Rapid City, South Dakota

Mount Rushmore Rapid City is een kleine stad in het westen van South Dakota die de bijnaam ‘Gateway to the Black Hills’ draagt. Hoewel het stadje zelf niet zo bekend is, zijn de bezienswaardigheden in de buurt dat wel. Rapid City is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Mount Rushmore, Badlands National Park en het Crazy Horse Memorial. Rapid City biedt zelf ook het nodige vermaak. Zo kun je er een bezoek brengen aan Dinosaur Park en het Museum of Geology.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dinosaur Park

Deze vrij toegankelijke attractie is te vinden op een heuvel die uitkijkt over de stad. Dinosaur Park bestaat uit zeven beelden van dinosaurussen. Bijna al deze beelden zijn gebaseerd op fossielen die zijn gevonden in South Dakota en het westen van de Verenigde Staten.

Dinosaur Park, Rapid City

Reptile Gardens

Deze dierentuin herbergt een grote collectie reptielen, zoals alligators, schildpadden en slangen. Er leven ook andere dieren, waaronder amfibieën, roofvogels en  prairiehonden.

Reptile Gardens

Museum of Geology

Het Museum of Geology bestaat al sinds 1885 en bevat tentoonstellingen op het gebied van paleontologie en mineralogie. Als je geïnteresseerd bent in opgezette skeletten van dinosaurussen, mammoeten en zeedieren, ben je hier aan het goede adres.

Black Hills bij Rapid City

The Journey Museum

Dit museum bestaat uit bijna drie hectare tuinen. Je maakt een tocht door de geschiedenis van de Black Hills en komt meer te weten over de geologie, archeologie en oorspronkelijke bewoners van het gebied. Deze geschiedenisles begint tweeëneenhalf miljard jaar geleden en eindigt met de pioniers die naar het westen trokken.

Black Hills bij Rapid City

Vervoer

De locaties in het centrum van de stad zijn op loopafstand. Om andere plaatsen te bereiken, zoals de Rushmore Mall, kun je het Rapid Ride System gebruiken. Het Milo Barber Transit Center is het centrale overstappunt, hier kun je kiezen uit verschillende routes.

Feiten

Staat South Dakota
County Pennington
Oppervlakte 115,7 km²
Hoogte 976 meter
Inwoners 69.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De winter en zomer zijn zo lang in Rapid City, dat het hele jaar uit deze twee seizoenen lijkt te bestaan.  Januari en februari zijn het koudst, met gemiddelde temperaturen van (ruim) onder het vriespunt.

Mei en juni zijn de natste maanden. De temperatuur is mild, maar er is een grote kans op regenbuien en stormen. De zomers zijn er juist weer heet, droog en zonnig. Juli en augustus zijn de warmste maanden: het kwik kan oplopen tot boven de dertig graden, met uitschieters tot rond de veertig graden.

In de maanden daarna neemt de temperatuur weer af, waardoor er zachte, zonnige dagen en koude nachten ontstaan. Begin oktober begint het echter alweer te vriezen in Rapid City (in de Black Hills vriest het overigens eind augustus al).

Geschiedenis

Het jaar 1874 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van Rapid City. In dat jaar werd goud gevonden in de nabijgelegen Black Hills. De daaropvolgende goudkoorts zorgde voor de stichting van verschillende nederzettingen, waar vervolgens houtzagerijen en veehouderijen ontstonden. Rapid City werd in 1876 door John Brennan en Samuel Scott onder de naam Hay Camp gesticht.  De nieuwe nederzetting werd gepromoot als de 'Gateway to the Black Hills'. Hay Camp groeide gestaag door de aanwas van nieuwe families en een half jaar na de komst van Brennan en Scott telde het al honderd inwoners. Later werd Hay Camp omgedoopt tot Rapid City, naar de rivier Rapid Creek die door het gebied stroomt.

Het leven van de eerste pioniers was zwaar en vergde soms de nodige moed. De wetten van het recht van de sterkste golden. Zonder een paard was je niets en op het stelen van een paard stond dan ook de doodstraf. De plaats waar paardendieven opgehangen werden, is nog steeds een historische plaats in Rapid City. De gunstige ligging van de stad zorgde ervoor dat er aan het eind van de jaren 1880 spoorlijnen vanuit zowel het zuiden als het oosten samen kwamen.

Het toerisme kwam pas echt op gang na de Eerste Wereldoorlog. Door de populariteit van auto's en de verbeterde snelwegen konden toeristen de Black Hills gemakkelijker bezoeken. Ook gedurende de Great Depression in de jaren 1930 bleef het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. De bouw van een groot kunstwerk in de bergen, Mount Rushmore, droeg daar zijn steentje aan bij.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verging het de stad goed. Het aantal inwoners verdubbelde  vanwege de opening van Rapid City Army Air Base. Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef het leger van grote invloed in Rapid. Tijdens de Koude Oorlog werden er raketinstallaties geplaatst.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan