Bryce Canyon National Park, Utah

Bryce Canyon National Park Veel reizigers vinden Bryce Canyon National Park een van de mooiste nationale parken van Amerika. De hoefijzervormige kloof staat vol muren en torens in uiteenlopende kleurschakeringen. Het meest bijzonder zijn de hoodoos; smalle rotspilaren. Je hebt toegang tot Bryce Canyon National Park via de 29 kilometer lange Scenic Drive. Deze weg volgt grofweg de canyonrand en eindigt aan de andere kant van het park. Stop bij de uitkijkpunten en maak – als je goed ter been bent – een afdaling in de kloof.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Scenic Drive

Met de auto of camper heb je toegang tot Bryce Canyon National Park via de 29 kilometer lange Scenic Drive. Deze parkweg volgt grofweg de kloofrand en eindigt 366 meter hoger aan de andere kant van het park, bij Rainbow & Yovimpa Point. Je kunt het beste de Scenic Drive helemaal af rijden naar Rainbow & Yovima Point. Hier kun je eenvoudig omkeren. Op de terugweg heb je de beste toegang tot de uitkijkpunten en startpunten van trails, die direct aan je rechterzijde liggen. Dit kan prima in één dag tijd. Hieronder worden de mooiste punten van eind naar begin besproken. Bij de uitzichtpunten rond het Bryce Amphitheater (zoals Sunrise/Sunset en Inspiration Point), geldt een parkeerverbod voor campers. Camperreizigers kunnen hier de shuttlebus nemen. Bekijk het kopje Vervoer.

Bryce Canyon NP zit vol eekhoorns

Rainbow Point en Yovimpa Point

Helemaal aan het eind van de Scenic Drive ligt Rainbow Point, op het hoogste punt van het park. Je hebt er een fantastisch uitzicht over zuidelijk Utah en ziet het Kaibab Plateau van de Grand Canyon in Arizona, zo’n 145 kilometer verderop. Bij Yovimpa Point Overlook krijg je een goede indruk van de gesteentelagen die de Grand Staircase genoemd worden. De verschillende treden in deze 'trap' zijn vernoemd naar de dominante kleur van de rotsen. De bovenste laag, waarop je staat, heet de Pink Cliffs.

Rainbow Point, uitzichtpunt in Bryce Canyon

Natural Bridge

Vlak langs de toeristische route ligt de Natural Bridge; een natuurlijke boog die door wind, regen en ijs gevormd is. De rode kleur van de 38 meter hoge boog vormt een mooi contrast met het groene bos van de onderliggende canyon. Vergeet hier zeker niet te stoppen, het is een van de mooiste bezienswaardigheden van Bryce Canyon National Park.

Natural Bridge in Bryce Canyon

Farview Point en Swamp Canyon

Dit punt ligt op 2.483 meter hoogte. Je kijkt ver van je af. Aan de horizon zie je bergen, plateaus en op heldere dagen de North Rim (Kaibab Plateau) van de Grand Canyon. Via een korte wandeling bereik je het uitzichtpunt Piracy Point. Terug op de parkweg is Swamp Canyon het eerstvolgende uitkijkpunt. Je kijkt op een groene strook land met twee beekjes. Aan weerszijden staan hoodoos en rotsformaties. Let op: in de winter wordt de weg tijdens sneeuwbuien en stormen vaak voor Swamp Canyon afgesloten.

Bryce Canyon, uitzicht bij Farview Point

Inspiration Point en Bryce Point

Even na Swamp Canyon volgt een afslag naar onder andere Inspiration Point en Bryce Point. Inspiration Point heeft een van de beste uitzichten op de canyon en de rotsformatie Silent City; een doolhof van opeengepakte hoodoos. Bryce Point staat bekend om de mooie zonsopkomsten. ‘s Morgens worden de toppen van de hoodoos mooi verlicht door de eerste zonnestralen. Vanaf dit punt zie je heel goed de verschillende kleuren van de gesteentelagen. Bryce Point is een van de beginpunten van de Under-the-Rim Trail; een negen kilometer lange wandeling (one-way) langs de kloofrand. Ook begint hier een zware afdaling naar de kloofbodem: de Peek-A-Boo Loop Trail. Die wandeling is 8,9 kilometer lang en kent een hoogteverschil van 473 meter.

Inspiration Point, mooi uitzichtpunt in Bryce Canyon

Sunset Point

Terug op de Scenic Drive is Sunset Point het eerstvolgende punt. Je hebt er een zeer goed uitzicht op de hoodoos. In het zuiden verrijst de Silent City (stille stad) uit de canyonbodem, aan de noordzijde staat Thor's Hammer, een geïsoleerde hoodoo. Hoewel de naam van het punt doet vermoeden dat de zonsondergang hier geweldig is, is het vooral de zonsopgang die de moeite waard is. Bij Sunset Point start de indrukwekkende Navajo Loop Trail.

Sunset Point, uitzichtpunt in Bryce Canyon NP in Utah

Navajo Loop Trail

Je krijgt pas echt een goed beeld van het indrukwekkende Bryce Canyon National Park als je een afdaling in de kloof maakt. Bij Sunset Point begint de populaire Navajo Loop Trail, die de 'inner canyon' ingaat. De route is 2,2 kilometer lang en redelijk steil, maar de wandeling in de doolhof van hoodoos zul je (in positief opzicht) niet snel vergeten. In de winter en de lente is het Wall Street-gedeelte gesloten wegens ijsvorming en kans op vallende stenen. Wil of kun je liever niet wandelen? Boek een paardrijdtocht door Bryce Canyon.

Navajo Loop Trail, mooie wandeling in Bryce Canyon

Sunrise Point

Bij Sunrise Point (de naam verklapt het al) heb je bij zonsopkomst een prachtig uitzicht. Op dit punt begint de Queens Garden Trail. Dit is de gemakkelijkste afdaling in de canyon. Het pad eindigt in de Queens Garden, waar hoodoo Queen Victoria neerkijkt op haar tuin vol rotsformaties. De wandeling is in totaal drie kilometer lang en je stijgt (en daalt) 98 meter. Voor een meer gevarieerde wandeling kun je de Queens Garden Trail combineren met de Navajo Loop Trail. De rondwandeling wordt dan 4,6 kilometer en duurt twee à drie uur. Je kunt de gecombineerde wandeling het beste beginnen met de afdaling bij Sunset Point. Daar is het pad het steilst: dat heb je liever niet op het eind van de wandeling. Je loopt bij Sunrise Point de canyon weer uit.

Queens Garden, leuke trail in Bryce Canyon

Fairyland Point

Tot slot is er een uitzichtpunt net voor de parkingang. Hier begint de Fairyland Road naar een sprookjesachtig mooi gebied; Fairyland Canyon. Je hebt hier uitzicht op de Pink Cliffs, de rotsformatie Boat Mesa en in de verte ligt de 2.257 meter hoge rotsformatie Sinking Ship. De Fairyland Road is in de winter gesloten. Fairyland Point is een van de mooiste plekken om de zonsondergang te bekijken in Bryce Canyon. De Fairyland Loop Hike is 12,9 kilometer en biedt je fantastische uitzichten over Bryce Canyon. Pluspunt: het is er minder druk dan op veel andere wandelroutes! 

Fairyland Point, uitzichtpunt in Bryce Canyon

Omgeving

Red Canyon

Aan Highway 12 bij Bryce Canyon ligt Red Rock Canyon met een bijbehorende tunnel. Langs de weg staan prachtige rode rotsformaties. Het zandsteen in dit gebied is door erosie gevormd tot de meest bijzondere vormen: van torentjes en brede plateaus tot spitse punten. In het roodkleurige landschap zie je opvallende groene naaldbomen. Rond Red Canyon zijn goed toegankelijke wandelroutes.

Red Canyon, vlak voor Bryce in Utah

Scenic Byway 12

Neem tussen Bryce Canyon en Capitol Reef de toeristische route: Highway 12. Deze prachtige 'Scenic Byway' loopt door het Grand Staircase-Escalante National Monument. De route is ongeveer tweehonderd kilometer lang (drie uur rijden zonder tussenstops) en voert je door een divers, ruig en onvergetelijk landschap vol verrassende rotsformaties, steenplateaus en kronkelende canyons. De Grand Staircase is een landschap dat trapsgewijs afloopt richting de Grand Canyon. Er zijn vijf bijzondere klifformaties: roze, grijs, wit, vermiljoen en chocolade.

Scenic Byway 12, de mooiste weg van Utah

The Blues/Powell Point Overlook

Vanaf deze hooggelegen punten aan Highway 12 kijk je schitterend uit over een landschap vol grijze en roze rotsformaties. Rijd je verder door naar Capitol Reef, dan zijn er nog een aantal mooie stopplaatsen, zoals het Escalante Petrified Forest State Park (met versteend hout en fossielen) en de 11 kilometer lange wandeling (retour) naar de Calf Creek Falls. Hier is slechts beperkte parkeergelegenheid!

Uitzicht aan Highway 12 Utah

Kodachrome Basin State Park

Bij de plaats Cannonville, niet ver van Bryce aan de Highway 12, kun je naar het Kodachrome Basin State Park en het Grand-Staircase Escalante National Monument Visitor Center. Het staatspark staat bekend om zijn tientallen meters hoge rotspilaren die her en der in het landschap staan. Tijdens zonsondergang zijn de kleuren het meest spectaculair. Verlaat het park weer via dezelfde verharde weg; soms geven navigatiesystemen een kortere route via een onverharde weg aan.

Kodachrome Basin State Park, aan Highway 12 in Utah

Vervoer

Je mag met je eigen vervoer het park in. Voor campers van 23 feet en langer geldt tijdens het Shuttle Season een parkeerverbod in bepaalde parkdelen. Dit is meestal van half april tot half oktober. Lees hieronder meer.

Parkeerverbod campers

Het parkeerverbod geldt tijdens de shuttlebus-tijden in het shuttlebusseizoen. Dat is meestal van half april tot half oktober van 08:00-20:00 of 08:00-18:00. Het parkeerverbod geldt rond het Amphitheater, dit is een populair parkgebied met mooie uitzichtpunten. Hieronder vallen Sunrise Point, Bryce Point, Sunset Point en Inspiration Point. Bij de andere uitzichtpunten langs de Scenic Drive, dus van Swamp Canyon tot Rainbow Point, mag je wel parkeren. Als je het Amphitheater wilt zien, maak dan gebruik van de gratis shuttlebussen. De camper kun je parkeren bij het Shuttle Station in Bryce Canyon City, op de Additional Visitor Center Parking Lot (links voorbij het Visitor Center) of bij Ruby's Inn. Kijk op nps.gov/brca/planyourvisit/oversized-vehicle-restrictions.htm en kies voor Oversized Vehicle Restrictions.

Shuttlebussen

De shuttlebussen bussen rijden zeer frequent (ongeveer elke tien minuten) en doen verschillende haltes aan. Ze rijden vanaf enkele campings/hotels buiten het park tot en met het Amphitheater. Op het tweede deel van de parkweg rijden geen shuttlebussen, hier mag je met je eigen auto/camper rijden. Kijk voor meer info op nps.gov/brca/planyourvisit/shuttle.htm.

Feiten

Staat Utah
Oppervlakte 145 km²
Hoogte 2.500 tot 2.800 meter
Opgericht 15 september 1928
Bezoekers per jaar 1.000.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger) 

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In het voorjaar zijn de dagtemperaturen in Bryce Canyon mild, met maxima van 10 tot 15 graden in april en 15 tot 20 graden in mei. ’s Nachts vriest het meestal nog. De temperaturen in de zomer zijn aangenaam: in juni wordt het overdag ongeveer 25 graden en in juli en augustus kan het 30 graden worden. Neem voldoende water mee en zorg voor goede bescherming tegen de zon! De herfst is over het algemeen zonnig en helder. In de maanden september en oktober liggen de temperaturen tussen de 18 en 23 graden. ’s Nachts blijft het echter koud: de nachttemperatuur ligt in de vroege herfst alweer rond het vriespunt. 

Bryce Canyon ligt op grote hoogte en daardoor is het er veel frisser dan in het lager gelegen gedeelte van Utah. In de wintermaanden kan het er erg koud zijn: overdag wordt het maximaal 3 tot 6 graden. De kans op sneeuw is groot, maar men probeert de verharde parkweg naar de uitzichtpunten sneeuwvrij te houden. Wandelpaden zullen in de winter vaak gesloten zijn. 

Natuur, flora & fauna

Flora en fauna

Vanwege de grote hoogteverschillen in het park is er sprake van een diverse vegetatie. Er zijn verscheidene niveaus te onderscheiden met elk een eigen plantenleven en bijbehorende diersoorten. Zo zijn er bossen en weiden met eekhoorns, muizen en ratten. Zij vallen vaak ten prooi aan grote roofvogels zoals haviken en arenden, maar ook aan bobcats (katachtigen), slangen en vossen. Heel soms laten coyotes, beren en poema's zich zien. 

Geschiedenis

Eeuwenlang waren er vooral jagers en vissersvolkeren actief in de regio van Bryce. In de herfst van 1875 arriveerden de eerste pioniers. De bekendste was Ebenezer Bryce, een Schotse immigrant. Hij liet zijn vee grazen op het plateau. Wie hem vroeg naar zijn mening over Bryce Canyon kreeg een mooi antwoord: ‘It’s a hell of a place to lose a cow’. Bryce Canyon National Park is naar deze man vernoemd.

Bewoners van het dorpje Bryce zagen in dat de kloof een grote toeristische attractie kon worden. In 1919 bouwde Ruben C. Syrett er de eerste accommodatie voor toeristen; Ruby’s Inn. In 1928 werd Bryce Canyon een National Park. Vanaf 1930, toen de Union Pacific Railroad voor vervoer van en naar Bryce Canyon ging zorgen, steeg het bezoekersaantal snel.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan