Big Bend National Park, Texas

Big Bend National Park In het zuidwesten van Texas ligt Big Bend National Park. Dit natuurpark dankt zijn naam aan de grote bocht ('big bend') die de Rio Grande-rivier maakt op de grens tussen Amerika en Mexico. Big Bend National Park ligt in de Chihuahuan-woestijn en herbergt een grote diversiteit aan plant- en diersoorten, waarvan de honderden vogelsoorten veruit in de meerderheid zijn. De vulkanische Chisos Basin en de Santa Elena Canyon zijn de bekendste bezienswaardigheden. Op drie plaatsen stroomt de Rio Grande-rivier door smalle, haast verticale kloven het park in. In Big Bend National Park zijn veel verharde wegen, je kunt de meeste bezienswaardigheden per auto of camper bezoeken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra

Big Bend National Park bestaat uit verschillende gebieden met elk een eigen bezoekerscentra. In het zuidoostelijke puntje ligt Rio Grande Village Visitor Center, in het noordoosten het Panther Junction Visitor Center. In het midden vind je Chisos Basin Visitor Center en in het zuidwestelijke puntje het Castolon Visitor Center. Panther Junction is het grootste bezoekerscentrum. Reizigers vanuit bijvoorbeeld San Angelo of San Antonio starten hier hun bezoek, omdat dit het eerste bezoekerscentrum is dat je tegenkomt na het passeren van de parkingang. De gebieden worden hieronder beschreven.

Big Bend National Park

Chisos Basin (Midden)

Midden in Big Bend National Park liggen de vulkanische Chisos Mountains. De Chisos Basin Road brengt je erheen. De weg is relatief steil, maar biedt je daardoor wel de mooiste uitzichten. Vanwege de scherpe bochten en steile hellingen is de weg niet toegankelijk voor campers langer dan 24 feet. Vanaf de Chisos Basin Store kun je verschillende wandelroutes volgen om je te vergapen aan de ruige kliffen en mooie uitzichten. De wandelpaden variëren in lengte en moeilijkheid. De Window View Trail (0,5 kilometer) geeft je goed uitzicht over de vallei en is met name indrukwekkend bij zonsondergang. Verwar deze wandelroute niet met de Window Trail, een lichte klim van 9 kilometer naar een mooi uitzichtpunt. Onderweg heb je kans om wildlife te zien. Wil je de Window Trail liever inkorten? Start dan bij de Basin Campground, de route is dan 7 km. De Lost Mine Trail (7,7 km totaal) is redelijk steil, maar het mooiste uitzichtpunt (Juniper Canyon Overlook) bereik je al na 1,5 kilometer. Een andere optie is de Basin Loop (2,6 km totaal) die je mooi uitzicht biedt op het Basin. In Chisos Basin zelf zijn een kleiner bezoekerscentrum, kampeerwinkel en een restaurant.

Big Bend National Park

Ross Maxwell Scenic Drive

Dit is de meest bekende weg van Big Bend National Park. In ongeveer 50 kilometer slinger je naar de uiterst westelijke hoek van het park. De Scenic Drive loopt langs Sotol Vista, via Castolon Historic District naar Santa Elena Overlook, in het meest westelijke puntje van het park. Aan Ross Maxwell Scenic Drive starten verschillende wandelroutes. Zie hieronder.

Big Bend National Park

Castolon Historic District (West)

Voor velen is Castolon een stopplaats aan de Ross Maxwell Scenic Drive op weg naar de Santa Elena Canyon. Wie de tijd neemt om hier rond te kijken, ontdekt van alles over de rijke geschiedenis van dit park. Stop vóór je Castolon bereikt even bij Mule Ears Spring (ongeveer 15 mijl/24 km vanaf het beginpunt van de weg). Je kunt hier een wandeling van 6,1 km maken door de woestijn naar een kleine beek. Je hebt onderweg prachtige uitzichten over de bergen en de woestijn. Even verderop (17 mijl/27,2 km) kun je de Tuff Canyon Trail (1,2 km totaal) volgen. Vanaf de parkeerplaats voeren twee wandelpaden naar prachtige uitzicht "balkons". Een wandeling voert je naar de bodem van de Tuff Canyon.

Big Bend National Park

Santa Elena Canyon (West)

Deze indrukwekkende kloof is ongeveer dertien kilometer lang en 450 meter diep. Je kunt via een korte rondwandeling (2,6 km) afdalen naar Terlingua Creek, waar de kliffen enkele honderden meters boven je uit torenen. Je wandelt over een zandpad met haarspeldbochten. Plan je wandeling in de ochtend of namiddag; de temperatuur kan er 's middags aardig oplopen. Ben je niet goed ter been of heb je geen zin om te wandelen? Uitkijken over de canyon kan ook vanaf Santa Elena Overlook. De kloof ligt in de zuidwestelijke hoek van het park. Santa Elena Canyon is het eindpunt van de vijftig kilometer lange Ross Maxwell Scenic Drive.

Big Bend National Park

Weg Panther Junction - Rio Grande Village (Oost)

De weg vanuit het Panther Junction-bezoekerscentrum naar Rio Grande Village aan de oostkant van het park, is ongeveer 34 kilometer lang. Je rijdt door een divers, bergachtig landschap met mooi uitzicht op de rivier en het Sierra del Carmen-gebergte in Mexico. Een mooie plek om te pauzeren is Dugout Wells. In deze schaduwrijke omgeving kun je heerlijk picknicken of met je verrekijker naar vogels speuren. Je kunt een kleine natuurwandeling maken van nog geen kilometer maken.

Big Bend National Park

Boquillas Canyon (Oost)

De weg van Panther Junction naar Rio Grande Village eindigt bij Boquillas Canyon Overlook. Je hebt hier een mooi uitzicht over de kloof. Desgewenst kun je een wandeling maken naar de Boquillas Canyon (2,3 km). Je start met een korte klim en daalt dan via een zandpad af naar de rivier. Je eindigt de wandeling bij een grote zandduin.

Big Bend National Park

Rio Grande Village (Oost)

Tijdens de wintermaanden is Rio Grande Village, gelegen aan de oostkant van het park, een goede uitvalsbasis. Voor wandelaars en vogelspotters is de RGV Nature Trail een aanrader. Avonturiers kunnen de Rio Grande-rivier bedwingen in een kano, kayak of raft. In Rio Grande Village is een (full hook-up) camping en een bezoekerscentrum. Vlakbij vind je de warmwaterbronnen en de Boquillas Canyon.

Rio Grande, Big Bend National Park

Hot Springs

In 1909 kwam J.O. Langford naar het National Park en zijn heetwaterbronnen. Langford stelde voor de bronnen te openen voor het publiek en bouwde een badhuis. Hoewel het badhuis allang verdwenen is kun je nog steeds baden in het ‘bad’ dat omringd wordt door de fundamenten van het badhuis. De Hot Springs biedt een primitieve badervaring aan de rand van de Rio Grande-rivier. Let op: de weg naar Hot Springs is onverhard. Je mag hier niet zomaar op rijden met je huurauto/-camper, tenzij anders vermeld in je huurcontract. Wil je de bronnen graag zien? Overweeg dan of je de Daniel Ranch to Hot Springs Trail (10 km) wil lopen.

Big Bend National Park

Omgeving

Spookstadje Terlingua

In het uiterste puntje van Texas, vlak bij de grens, werd in 1800 kwiksulfide en kwik gevonden. In 1888 kwamen de eerste mijnwerkers naar dit gebied en ontstond het plaatsje Terlingua. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er veel vraag naar deze grondstoffen, maar in de Tweede Wereldoorlog daalde dat drastisch. De mijn ging failliet, de avonturiers vertrokken en Terlingua veranderde in een spookstadje. In Terlingua kun je een kijkje nemen bij de ruïnes of een bezoekje brengen aan de gevangenis. Dit is bijna onvermijdelijk, omdat zich hier ook de toiletten bevinden. In het eerste weekend van november vindt ieder jaar in Terlingua de Chili Cookout plaats, een competitie wie de beste chili van Big Bend en omstreken kan brouwen. Gaandeweg is dit uitgegroeid tot een feest waar iedereen uitgedost naar toe komt. Je kunt parkeren langs de verharde weg, van hieruit loop je zo spookstadje Terlingua in.

Terlingua bij Big Bend

Big Bend Ranch State Park

Ten westen van Big Bend National Park ligt het Big Bend Ranch State Park; de parken vloeien in elkaar over. In Big Bend Ranch State Park vind je ruige kliffen, watervallen, pluizige katoenbosjes en stekelige vlaktes met cactussen. De gaafste manier om dit uitgestrekte natuurgebied in de Chihuahuan-woestijn te verkennen, is per paard. Je kunt bij Lajitas Stables een paardrijtocht boeken. Je verkent dan vanuit het zadel de zuidoostelijke hoek van het park, langs de Rio Grande-rivier. Iets buiten het park ligt Big Bend Stables, waar je kindvriendelijke paardrijtochten kunt boeken. Ze variëren in lengte van een uur tot een volle dag.

Big Bend Ranch State Park

Vervoer

In Big Bend National Park is meer dan honderd kilometer aan verharde wegen aangelegd. Je kunt het park, een van de grootste van de Verenigde Staten, dus prima bezoeken met je auto of camper. De wegen leiden je langs de meeste hoogtepunten. Welke wegen waar naartoe leiden, staat uitgelegd bij het kopje Bezienswaardigheden & activiteiten. Als een weg niet toegankelijk is voor grote campers, staat dit erbij vermeld.

Bij je bezoek aan een nationaal park ontvang je bij de parkingang doorgaans een plattegrond en een folder met wandelroutes en bezienswaardigheden. Op de plattegrond zie je precies hoe de wegen in het park lopen en hoe lang ze zijn.

Feiten

Staat Texas
Oppervlakte 3.242 km²
Hoogte 549 (Rio Grande) tot 2.387 meter (Emory Peak)
Opgericht 12 juni 1944
Bezoekers per jaar 350.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Geschiedenis

Sinds duizenden jaren leefden of trokken er indianen door het park. Hiervoor zijn verschillende archeologische bewijzen gevonden. Deze zijn te bezoeken in het park. In de meer recente geschiedenis, de laatste vijfhonderd jaar, is Texas geclaimd door zes verschillende naties: Spanje  (1521-1682 en 1689-1821), Frankrijk (1682-1689), Mexico (1821-1836), Republiek van Texas (1836-1848), de confederatie staat van Amerika (1861-1865) en natuurlijk United States of America (1848-1861 and 1865-present)

Het park is al vele eeuwen een thuis geweest voor verschillende bevolkingsgroepen. De eerste kennis van niet Indianen in het park dateert minder dan 150 jaar geleden. In de 16e en 17e eeuw trokken de Spanjaarden door het park op zoek naar goud, zilver en vruchtbaar land. In de 19e eeuw trokken de Comache Indianen via de Rio Grande-rivier van en naar Mexico om overvallen te plegen in het park.

Mexicaanse kolonisten begonnen rond 1900 met akkerbouw aan de randen van de rivier die door het park stroomt. De Amerikanen kwamen rond 1920 toen de onrust aan de grenzen tot rust was gekomen. Katoen en groenten groeiden rond Castolon, waar nu Rio Grande Village is gelegen. Rond 1900 werd er in het park ook gemijnd naar kwik. In het midden van het park vind je nog steeds de ‘Mercury mining site’ deze wordt gezien als 1 van de best bewaarde mijnen in Amerika en staat in het register voor nationale historische plaatsen.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan