Brooks, Alberta

Brooks Alberta Eén van de dieren die menig persoon ontzag inboezemt, is de dinosauriër. Vlak bij Brooks ligt Dinosaur Provincial Park, een must see voor dinofans. Hier zijn erg veel botten en fossielen van dinosauriërs gevonden. Je ziet er skeletten, modellen en muurschilderingen van dinosauriërs. Daarnaast zijn er twee fossieltentoonstellingen. De regio wordt gekenmerkt door ‘badlands’; een kaal landschap met een aantal hoge bergen en kloven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lakeside Leisure Centre

Dit grote vrijetijdscentrum is een van de populairste attracties uit de regio. Het centrum bestaat uit verschillende arena's met een curlingbaan, een groot zwembad, sportschool en fitnesscentrum. 

Brooks, Alberta

Historische wandeling

Een leuke manier om meer te weten komen over de geschiedenis van Brooks is door een wandelroute te volgen door het stadscentrum. Langs de route liggen verschillende huizen en gebouwen uit het begin van de twintigste eeuw, waarbij je telkens informatie krijgt over de voormalige functie en bewoners. Meer geschiedenis vind je in het Brooks & District Museum.

Brooks, Alberta

Dinosaur Provincial Park

In het Dinosaur Provincial Park is een grote hoeveelheid fossielen en botten van dinosauriërs gevonden. De opgravingen zijn afkomstig van meer dan 35 soorten dinosauriërs, die ongeveer 75 miljoen jaar geleden leefden. Naast dinosauriërfossielen zijn er ook fossielen van vissen, amfibieën, reptielen en buideldieren opgegraven. Dinosaur Provincial Park ligt in de Grassland Natural Regio, die wordt gekenmerkt door badlands, afgewisseld met grasland.

Dinosaur Provincial Park, Alberta

Brooks Aqueduct

Ongeveer acht kilometer ten zuiden van Brooks ligt het Brooks Aqueduct. Dit aquaduct hangt op ongeveer 20 meter boven de grond en is 3,2 kilometer lang. Vroeger werd Brooks Aqueduct gebruikt om water te vervoeren door het gehele district. Tegenwoordig is het aquaduct benoemd tot National Historic Site en worden er rondleiding en educatieve programma's verzorgd. Brooks Aqueduct is van mei tot september geopend voor publiek.

Brooks Aqueduct, Alberta

Lake Newell

Net ten zuiden van Brooks ligt Lake Newell, een van de grootste meren in Canada die door mensenhanden zijn gemaakt. Het meer ontstond in 1914 door de constructie van de Bassano Dam. Lake Newell heeft een oppervlakte van ongeveer 66 km² en is gemiddeld 5 meter diep. Op de oostelijke oever werd in 1951 Kinbrook Island Provincial Park opgericht.

Bassano Dam, Alberta

Kinbrook Island Provincial Park

Kinbrook beslaat verschillende eilanden in Lake Newell, die een perfecte broedplaats vormen voor witte pelikanen en Amerikaanse aalscholvers. De vele draslanden waar het park uit bestaat bieden goede mogelijkheden om diverse vogelsoorten te spotten. Naast kamperen kun je in Kinbrook ook goed kajakken, zwemmen en bijvoorbeeld windsurfen. In de winter is het park geschikt om te langlaufen. Een ander mooi park in de buurt is Tillebrook, dat bekendstaat om de uitgestrekte prairievlakten.

Kinbrook Island Provincial Park, Alberta

Feiten

Provincie Alberta
Regio Southern Alberta
Oppervlakte 18 km²
Hoogte 758 meter
Inwoners 14.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Brooks heeft een gematigd steppeklimaat met lange, koude en droge winters. De zomers zijn relatief kort. In juni, juli en augustus wordt het overdag gemiddeld 20 graden, waarna de lucht ’s avonds snel afkoelt. De stad kent een relatief weinig regen en sneeuwval in vergelijking met andere gebieden in de buurt.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was het gebied dat nu als Brooks bekend staat een jachtgebied voor de lokale indianenstammen Blackfoot en Crow. In 1877 sloten de oorspronkelijke bewoners een overeenkomst met koningin Victoria van Engeland waarbij afspraken werden gemaakt over herindeling van de grond. Hierdoor konden kolonisten vanuit Europa zich vestigen in het gebied. Aangezien de grond rijk was aan voedingstoffen ontstond al snel een landbouwcultuur.

Het duurde nog tot 1904 voordat de naam Brooks ingevoerd werd. Via een prijsvraag van de krant Canada Post werd het plaatsje Brooks gedoopt, naar een medewerker van de Canadese spoorwegen, Noel Edgell Brooks. Op 14 juli 1910 werd Brooks officieel erkend als dorp, een gebeurtenis die groots werd gevierd in 2010.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan