Green Mountains, Vermont

Green Mountains, Vermont De naam van de staat Vermont is afgeleid van de Franse woorden ‘vert’ (groen) en ‘monts’ (bergen). Groene bergen, dat is dan ook waar het landschap grotendeels uit bestaat. De hoogste top in de Green Mountains is de 1.340 meter hoge Mount Mansfield. Een groot deel van het landschap valt onder het Green Mountain National Forest. Je vindt er een grote verscheidenheid aan wilde dieren zoals bevers, elanden, bruine beren en herten. Het gebied kent veel verschillende vormen van recreatie, afhankelijk van het seizoen. Zo zijn hier verschillende wintersportgebieden en kun je er mountainbiken, wandelen, paardrijden, vissen en kanoën. De herfst is een typische New England-herfst: vanwege de mooie verkleuring van de bossen is het najaar een populair vakantieseizoen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Noord

Het noordelijke deel van de Green Mountains is relatief smal en kent de hoogste piek van de bergketen. Sommige toppen, waaronder Mount Mansfield, hebben een fragiele flora, die normaal gesproken alleen in noordelijker gelegen gebieden voorkomt. Camel’s Hump en Mount Mansfield zijn twee prachtige locaties om te wandelen en bieden ook zwaardere trails naar de top. Stowe, slechts een klein dorp, is een van de belangrijkste plaatsen. Sound of Music-liefhebbers kijken hun ogen uit bij de Trapp Family Lodge, wintersportliefhebbers gaan naar het enorme Stowe Mountain Resort (in de zomer kun je per auto of gondel naar boven) en ijsverslaafden likken hun vingers af bij de beroemde Ben & Jerry’s-fabriek.

Green Mountains, Vermont

Centraal

In het midden van de Green Mountains liggen onder andere Middlebury en Killington. Vooral Killington is toeristisch, dit komt doordat het een van de grootste skigebieden van de oostelijke Verenigde Staten is. In de zomer brengt de skilift je omhoog voor een wandeling of mountainbiketocht. Middlebury ligt in Addison County, dat de bijnaam ‘Land of Milk and Honey’ draagt. Je vindt er veel boerderijen en ambachtelijk bereide etenswaren. Neem ook een kijkje bij de Otter Creek Falls, een waterval in een van de langste rivieren van de staat.

Green Mountains, Killington, Vermont

Zuid

Hier vind je het ‘typische’ Vermont met pittoreske kleine dorpen, boerderijen, valleien, overdekte bruggen en talloze outdoor-activiteiten (waaronder golfbanen en skiresorts). De Green Mountains zijn hier over het algemeen minder spits en hoog dan in het noorden. De belangrijkste centra in dit gebied zijn Bennington, Manchester en Dorset. Manchester is een populair resortstadje met veel winkels en outlets. Bezienswaardigheden in Bennington zijn het Bennington Battle Monument (een zestig meter hoge obelisk die de Slag om Bennington uit 1777 herdenkt) en Bennington Museum. Bij Manchester is het landgoed Hildene een bezoek waard. Hier staat het grote zomerhuis van de zoon van president Lincoln.

Bennington bij Green Mountains, Vermont

Geschiedenis

Toen de eerste kolonisten in de zeventiende en achttiende eeuw het huidige Vermont binnendruppelden, was er meteen onenigheid over de verdeling van het land. De staat New York had van de Britse kroon het wettelijke gezag over het huidige Vermont gekregen, en negeerde de staat New Hampshire, die ook aanspraak maakte op een deel van het gebied. Hierop verzamelde zich een groep die de New Yorkers ervan weerhield hun macht uit te oefenen. Ze vernoemden zich naar de Green Mountains, die het hart van het gebied vormden: The Green Mountain Boys. Onder leiding van Ethan Allen, zijn broer Ira en twee neven groeiden de Mountain Boys uit tot een patriottische, gewapende militaire groep. Gezagvoerders uit New York, die hun macht probeerden te laten gelden, moesten dit regelmatig bekopen met een afranseling.

Toen de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1775 uitbrak, marcheerden de Green Mountain Boys naar het noorden en namen een Brits fort in. Dit was een van Amerika’s eerste overwinningen in de onafhankelijkheidsstrijd. Twee jaar later riep de groep de onafhankelijke republiek Vermont uit, met de Green Mountain Boys als basis voor het nieuwe leger. Toen Vermont zich in 1791 bij de Verenigde Staten voegde, verloren de Mountain Boys hun belang. Toch noemt men de huidige Vermont National Guard ook nog wel eens de Green Mountain Boys.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan