El Paso, Texas

El Paso, Texas Te midden van de indrukwekkende Chihuahuawoestijn met de Franklin Mountains op de achtergrond ligt El Paso, de zesde stad van Texas. De Rio Grande-rivier vormt de natuurlijke grens tussen Texas en Mexico en scheidt El Paso van de Mexicaanse stad Ciudad Juárez. Aangezien de stad zo dicht bij Mexico ligt en al eind zestiende eeuw door Spanjaarden ontdekt werd, heeft het een rijke geschiedenis met bijbehorend erfgoed.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The Centennial Museum and Chihuahuan Desert Gardens

Een combinatie van cultuur- en natuurhistorie. Dit museum bevindt zich op de campus van de University of Texas. De tentoonstellingen van het museum hebben als doel kennis te delen over de oorspronkelijke en koloniale culturen van de grensgebieden van het zuidwesten van de Verenigde Staten en Mexico. In de Chihuahuan Desert Gardens, die bij het grondgebied van het museum horen, tref je meer dan 600 plantensoorten aan.

Chihuahuawoestijn, El Paso Texas

Chamizal National Memorial

Dit stadspark is verbonden met vrede: hier wordt de vreedzame totstandkoming van de grens tussen de VS en Mexico gevierd en de cultuur van de grensgemeenschap wordt geeerd. Wandel hier de Cordova Island Trail, een 2,5 kilometer lang wandelpad rond het park. Onderweg zie je de Franklin en Juarez Mountains, de skyline van het stadscentrum en een internationale brug. In het History Museum, ook gelegen bij de gedenkplaats, leer je meer over de grensgeschiedenis.

Chamizal Memorial, El Paso Texas

Mission Trail

Het meest historische deel van El Paso ligt in de Lower Valley en gaat vierhonderd jaar terug. Hier vind je drie bezienswaardige oude missiekerken uit de tijd van de Spaanse en inheemse voorvaderen. De kerken zijn overdag meestal geopend, maar informeer voor de zekerheid naar de tijden.

Missiekerk El Paso Texas

The Cathedral Church of Saint Patrick

Aan de bouw van deze kerk, in de stijl van Italiaanse Renaissance, werd begonnen in 1914. Romaanse pilaren en fresco’s met bijbelse voorstellingen bepalen het interieur.

Franklin Mountains State Park

Direct ten noorden van El Paso begint het uitgestrekte staatspark in de Franklin Mountains, de grootste bergketen van Texas. De bergtop van North Franklin reikt 2.192 meter de lucht in en aan de oostflank ligt 's lands enige tinmijn en -smelterij, die actief was van 1910 tot 1915. Twee goed begaanbare wandelpaden beginnen vanaf Loop 375/Trans-Mountain Road. Er wordt gewerkt aan een veel uitgebreider stelsel van 150 kilometer aan paden bestaande. Een andere activiteit in het park is rotsklimmen. Dat kan bij McKelligon Canyon. Hier bevindt zich ook een amfitheater waar concerten worden gegeven.

Franklin Mountains, El Paso Texas

Indian Cliffs Ranch - Cattleman’s Steakhouse

Op een klein uur rijden van El Paso bevindt zich de Indian Cliffs Ranch. Deze ranch in het midden van de Texaanse woestijn is nog steeds in bedrijf. Te midden van deze bijzondere setting liggen onder andere Cattleman’s Steakhouse, een kinderboerderij en oude stallen.

Cattleman’s Steakhouse, El Paso Texas

Musea van El Paso

El Paso heeft veel musea! We zetten er een aantal op een rij:

  • Museum of Archeology: In dit museum wordt het verhaal van de eerste bewoners van de regio verteld. De tentoonstellingen tonen het leven van Amerikaanse indianen van de ijstijd tot nu.
  • Museum of Art: Dit museum bevat veel werken van moderne kunstenaars uit het zuidwesten van de Verenigde Staten en Mexico, met de nadruk op Texas, New Mexico en de grensgebieden.
  • Museum of History: Door middel van tentoonstellingen laat dit museum het publiek kennismaken met het rijke, multiculturele verleden van het Amerikaans-Mexicaanse grensgebied dat bekend staat als ‘The Pass of the North’.
  • Fort Bliss Museum and Study Center: Ontdek de rijke geschiedenis van de militaire bases, vanaf het begin in 1848 in de binnenstad van El Paso tot het Air and Missile Defense Center van nu.
El Paso Texas

The Plaza Theatre

Dit is een van de opvallendste oriëntatiepunten van El Paso. Het historische theater in Spaans koloniale stijl stamt uit 1929.

Vervoer

Sun Metro Mass Transit System regelt het openbaar vervoer in El Paso. Het busnetwerk doet wel vrijwel de hele stad aan. In het oosten van El Paso rijdt El Paso County Transit met een netwerk van kleinere busjes.

Feiten

Staat Texas
County El Paso
Oppervlakte 650 km²
Hoogte 1.140 m
Inwoners 670.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

El Paso heeft een woestijnklimaat met hete zomers en droge, milde winters. Verder is El Paso uitzonderlijk zonnig: overdag schijnt 83% van de tijd de zon. El Paso wordt daarom ook wel ‘The Sun City’ genoemd. In de winter is het aangenaam warm, met maxima rond de 15 graden. Van mei tot en met september kun je spreken van een heet klimaat. De temperatuur reikt dan dagelijks boven de 30 graden. In de maanden juni en juli wordt het vrijwel elke dag 35 graden of warmer. Juli en augustus zijn de natste maanden. Doordat het water niet snel door de droge grond opgenomen wordt, ontstaan er na hevige regenval soms voor kleine overstromingen.

Geschiedenis

De regio rondom El Paso wordt al duizenden jaren door mensen bewoond. De eerste sporen zijn die van inheemse jagers en verzamelaars; latere sporen duiden op een bevolking van maïsboeren. Toen de Spanjaarden in de regio aanbelandden, troffen zij de Manso-, Suma- en Jumanostammen aan. De Spaanse Don Juan de Oñate was de eerste Europeaan die in 1598 de Rio Grande nabij El Paso bereikte. El Paso de Norte, tegenwoordig Ciudad Juárez, werd in 1659 door Spaanse conquistadores op de zuidelijke oever gesticht. Ook ontstonden langzaamaan enkele vestigingen op de noordelijke bank.

Het noordelijke deel van de stad werd definitief Texaans en dus Amerikaans grondgebied als gevolg van een overeenkomst in 1850. Dit was het begin van het hedendaagse El Paso. Als gevolg van de aanleg van meerdere spoorwegen in 1881 schoot het bevolkingsaantal omhoog naar 10.000 in 1890.

El Paso kwam bekend te staan als de ‘Six Shooter Capital’, vanwege de wetteloosheid die de stad kenmerkte. Tot de Eerste Wereldoorlog associeerde men de stad met prostituees en gokverslaafden. Na de Grote Depressie van de jaren dertig ging het bergafwaarts met de stad en liep de bevolking terug. Na de Tweede Wereldoorlog herpakte de economie zich en groeide de stad door. Tegenwoordig woner er zo'n 670.000 mensen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan