Grand Staircase-Escalante National Monument, Utah

Grand Staircase-Escalante National Monument Het Grand Staircase-Escalante National Monument herbergt bijna achtduizend vierkante kilometer aan unieke landschappen. Er zijn drie gebieden: de Grand Staircase, het Kaiparowits Plateau en de Canyons van de Escalante. De Grand Staircase ligt in de zuidwestelijke hoek van het monument en bestaat uit een verzameling van massieve natuurlijke 'traptreden' die aflopen richting de Grand Canyon. In deze regio vind je ook rotslagen in vijf kleuren, waaronder roze en vermiljoen. Het uitgestrekte en geïsoleerde Kaiparowits Plateau wordt gevormd door tafelbergen ('mesas') en kloven. De Canyons van de Escalante, tot slot, bestaat uit een serie kloven die zijn uitgesleten door de Escalante-rivier en de Colorado-rivier. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Scenic drives

Je kunt een groot deel van Grand Staircase-Escalante National Monument verkennen via twee geheel verharde wegen. De eerste is Highway 89, een 115 kilometer lange weg tussen Kanab en Page. Vanaf de weg heb je een goed zicht op de Vermilion Cliffs en het Kaiparowits Plateau. Highway 89 loopt langs de zuidelijke helft van Grand Staircase-Escalante. De tweede route is Scenic Byway 12, die over een lengte van 200 kilometer langs stenen terrassen en rotsmuren van Bryce Canyon naar Capitol Reef (of andersom) loopt. Door het monument zelf lopen ook wegen. Ze leiden je onder andere naar het Kaiparowits Plateau. Maar deze zijn onverhard en daarom niet toegankelijk voor de meeste huurauto's en -campers. Je kunt wel deelnemen aan een tour om dit gebied van dichtbij te zien. 

Vermillion Cliffs

Grand Staircase

Dit zuidwestelijke deel van het Grand Staircase-Escalante National Monument bestaat uit brede terrassen die samen een enorme natuurlijke trap vormen. De terrassen lopen over in kleurrijke steenlagen van vermiljoen, wit, grijs en roze. Samen onthullen de lagen ongeveer tweehonderd miljoen jaar aan historie van de aarde. In de Vermilion Cliffs komen bijvoorbeeld fossielen voor van vissen en vroegere dinosaurussen, in de zachte grijze gesteentesoorten schuilen sporen van het zeeleven: zeeschelpen, haaientanden en afdrukken van moerasplanten. De Paria-rivier en uitlopers daarvan hebben in het landschap rond de Grand Staircase tafelbergen, valleien, buttes en smalle canyons uitgesleten. Dat leverde onder andere de Bucksckin Gulch op; de langste slotcanyon ter wereld. Voor het wandelen naar Buckskin Gulch heb je een permit nodig. Er zijn tours naar de Buckskin Gulch

Grand Staircase

Kaiparowits Plateau

Het Kaiparowits Plateau is het hoogste, ruigste en meest verlaten gedeelte van Grand Staircase-Escalante National Monument. Het Kaiparowits Plateau kan het best worden beschreven als een steenachtig doolhof van canyons, met enkele waterbronnen en beekjes. Het landschap bestaat uit brede canyons, steile rotswanden en rode heuvels van geoxideerd steen. Op het Kaiparowits Plateau zijn veel archeologische en paleontologische vondsten gedaan; de rotsen in dit deel van het monument zijn rijk aan fossielen. Ondanks dat het Kaiparowits Plateau midden in het monument ligt, is het slecht bereikbaar – je kunt er alleen naartoe via onverharde wegen of een begeleide tour. Bekijk het overzicht van excursies in Grand Staircase-Escalante National Monument: http://www.utah.com/escalante-grand-staircase-guides-and-rentals.

Kaiparowits Plateau

Canyons van de Escalante

De Escalante-rivier en haar uitlopers hebben het zachte Navajo-zandsteen in deze regio uitgesleten tot een doolhof van kloven, natuurlijke bruggen, waterwegen en hoge rotswanden. De Canyons van de Escalante is een verzamelnaam voor dit gebied. De kracht van het water lijkt misschien onvoorstelbaar als je ziet hoe droog dit gebied kan zijn. Maar de omgeving is niettemin verrassend met diepe canyons, stromende beekjes en weelderige, bloeiende overs. Dit deel van het Grand Staircase-Escalante National Monument is het best te bereiken, je komt er met je auto of camper via Highway 89 vanaf Kanab/Big Water area of Highway 12 vanaf Escalante/Boulder. Dit gebied is populair onder hikers en backpackers. 

Canyons van de Escalante

Wandelen in Canyons van de Escalante

In Canyons van de Escalante zijn wandelroutes van diverse niveaus. Volg bijvoorbeeld de Lower Calf Creek Falls Trail (11 km retour). Deze wandelroute start op de Calf Creek Campground aan Highway 12 en leidt je naar het groene natuurgebied rondom de 38 meter hoge waterval. Onder waterval is een diepe beek waarin je kunt zwemmen. De wandeling naar de Upper Creek Falls is een stuk pittiger (3,5 km round) en start aan het eind van de Hogsback aan Highway 12, net onder Boulder. De route voert je naar de hoger gelegen waterval. Hier stroomt weliswaar minder water dan bij de Lower Creek Falls, maar het uitzicht is er werkelijk adembenemend.

Lower Calf Creek Falls

Vervoer

Er zijn twee verharde wegen om Grand Staircase-Escalante National Monument te verkennen: US Route 89 en Scenic Byway 12. De andere wegen in het park zijn onverhard en dus voor de meeste gehuurde auto's en campers niet toegankelijk. 

Feiten

Staat Utah
Oppervlakte 7571 km²
Hoogste punt Kaiparowits Plateau
Opgericht 18 september 1996
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: acht uur vroeger)

Klimaat

Het Grand Staircase-Escalante National Monument ligt in het zuiden van Utah, waar een woestijnklimaat heerst. Dat wil zeggen dat de zomers heet zijn en het kwik de dertig graden gemakkelijk kan overstijgen. De winters zijn behoorlijk koud, met een gemiddelde temperatuur van 3 graden in december en januari. Het hele jaar door kan er een sterk verschil zijn tussen dag- en nachttemperaturen. Daarnaast is het weer behoorlijk wisselvallig; in enkele seconden kan een poederdroog pad dat blaakt van de hitte veranderen in een gutsende modderstroom wanneer er een onweersbui of storm losbarst. Houd hier rekening mee bij het plannen van je activiteiten.

Geschiedenis

Het gebied waarin het Grand Staircase-Escalante National Monument ligt, zou ongeveer zevenduizend jaar voor het eerst bewoond zijn geweest. Inheemse stammen trokken rond en vestigden zich tijdelijk op plaatsen waar zij op dat moment voldoende planten, zaden en jachtprooien ter beschikking hadden. Het immense gebied werd in de loop der eeuwen de thuishaven van diverse volkeren, onder wie de Paiute-indianen en mormonen. De geschiedenis zoals wij die kennen begint eind 1700, toen het gebied werd verkend door Europese ontdekkingsreizigers.   Uit fossielen die zijn gevonden in Grand Staircase-Escalante leidt men af dat er ongeveer tweehonderd miljoen jaar geleden al dinosaurussen in dit gebied leefden. Skeletten wijzen er onder andere op dat er in dit gebied triceratops hebben geleefd met vijftien hoorns. 

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan