Natural Bridges National Monument, Utah

natural bridges national monument Utah In het zuidoosten van de staat Utah ligt het Natural Bridges National Monument, een van de oudste monumenten in de Verenigde Staten. In het park liggen drie natuurlijke bruggen die door zijtakken van de Colorado-rivier gevormd zijn. De grootste bezienswaardigheid is de Sipapu-brug: de op één na grootste natuurlijke brug ter wereld. Binnen de parkgrenzen bevinden zich ook de Armstrong Canyon en de White Canyon. Je kunt het park per auto bezoeken en de bruggen bezichtigen vanaf diverse uitkijkpunten. Voor sportievelingen is het ook mogelijk om de bruggen geheel te voet te ontdekken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bridge View Drive

De grootste en voornaamste bezienswaardigheid van dit park wordt gevormd door de bruggen. Je kunt deze het gemakkelijkst bezichtigen vanaf de 14 kilometer lange Bridge View Drive. Deze rondweg loopt door het gehele park en doet alle drie de bruggen aan. Op de Bridge View Drive vind je diverse uitkijkpunten, van waaruit je te voet dichter bij de bruggen kunt komen. Je wandelt hiervoor ongeveer één kilometer naar beneden en terug en overbrugt hierbij een hoogteverschil van ongeveer 150 meter. Houd er dus rekening mee dat je diverse trappen moet beklimmen. De Owachomo-brug is het makkelijkst te bereiken: de wandeling is in totaal net iets meer dan een kilometer en het hoogteverschil is maar 55 meter.

Owachomo Bridge, Natural Bridges National Monument, Utah

Sipapu Bridge

De eerste brug is de Sipapu Bridge. Dit is de op één na grootste natuurlijke brug ter wereld (de Rainbow Bridge in Glen Canyon is de grootste). Vanaf het uitkijkpunt is hij moeilijk te zien. Om de brug beter te zien kun je de één kilometer lange wandelroute naar de bodem van de White Canyon volgen. Het is een stevige wandeling die 180 meter daalt. Als je de weg vervolgt kom je na twee kilometer bij een uitkijkpunt. Hier zie je Horse Collar Ruin, de resten van een Anasazi-nederzettting, die vermoedelijk al 700 jaar onbewoond is.

Natural Bridges National Monument

Kachina Bridge

De volgende stop is de Kachina Bridge. Vlak bij de brug zijn rotstekeningen gevonden die Kachina's uitbeelden (Hopi-dansers). Kachina Bridge is de jongste van de drie bruggen. Via een pad kom je niet alleen bij de brug, maar kun je ook de rotstekeningen bekijken.

Natural Bridges National Monument

Owachomo Bridge

Drie kilometer verder ligt de derde brug, Owachomo Bridge. Vanaf het uitkijkpunt kun je hem goed zien liggen. Het is de oudste van de drie bruggen en door erosie tamelijk smal aan de bovenkant. Via het pad kom je bij de brug, waar je via een steile helling onderdoor kunt lopen. Achter de brug kun je goed zien hoe de rivier steeds diepere kloven uitslijt in de zandsteen.

Owachomo Bridge, Natural bridges national monument Utah

Ontstaan

Natuurlijke bruggen zijn ontstaan door erosie. Water dat jarenlang door de ravijnen stroomde en rotsstukken en zand meesleepte, zorgde ervoor dat er langzaam maar zeker gaten ontstonden in de ravijnwanden. Sommige gaten werden zo ver uitgesleten dat er bruggen ontstonden. Kort na de erosie is een brug dik en massief (zoals de Kachina-brug nu nog is). Naarmate de erosie langer aanhoudt, wordt de brug smaller (zoals de Owachomo-brug). Deze kan dus zomaar op den duur geheel verdwijnen. Bruggen moeten niet verward worden met bogen. Waar bruggen zich bevinden op de bodems van ravijnen, bevinden bogen zich in hoger gelegen gebieden. Deze vormen bovendien vaak een losstaand geheel.

Natural Bridges National Monument

Omgeving

Fry Canyon

Fry Canyon is een zogenaamde slot canyon dat werd uitgesleten door de Fry River. De kloof is een aftakking van de White Canyon en is op sommige plekken slechts een paar meter breed, maar wel meer dan 50 meter diep. Het is populair bij liefhebbers van canyoning. Om er te komen moet je een deel langs de rand lopen, via de White Canyon afdalen en de rivier de Fry stroomopwaarts volgen. We raden aan om deze tocht onder begeleiding van een gids of met een erkende organisatie te maken. Het plaatsje Fry Canyon beleefde z’n hoogtijdagen in de jaren 50 toen hier uranium gevonden werd. Tegenwoordig herinnert alleen de Fry Canyon Lodge, met de veelzeggende bijnaam ‘Utah’s Most Remote Desert Lodge’ nog aan die tijd.

Fry Canyon, Natural bridges national monument Utah

Feiten

Staat Utah
Oppervlakte 31 km²
Hoogte 5.500 meter
Opgericht 16 april 1908
Bezoekers per jaar 91.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Houd er rekening mee dat de temperaturen in het zuidoosten van Utah erg hoog kunnen zijn. In de zomer kan het kwik oplopen tot meer dan 35 graden, terwijl het in de winter wel 18 graden kan vriezen. In de lente (april-mei) en herfst (september-oktober) schommelen de temperaturen tussen minimaal -1 tot 10 graden en maximaal 16 tot 26 graden.

Natuur, flora & fauna

Flora

De planten die in het Natural Bridges National Monument leven, zijn aangepast aan de vaak extreem hete weersomstandigheden. Omdat die hitte doorgaans gepaard gaat met extreme droogte, wordt er onderscheid gemaakt in drie plantcategorieën: zogenaamde ‘droogte-ontsnappers’, ‘droogte-bestendigen’ en ‘droogte-ontwijkers’. Droogte-ontsnappers zijn planten die alleen leven tijdens voordelige omstandigheden. De zaadjes zijn in rust tot er voldoende water beschikbaar is, dan komen ze tot bloei. Droogte-bestendigen zijn planten die het hele jaar groeien, zoals cactussen of yucca’s. Deze plantensoorten zijn te herkennen aan kleine stekelige of harige bladeren die de zonnestraling afweren. Hierdoor wordt de hoeveelheid verdamping verminderd. Yucca’s hebben daarnaast lange wortels die verder onder de grond reiken dan die van andere planten, zodat ze water kunnen halen buiten het bereik van andere planten. Droogte-vermijders ten slotte zijn planten die zonder water simpelweg niet kunnen overleven. Deze groeien daarom alleen in de gebieden rond oevers, waar water in overvloed aanwezig is. De muskusplant, akelei en venushaar zijn hier voorbeelden van.

Fauna

Het gebied is de thuishaven van vogels zoals de Pinyongaai en de Kloofwinterkoning. Er leven ook zoogdieren, waaronder konijnen, rode lynxen, prairiewolven, beren en muildierherten. Verder komen er diverse hagedissoorten voor en leven er ratelslangen.

Geschiedenis

De grond waarop het Natural Bridges National Monument zich bevindt, werd eeuwen geleden vermoedelijk bewoond. In de prehistorie, van 7000 voor Christus tot 500 na Christus, zouden jagers en verzamelaars hier hebben geleefd. Dit leidt men af uit rotsschilderingen en stenen gereedschappen die in het gebied zijn gevonden. Rond het jaar 1100 staken nieuwe migranten de San Juan-rivier over en vestigden zij zich in de diepere gebieden, waar voldoende water beschikbaar was. Rond 1200 betrokken boeren uit Mesa Verde het gebied. Later leefden er vermoedelijk nog Navajo- en Paiutes-indianen. De Europese geschiedenis over dit gebied begint pas in 1883. Goudzoekers struinden de Colorado-rivier af op zoek naar rijkdom. Goud was er niet, maar men trof  wel drie majestueuze bruggen aan.
 
De bruggen hebben in de loop der eeuwen diverse namen gehad. De goudzoeker Cass Hite noemde ze bijvoorbeeld ‘president’, ‘senator’ en ‘afgevaardigde’. In 1909 kregen ze hun huidige namen: ‘Sipapu’, ‘Kachina’ en ‘Owachomo’, afkomstig van de Hopi-indianen (ook wel Pueblo genaamd). Sipapu betekent ‘plaats van verschijning’, omdat de Hopi geloofden dat hun voorouders via deze poort de wereld betraden. Kachina werd vernoemd naar schilderingen die op de rotswanden waren gemaakt. Daarop waren dansende figuren te zien, waarschijnlijk de voorouders van de Hopi: de Kachina. Owachomo betekent ‘stenen wal of stenen aardhoop’, deze zou zich bovenop het oostelijke steunpunt van de brug bevinden.
 
Het Natural Bridges National Monument werd opgericht op 16 april 1908 door president Theodore Roosevelt. Dit gebeurde onder andere naar aanleiding van een artikel dat vier jaar eerder in het National Geographic Magazine was verschenen. Natural Bridges National Monument werd hiermee het eerste nationale monument in de staat Utah.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan