Canmore, Alberta

Canada, Alberta, Canmore Canmore ligt aan de oostelijke voet van de Canadese Rockies, op een steenworp afstand van Banff National Park. De omgeving van Canmore heeft een uitgebreid netwerk van routes die zowel voor wandelaars als fietsers geschikt zijn. In het stadje zelf vind je onder andere een echte chocolaterie en een internationaal geprezen quiltwinkel.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Grassi Lakes Trail

Een van de mooiste wandelingen in de omgeving van Canmore is die naar de Grassi Lakes, twee kleine meren met een haast onwerkelijke groenblauwe kleur. Je kunt kiezen uit een makkelijke en moeilijkere route. De makkelijke route doorkruist een dichtbebost gebied, terwijl de moeilijkere, steilere route langs watervallen en mooie uitzichten over Canmore en de Bow Valley voert. Een veel gemaakte keuze is om de gemakkelijke route heen te nemen en terug te keren via de moeilijkere route. Beide routes zijn in totaal vier kilometer lang. Bij het bovenste Grassi-meer begint een korte klim naar een kloof met rotstekeningen, gemaakt door Hopi-indianen. Let op: de moeilijkere route is gesloten in de winter.

Grassi Lakes

Rat’s Nest Cave

Een andere aanrader in de omgeving van Canmore is een tour door Rat’s Nest Cave, een vier kilometer lange grot onder Grotto Mountain. Rat's Nest Cave is een natuurlijke grot, zonder kunstmatig licht of speciaal aangelegde wandelpaden. In de grot kom je meer te weten over de geologische geschiedenis en zie je onder meer stalactieten, stalagmieten en fossielen. Aangezien het een pittige tocht is door de grot, dienen bezoekers fit en goed ter been te zijn.

Spray Lakes Reservoir

De Spray Lakes vormden vroeger een keten van meren in de Spray-rivier. In de rivier is echter een dam gebouwd, waardoor de meren samengevoegd werden in het nieuwe Spray Lakes Reservoir. Het reservoir ligt ten zuiden van Canmore, op een hoogte van 1.720 meter. Bij het meer heb je een goed uitzicht op de Three Sisters, een trio van bergtoppen.

Spray Lakes

Canmore Museum and Geoscience Center

In dit kleine museum ontdek je de (geologische) geschiedenis van Canmore, met bijzondere aandacht voor de mijnindustrie. Het museum herbergt duizenden foto’s, documenten, kaarten en andere voorwerpen die onder andere te maken hebben met de First Nations, de North West Mounted Police, de Olympische Spelen van 1988 en de geschiedenis van de Bow Valley.

Canmore Museum and Geoscience Center

Omgeving

Peter Lougheed Provincial Park

Ben je in Canmore, heb je alles van Banff gezien en heb je tijd voor een dagtrip? Overweeg dan een bezoek aan Peter Lougheed Provincial Park, het grootste provinciale park van Alberta. Vanuit Canmore rijd je in minder dan anderhalf uur naar het Lower en Upper Kananaskis Lake, twee fotogenieke meren in het hart van het park. Je bereikt deze plek via Highway 1, Highway 40 en vervolgens via de Kananaskis Lakes Trail. Aan deze weg ligt ook het bezoekerscentrum, waar je meer info over bijvoorbeeld wandelingen vindt. Bij het Upper en Lower Kananaskis Lake, verderop aan de weg, zijn talloze wandelmogelijkheden (en campings).

Peter Lougheed PP

Feiten

Provincie Albertha
Regio Albertha's Rockies
Oppervlakte 70 km²
Hoogte 1.309 meter
Inwoners 12.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Het weer in Canmore is hetzelfde als het weer in het noordelijke deel van de Verenigde Staten. De vier seizoenen verschillen sterk van elkaar. In de herfst kun je genieten van de prachtige warme kleuren, in de winter vriest het enkele graden en ligt er nagenoeg altijd sneeuw. De lente begint in april, het is overdag dan 9 graden. Een maand later is het kwik tot aangename hoogte gestegen: de maxima in mei liggen rond de 16 graden. In de zomer is Canmore de ideale plaats voor buitenactiviteiten: in juni, juli en augustus ligt de dagtemperatuur tussen de 19 en 22 graden Celsius. In oktober dalen de maxima richting de tien graden en gaat het 's nachts licht vriezen.

Geschiedenis

In 1884 werd Canmore gesticht door Donald A. Smith, een pionier van de Canadian Pacific Railway (CPR). Het plaatsje ontstond op het punt waar de spoorlijn zich vertakte. Kolonisten kwamen naar Canmore vanwege de vondst van mineralen. In 1886 verleende koningin Victoria officieel toestemming voor de mijnbouw. Het jaar daarop werd de eerste mijn geopend en kwamen er steeds meer welvaartzoekers. In 1890 werd een afdeling van de North West Mounted Police geopend. Het korps was gevestigd in langwerpige, primitieve barakken, gemaakt van onder andere hout en stro. In 1989 is het gebouw in originele staat teruggebracht.

Aan het eind van de negentiende eeuw was Canmore een volwaardig dorpje met 3.000 inwoners, voornamelijk mijnwerkers en hun families. Er waren winkels, een kerk en een school. De sluiting van de mijnen in Anthracite in 1904 en de sluiting van de mijnen bij Georgetown in 1915 gaf Canmore een boost. Veel gebouwen (en hun inwoners) werden naar Canmore verplaatst over de dichtgevroren Bow River. Een eeuw lang was Canmore een van de belangrijkste centra van kolenmijnen in zuidelijk Alberta. In 1979 waren de mijnen in Canmore de laatste in gebruik zijnde mijnen in Canada. Niet veel later staakte echter ook Canmore Mines Ltd. de activiteiten. Het dorp ging gelukkig niet ten onder: in 1988 werd Canmore gekozen als plaats voor de Nordic Ski Events van de Winterspelen in Calgary. Vanaf dat jaar trok Canmore internationaal de aandacht en werd het een populaire bestemming voor toeristen en wintersporters.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan