Galveston, Texas

Galveston Texas Vlak bij Houston, op een schiereiland aan de Golf van Mexico, ligt de stad Galveston. Een typische zuidelijke stad met bezienswaardige koloniale villa's en zonovergoten stranden. Door de stad verspreid vind je verschillende 'tree sculptures'. Deze houten kunstwerken hebben vaak de vorm van een mannetje of een huisdier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The Bishop’s Palace

Dit Victoriaanse kasteel is door de typische vormen een van de 100 belangrijkste gebouwen van de Verenigde Staten. Het huis is gebouwd van 1886 tot 1892. Bewonder de prachtige ornamenten, glas-in-loodramen, bronzen draken en indrukwekkende open haarden van over de hele wereld. In de weekenden is het gebouw, welke ook bekend staat als Gresham's Castle, geopend voor publiek.

The Bishop’s Palace in Galveston

Moody Gardens

Van een veel modernere aard zijn de drie piramides van Moody Gardens. In de Aquarium Pyramid zie je een aquarium met ruim 8.000 verschillende soorten (zee)dieren, waaronder de grootste verzameling zeepaardjes ter wereld. Ook zijn er koningspinguïns. In de tien verdiepingen hoge Rainforest Pyramid is een weelderig tropisch regenwoud vol planten, vogels en vlinders. De derde piramide is de Discovery Pyramid, een wetenschapsmuseum dat aandacht biedt aan het heelal en wisselende tentoonstellingen heeft. Hoogtepunten zijn de koningspinguïns en de grootste verzameling van zeepaardjes ter wereld. Daarnaast zijn er in het complex bioscopen en een raderboot te vinden. Je kunt afzonderlijke tickets kopen, wat voordeliger is als je niet alles wilt bekijken. Als je tickets online koopt, bespaar je bovendien wat extra dollars.

Galveston Texas

Strand District

Het Strand District is een Victoriaanse wijk in het centrum van de stad. Het wemelt er van winkels, restaurants en clubs, maar ook van kunstgaleries en tentoonstellingen. Voor een ritje door de wijk kan naast conventionele vervoersmethoden ook gekozen worden voor een koets met paard of een historische tram.

Strand district in Galveston

Grand 1894 Opera House

'The Grand', zoals dit theater in de volksmond wordt genoemd, is een toonbeeld van de neoromaanse bouwstijl van eind negentiende eeuw. Het gebouw overleefde verschillende orkanen en werd door de burgers van Galveston eigenhandig opgeknapt voor heropening.

Grand 1894 Opera House Galveston

Texas Seaport Museum

Galveston heeft een lange en rijke geschiedenis op het gebied van de scheepvaart. Tot de ontsluiting van Houston naar de zee was het na New Orleans de belangrijkste haven aan de Golf van Mexico. Bovendien kreeg het de bijnaam 'Ellis Island van het westen', door de vele immigranten die hier het land binnenkwamen. In het Texas Seaport Museum wordt aandacht geschonken aan de (migranten)geschiedenis. Ook ligt hier de Elissa, een origineel zeilschip uit 1877 dat nog altijd vaart en dat het symbool is geworden van het 'nieuwe' Galveston na de natuurramp in 1900.

Texas Seaport Museum Galveston

Ashton Villa

Ashton Villa is een van de oudste bakstenen gebouwen van Texas, en speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse Burgeroorlog. Het was op het balkon van dit gebouw dat in juni 1865 de emancipatie van de slaven in Texas werd uitgeroepen, een gebeurtenis die in vele staten nog altijd gevierd wordt als Juneteenth, Freedom Day of Emancipation Day. De orkaan Ike (2008) ging helaas niet onopgemerkt aan Ashton Villa voorbij: herstelwerkzaamheden namen veel tijd in beslag.

Ashton Villa, Galveston

Moody Mansion

De Moody Mansion is de villa der villa's. Het is de grootste van het eiland en dateert uit 1895. Je kunt een tour volgen door de twintig gemeubileerde kamers.

Galveston, Moody Mansion

Lone Star Flight Museum

Liefhebbers van vliegtuigen kunnen hier in hart ophalen. In deze hangar zie je een verzameling vliegtuigjes uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Wie flink in de buidel wil tasten, kan een proefvlucht maken.

Galveston Texas

Strand & vermaak

De lange kuststrook van Galveston is niet overal toegankelijk. Zo zijn er veel Private Beaches, waar alleen mensen mogen komen die een accommodatie aan dat strand hebben. Hier volgen enkele openbare stranden. Houd bij elk strand rekening met parkeergeld. Soms mag je op het strand parkeren. East Beach, ook wel 'Houston's Playground' genoemd, is een groot openbaar strand in het noordoosten van het eiland. In zomerweekenden zijn er concerten en verandert het strand in een grote outdoor party. 15 kilometer ten zuidwesten van Downtown ligt Galveston Island State Park. Zwemmers vinden hier een wit zandstrand, ver weg van de meeste toeristen. Er zijn wandelpaden door de duinen, langs zoute moerassen en baaien. Stewart Beach is een familiestrand waar altijd wat te doen is. Er zijn parasols en stoelen te huur. Palm Beach at Moody Gardens heeft een kinderzwembad, wit zandstrand, lagunes met helder water, watervalletjes en met zorg aangelegde tuinen. Bij Moody Gardens ligt een groot waterpark: Schlitterbahn Waterpark. Zowel binnen als buiten zijn glijbanen en strandjes. Check vooraf de openingstijden: het waterpark is is vaak alleen in de weekenden geopend. Voor een typisch Amerikaanse amusementspark bezoek je Pleasure Pier. Je hebt de keus uit zestien attracties en twee achtbanen. Daarnaast zijn er nog de Pocket Beaches, dit zijn de 'gewone' stranden.

Pleasure Pier in Galveston Galveston Texas

Vervoer

Island Transit zorgt voor het openbaar vervoer via een bus- en tramsysteem (Galveston Island Trolley). Greyhound zorgt voor het vervoer naar plaatsen die verder van de stad af liggen.

Feiten

Staat Texas
County Galveston
Oppervlakte 540 km²
Hoogte 2 meter
Inwoners 48.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De wind oefent een grote invloed uit op het weer in Galveston. De ene keer brengt de wind de hitte uit de woestijn van Mexico met zich mee, de andere keer vochtigheid vanaf de Golf van Mexico. In de zomermaanden komen de maximumtemperaturen vaak net boven de 30 graden uit. In de winter daalt de temperatuur met de helft; in januari is het een aangename 15 graden. De meeste regen valt in de zomer, met augustus als natste maand.

Geschiedenis

In de negentiende eeuw beleeft Galveston haar gouden eeuw. Als bloeiende westelijke poort van de haven van New Orleans liep de stad met alles voorop. Niet alleen het eerste postkantoor van Texas staat hier, maar ook het eerste operagebouw, ziekenhuis, golfbaan en countryclub. De zaken gaan goed. Tot de dag van 8 september in het jaar 1900 aanbreekt. Het is de dag waarop de meest vernietigende natuurramp uit de geschiedenis van het land plaatsvindt. Een hevige orkaan, tegenwoordig de 'Great Storm' genoemd, trekt over het gebied. Een derde van de stad wordt compleet weggevaagd, 3.600 gebouwen liggen in puin en 6.000 mensen (bijna een zesde van de totale bevolking) vinden de dood. Bij de wederopbouw tilt men de stad letterlijk naar een hoger plan: de hele stad wordt met 2,5 meter verhoogd. Dankzij deze maatregel overleeft de stad een even zware orkaan in 1915.

Als gevolg van de vernietigende storm verliest Galveston de status van grootste en belangrijkste stad en vervalt het in een gok- en drankstad, waar veel zeelieden hun toevlucht nemen. Pas in 1957 wordt gokken verboden en daarna gaat de vernieuwing van start. Het historische stadscentrum wordt opgeknapt en gepromoot en er worden veel investeerders getrokken.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan