Charlottesville, Virginia

Charlottesville, Virginia Charlottesville is een van de grote toeristische trekpleisters van de staat Virginia. Zowel liefhebbers van de Amerikaanse geschiedenis als natuur komen aan hun trekken in de stad van de drie presidenten Thomas Jefferson, James Monroe en James Madison. Met Monticello en de University of Virginia staat de stad bovendien twee keer op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Monticello

Iets ten zuidoosten van Charlottesville ligt Monticello, het huis en de plantage van de beroemde Amerikaanse staatsman Thomas Jefferson (1743-1826). Monticello, wat ‘kleine berg’ betekent in het Italiaans, werd door Jefferson zelf ontworpen. Hoewel het niet veel groter is dan een ruim huis, geeft Monticello door zijn authentieke inrichting een goed beeld van het leven van de 'founding father' en voormalig president. Naast het huis zijn ook Jeffersons graf, de tuinen, de plantage en de vertrekken van de slaven en bedienden te bezoeken. In het Thomas Jefferson Visitor Center zijn tentoonstellingen en een film over Jefferson. Het is zeer aan te beleven om (ver) voor je bezoek tickets te reserveren.

Monticello bij Charlottesville, Virginia

Monticello Wine Trails

Als je de natuurgebieden in de mooie heuvels en bossen van de Blue Ridge Mountains op een originele manier wilt verkennen, kun je kiezen voor een van de Monticello Wine Trails. Bij Monticello werd eind achttiende eeuw door Thomas Jefferson naar Europees voorbeeld begonnen met de wijnbouw.

Wijngaarden bij Charlottesville, Virginia

Ash Lawn-Highland

Vlak bij Monticello ligt Ash Lawn-Highland, de woning van oud-president James Monroe. Het landhuis werd op advies van Jefferson (die het ook ontwierp) op steenworp afstand van Monticello gebouwd. Ga mee met een tour en verken de leefvertrekken, plantage en omliggende tuinen.

Ash Lawn Highland bij Charlottesville, Virginia

Historic Michie Tavern

Een bezoek aan de Michie Tavern brengt je terug naar de achttiende eeuw, toen de taverne nog het sociale centrum van de regio vormde. Geniet van regionale klassiekers zoals 'southern fried chicken' en bekijk het oudste gedeelte van de taverne.

Southern Fried Chicken in Charlottesville, Virginia

University of Virginia

De universiteit van Virginia behoort tot de beste en meest prestigieuze universiteiten van het land en werd in 1819 opgericht door Thomas Jefferson, die streefde naar een religieus onafhankelijke universiteit in zijn staat. Nog altijd heerst er op de universiteit een bijzondere mentaliteit. De belangrijkste architectonische bezienswaardigheid op de campus is de Rotunda, een gebouw dat gebaseerd is op het Pantheon in Rome. De Rotunda is nog steeds in gebruik en er vinden dagelijks gratis rondleidingen onder leiding van studenten plaats.

University of Virginia bij Charlottesville, Virginia

The Corner

Aan de rand van de campus ligt The Corner, een typische studentenbuurt vol barretjes, restaurants, boekhandels en uitgaansgelegenheden. Vooral rond lunchtijd is het erg gezellig als studenten en medewerkers van de University of Virginia hier hun vrije uurtje doorbrengen.

University of Virginia bij Charlottesville, Virginia

Downtown Mall

Voor winkelen en gezelligheid ben je op de goede plek in de Downtown Mall, een van de langste winkelstraten van Amerika. Naast winkels zijn er cafés, restaurants, theaters en kunstgalerieën te vinden. Een leuke bezienswaardigheid als je Charlottesville met kinderen bezoekt is het Virginia Discovery Museum. Aan het uiteinde van de Mall ligt het nTelos Wireless Pavillion, een openluchttheater waar elke week grote popconcerten plaatsvinden.

Downtown Charlottesville, Virginia

Carter Mountain Orchard

Gelegen op Carter Mountain, in de buurt van Michie Tavern en Monticello, vind je de Carter Mountain Orchard. Als je de boomgaard (geopend van midden april tot november) in de lente bezoekt, kun je genieten van de appelbloesem en een ambachtelijk festival. In het zomerseizoen draait alles om perziken, die je zelf mag plukken. Als de herfst in zicht komt, begint het appelseizoen. Ook de appels mag je eigenhandig plukken en meenemen voor onderweg. In het bijbehorende winkeltje zijn allerlei fruitsoorten, groenten en seizoensgebonden specialiteiten verkrijgbaar. 

Appelboomgaard bij Charlottesville, Virginia

Feiten

Staat Virginia
County ligt in Albemarle County, maar maakt er geen deel van uit
Oppervlakte 27 km²
Hoogte 181 meter
Inwoners 44.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

De stad groeide slechts langzaam in de eerste tientallen jaren van haar bestaan, mede door het ontbreken van waterwegen en een goede infrastructuur. Vanaf 1819 groeide Charlottesville door de stichting van de University of Virginia, gesitueerd op een door Thomas Jefferson uitgekozen locatie. De universiteit lag op korte afstand van het toenmalige centrum. Bedrijven gingen zich echter steeds dichter rond de 'Academical Village' vestigen, waardoor het stadscentrum zich verplaatste. Uiteindelijk groeiden de twee delen aan elkaar. In 1850 werd Charlottesville bereikbaar per spoor, wat een enorme impuls voor de stad betekende.

De Amerikaanse Burgeroorlog ging zo goed als volledig aan Charlottesville voorbij, ondanks dat de staat Virginia tot de frontgebieden behoorde. Mede hierdoor was de stad na de oorlog in staat om een belangrijkere rol te spelen in de handel en industrie van Virginia.

Tot de Tweede Wereldoorlog wist Charlottesville deze periode van voorzichtige groei vast te houden, waarbij de rol van de landbouw en industrie steeds kleiner werd. Mede door verschillende uitbreidingen werd de universiteit de grootste werkgever van de stad.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan