Richmond, Virginia

Richmond Virginia Richmond is the place to be voor geschiedenisliefhebbers. De stad was tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) de hoofdstad van de Geconfedereerde Staten en is de plaats van het Witte Huis van de Confederatie. Dompel je onder in de geschiedenis in het Richmond National Battlefield Park en het Museum of the Confederacy.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Virginia State Capitol

Een mooie bezienswaardigheid in Richmond is het originele capitoolgebouw uit 1788. De vleugels zijn er in 1906 bij gebouwd. Het Capitoolgebouw is ontworpen door Thomas Jefferson en na voltooiing was het het eerste publieke gebouw in de Nieuwe Wereld in monumentale klassieke stijl. Het diende daarna als prototype voor vele andere overheidsgebouwen. Het is mogelijk er zelf rond te wandelen, maar je kunt ook deelnemen aan een tour onder leiding van een gids.

Virginia State Capitol

Museum District

Aan en nabij de Boulevard zijn grote musea gelegen, die het stadsdeel de naam 'Museum District' geven. Je vindt er de Virginia Historical Society en het Virginia Museum of Fine Arts. De Historical Society stelt alles tentoon dat met de staat Viriginia te maken heeft. Er zijn een tiental (kunst)tentoonstellingen. Het Virginia House, dat vier kilometer verderop ligt, behoort ook tot de Historical Society. Dit landhuis in Tudorstijl is een museum en was ooit eigendom van een interieurontwerper die er allerlei artefacten verzamelde. Je ziet er Perzische tapijten, zilverwaren en antieke voorwerpen uit Engeland en Spanje. Op Broad Street ligt het Science Museum of Virginia, gehuisvest in een stationsgebouw uit 1919. Naast verschillende (interactieve) tentoonstellingen kun je er 's werelds oudste aluminium onderzeeër bekijken, alsmede een oude stoomlocomotief.

Richmond

Maymont Park

Dit Victoriaanse landgoed bevat de Maymont Mansion, nu een historisch 'huismuseum' met arboretum, tuinen, tentoonstellingen over inheemse diersoorten, een kinderboerderij en een verzameling oude koetsen. Het is een openbaar park van meer dan 100 hectare. Voor de toegang wordt een vrijwillige bijdrage van een paar dollar gevraagd.

Richmond

Richmond National Battlefield Park

Als voormalige hoofdstad van het Zuiden heeft Richmond talloze musea en monumenten die aan de Burgeroorlog herinneren. Het Richmond National Battlefield Park bestaat uit dertien parksecties. Aan het water ligt het National Battlefield Park Visitor Center, gehuisvest in een gebouw dat tijdens de Burgeroorlog deel uitmaakte van de Tredegar Iron Works. Hier werd een groot deel van de artillerie, munitie en ander oorloggerelateerd materiaal vervaardigd. Het bezoekerscentrum telt drie verdiepingen met interactieve tentoonstellingen en een film over Richmond tijdens de Burgeroorlog. Op loopafstand vind je Brown's Island, waar vrouwen en kinderen munitie maakten, en Belle Isle, waar duizenden krijgsgevangenen opgesloten werden. In het bezoekerscentrum is informatie voorhanden over alle dertien parksecties. Een interessante bezienswaardigheid is Chimborazo Medical Museum, een van de grootste militaire ziekenhuizen tijdens de oorlog. Het bevatte destijds een bakkerij en zelfs een brouwerij. Tegenwoordig is het een museum met onder andere medische instrumenten. Bezoek ook het Cold Harbor Battlefield and Visitor Center. Op deze plaats streden de troepen van Robert E. Lee (Confederatie) en Ulysses S. Grant (Unie) twee weken lang tegen elkaar.

National Battlefield Park

Richmond Canal Walk

Deze wandelroute door downtown Richmond is ongeveer twee kilometer lang. Je wandelt langs de oevers van de kanalen Haxall en Kanawha. Langs de route zijn monumenten en exposities. Je wordt door vier eeuwen aan geschiedenis gevoerd.

Canal Walk, Richmond

Museum of the Confederacy

Vlak bij het Virginia State Capitol in Richmond ligt het Museum of the Confederacy. Je maakt er kennis met mensen en hun verhalen uit de Burgeroorlog, een van de meest woelige tijden uit de Amerikaanse geschiedenis. Het museum bezit een grote collectie oorloggerelateerde voorwerpen. Het Museum of the Confederacy is gevestigd in het voormalige capitoolgebouw van de Confederatie en deed ook dienst als heiligdom.

Museum Richmond

White House of the Confederacy

Het is mogelijk om met een gids het naastgelegen historische White House of the Confederacy te bezoeken. Van 1861 tot 1865 woonde Jefferson Davis hier met vrouw en kinderen. Hij was de eerste en enige president van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Het huis is in negentiende-eeuwse staat teruggebracht, inclusief meubilair en artefacten.

White House of Confideracy

St. John's Church

Deze kerk uit 1741 is van historisch belang voor Richmond. Het was de plaats van twee conventies voorafgaand aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en is het meest bekend vanwege de speech die Patrick Henry er in 1775 gaf ter afsluiting van de Second Virginia Convention (waarin maatregelen tegen de Britse overheersing werden besproken): 'Give me liberty or give me death'.

St Johns Church Richmond

Hollywood Cemetery

Op deze grote, heuvelachtige begraafplaats met zicht op de James River bevinden zich de graven van twee presidenten (James Monroe en John Tyler), evenals die van Jefferson Davis, de voormalig president van de Confederatie.

Hollywood Cemetery

Vervoer

Greater Richmond Transit Company (GRTC) verzorgt met veertig lijnen het openbaar vervoer binnen de stadsgrenzen en naar delen van de nabijgelegen counties Henrico en Chesterfield. De routes zijn opgedeeld in vijf kleuren, die elk staan voor een ander stadsdeel. Zo staat de blauwe route voor het stadscentrum, Church Hill, Fan district en delen van West End; de paarse voor East End en Richmond International Airport; de oranje voor delen van West End; de zwarte voor North Side en de groene voor Southside. Daarnaast zijn er een aantal Express-bussen (snelbussen), deze rijden vanuit het centrum naar verschillende haltes, zonder al te vaak te stoppen.

Feiten

Staat Virginia
County Richmond is een zelfstandige stad en dus geen onderdeel van een county
Oppervlakte 162 km²
Hoogte 45,7 meter
Inwoners 205.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De zomers in Richmond zijn warm en vooral vochtig, de winters blijven redelijk mild, dankzij de bergen in het westen die voorkomen dat koude lucht het gebied in gevoerd wordt. In de winter ligt de temperatuur overdag tussen de 8 en 10 graden, 's nachts kan het licht vriezen. Af en toe sneeuwt het een klein beetje. Juli en augustus zijn de meest warme maanden, maxima stijgen dan tot 32 graden. De herfst is droger dan de zomer en kent aangename temperaturen: in oktober wordt vaak de 20 graden gehaald, in november bereikt het kwik nog geregeld de 15 graden.

Geschiedenis

De huidige stad Richmond is het thuis van de Powhatan-indianen als begin zeventiende eeuw de Engelsen het gebied binnen trekken. Er worden twee pogingen gedaan een nederzetting te stichten en daar blijft het bij: de Powhatan-indianen laten zich niet zomaar verjagen. Een aantal jaren later begint een kolonist een lucratieve zaak: tabak. Dit leidt tot de ontwikkeling van handelspost Fort Charles, gelegen bij het hoogste punt in de rivier. Nieuwe kolonisten komen er wonen en al snel ontstaat er grote bedrijvigheid door de gewilde goederen tabak, huiden en bont. Ook worden er slaven naar het gebied gehaald. Het hedendaagse stadsplan en ook de naam Richmond stammen uit 1737, wanneer invloedrijke plantage-eigenaar William Byrd besluit de stad te vernoemen naar de Engelse stad Richmond, vanwege het overeenkomstige uitzicht op een rivier.

In 1775 besluit Virginia deel te nemen aan het Eerste Continentale Congres. Virginia is daarmee een van de dertien deelnemende koloniën die in opstand komen tegen de Britse overheersing en graag onafhankelijk willen worden. Dit leidt tot het oprichten van het Continentale Leger en het uitroepen van de onafhankelijkheid op 4 juli 1776. Daarmee is de strijd echter nog niet gestreden, de Britten geven hun overzeese gebieden niet zomaar op. In 1780 verplaatsen de Amerikanen het Capitoolgebouw van Virginia naar Richmond, wegens de centrale ligging en met de hoop op die manier minder toegankelijk te zijn voor de Britten. Dit blijkt in 1781 een misvatting. Britse troepen branden de stad af en gouverneur Thomas Jefferson moet de stad ontvluchten. Richmond krabbelt na de Treaty van Parijs (1783) - waarin de soevereiniteit van de VS erkend wordt - snel weer overeind en in 1786 vindt er een belangrijke gebeurtenis uit de Amerikaanse geschiedenis plaats: de Virginia Statue for Religious Freedom (geschreven door Thomas Jefferson) wordt aangenomen en zorgt voor een scheiding van kerk en staat.

Na de Onafhankelijkheidsoorlog gaat het Richmond voor de wind. De stad groeit uit tot een belangrijk industrieel centrum. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog kiest Virginia partij voor het Zuiden; de staat scheidt zich af van de Unie en voegt zich bij de Confederatie. Richmond wordt tijdelijk de hoofdstad. Een belangrijke reden is de aanwezigheid van de Tredegar Iron Works. Hier maakt men wapenuitrusting en de bepantsering van de CSS Viriginia, het eerste pantserschip dat ooit in een oorlog ingezet werd. In 1865 neemt Union-legerleider Ulysses S. Grant Richmond in. Terugtrekkende Confederatiesoldaten leggen daarbij 25% van hun eigen stad in de as.

In de jaren na de Burgeroorlog ontwikkelt Richmond zich tot een belangrijke zakenstad met grote fabrieken en hoofdkantoren van banken. Het spoorwegnetwerk wordt voltooid de stad is de eerste ter wereld met een driedubbele spoorwegkruising. Het bevolkingsaantal blijft toenemen, totdat er aan het begin van de twintigste eeuw 85.000 mensen op nog geen vijftien vierkante kilometer wonen. Rond de jaren 1920 krijgt de stad een wat meer cultureel karakter. Grote kunstcentra openen hun deuren (Landmark Theatre, Byrd Theatre) en radio- en televisiestations vestigen zich er.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan