Spring Green, Wisconsin

Spring Green Wisconsin Gelegen aan de St. Paul’s-spoorlijn en de Wisconsin-rivier vind je het plaatsje Spring Green. Het dorp staat vooral bekend om twee bijzondere bouwwerken: de Taliesin van de beroemde architect Frank Lloyd Wright en the House on the Rock van de excentriekeling Alex Jordan. De beboste omgeving van Spring Green leent zich daarnaast uitstekend voor vissen, wandelen, fietsen en watersporten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Taliesin

Het bekendste gebouw van Spring Green is Taliesin. Dit huis werd ontworpen door Frank Lloyd Wright als plek om tot rust te komen. Hij verbleef er regelmatig in de periode van 1911 tot zijn dood in 1959. Het huis werd vernoemd naar een dichter uit Wales en was een eerbetoon aan Wrights voorouders die daar vandaan kwamen. Door verschillende branden heeft men het huis enkele malen (deels) moeten herbouwen. Taliesin is een National Historic Landmark en werd, samen met enkele andere door Wright ontworpen gebouwen, voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Desondanks bestaan er zorgen over de toekomst van het gebouw omdat het vele onderhoudsproblemen kent. Dit komt door Wrights neiging om tijdens de bouw te experimenteren met onder andere materialen.

House on the Rock

De tegenhanger van de Taliesin is het House on the Rock. Dit opvallende complex is in verschillende fases gebouwd door de excentrieke miljonair Alex Jordan. Het is gevestigd op een uitstekende rots en deze is tot in de verre omtrek zichtbaar. Jordan vulde de verschillende gebouwen met allerlei verzamelingen. In 1961 opende hij de deuren voor het publiek om zo wat geld te verdienen aan dit bijzondere project. Tegenwoordig is het mogelijk om via kronkelpaadjes langs de zestien gebouwen vol opvallende spullen te lopen. Bezoekers kunnen in het House on the Rock onder andere een van de grootste indoor draaimolens ter wereld bewonderen.

Tower Hill State Park

Dit park ligt iets ten zuiden van Spring Green, aan de andere oever van de Wisconsin-rivier. Het is het hele jaar geopend en biedt mooie uitzichten over de omgeving. In het park bevindt zich de Helena Shot Tower, waar in de negentiende eeuw loden kogeltjes werden geproduceerd. Tegenwoordig is de toren te bezichtigen.

American Players Theater

In het American Players Theater, een amfitheater in de buitenlucht, worden elke zomer toneelstukken opgevoerd. De meeste gespeelde stukken zijn klassiekers van auteurs als William Shakespeare en Anton Tsjechov. Tevens is er een kleine binnenzaal waar onbekendere stukken te zien zijn. Rondom het theater zijn diverse picknickplekken ingericht.

Omgeving

Wisconsin Dells waterparken

Op een klein uur rijden ten noorden van Spring Green ligt Wisconsin Dells. Deze stad noemt zichzelf niet voor niets "Waterpark Capital of the World". Wisconsin Dells telt meerdere waterparken, zowel overdekt als in de open lucht. Ze zijn compleet met kronkelende glijbanen en soms zelfs met achtbaan. Daarnaast biedt de stad allerlei ander vertier, zo kun je een boottocht maken, (mini-)golfen, karten, paardrijden of watersporten beoefenen.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Spring Green kent een continentaal klimaat. De zomers zijn redelijk warm (maar nooit heet) met temperaturen in de twintig graden. In de winter blijft de temperatuur vaak onder de 0 graden en sneeuwt het er regelmatig. De meeste neerslag valt echter in de zomermaanden.

Geschiedenis

Spring Green werd gesticht in 1857, maar in de eeuwen daarvoor werd er al zwaar om het omringende land gevochten tussen indianen, Fransen, Britten en Amerikanen. Na verschillende oorlogen lukte het de Amerikanen pas in 1815 om de controle over het gebied te krijgen. De laatste indianen werden rond 1830 verdreven, waarna nieuwe kolonisten naar het gebied kwamen. Spring Green was in het begin slechts bedoeld als een stop aan de St. Paul Railroad, en trok vooral landbouwers aan. De plaats werd waarschijnlijk vernoemd naar de in de lente al vroeg groene omgeving. In de tweede helft van de negentiende eeuw ontwikkelde Spring Green zich snel tot een volwaardig dorp met scholen, kerken en zelfs een krant.

Vanaf 1890 schakelen steeds meer boeren van de landbouw over op de zuivelindustrie en veranderde het gebied in een van de belangrijkste kaasproducenten van de Verenigde Staten. Deze industrie bleef gedurende de twintigste eeuw en ook daarna erg belangrijk. Daarnaast speelde cultuur een steeds grotere rol in Spring Green. In 1911 liet Frank Lloyd Wright, die afkomstig was uit de regio, een huis bouwen nabij Spring Green. Dit huis, genaamd Taliesin, zorgde voor veel belangstelling voor het plaatsje van architectuurliefhebbers. Tegenwoordig staat Spring Green bekend als een kunstzinnig dorp waar veel culturele activiteiten plaatsvinden.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan