de Moraine Lake Road in 2023 gesloten voor privévoertuigen. Er rijden shuttlebussen tussen het treinstation van Banff en Lake Louise en tussen Lake Louise Park & Ride en Lake Louise of Moraine Lake. Ook tussen deze beide meren rijden bussen (de 'Connector'). Deze bussen moet je verplicht van tevoren reserveren wanneer je er gebruik van wilt maken. Mocht je misgrijpen: een deel van de tickets komt 48 uur van tevoren beschikbaar. Check de website van Parks Canada voor meer info en data.

Feiten

Provincie Alberta
Regio Alberta's Rockies
Hoogte 1.661 meter
Inwoners 1.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Geschiedenis

Lake Louise diende al vanaf 1890 als uitvalsbasis voor toeristen. Vanaf dat moment werd de bergachtige omgeving van Lake Louise in kaart gebracht en werd het gebied rondom Lake Louise (inclusief Moraine Lake) onderdeel van het nationale park. Pioniers verkenden in die tijd paden in de regio die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden als wandelpaden. Rustplekken in de vorm van theehuizen die toentertijd gebruikt werden zijn ook nog steeds te vinden nabij sommige wandelroutes (bijvoorbeeld bij Lake Agnes).

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan