Rapid City, South Dakota

Mount Rushmore Rapid City is een kleine stad in het westen van South Dakota die de bijnaam ‘Gateway to the Black Hills’ draagt. Hoewel het stadje zelf niet zo bekend is, zijn de bezienswaardigheden in de buurt dat wel. Rapid City is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Mount Rushmore, Badlands National Park en het Crazy Horse Memorial. Rapid City biedt zelf ook het nodige vermaak. Zo kun je er een bezoek brengen aan Dinosaur Park en het Museum of Geology.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dinosaur Park

Deze vrij toegankelijke attractie is te vinden op een heuvel die uitkijkt over de stad. Dinosaur Park bestaat uit zeven beelden van dinosaurussen. Bijna al deze beelden zijn gebaseerd op fossielen die zijn gevonden in South Dakota en het westen van de Verenigde Staten.

Dinosaur Park, Rapid City

Reptile Gardens

Deze dierentuin herbergt een grote collectie reptielen, zoals alligators, schildpadden en slangen. Er leven ook andere dieren, waaronder amfibieën, roofvogels en  prairiehonden.

Reptile Gardens

Museum of Geology

Het Museum of Geology bestaat al sinds 1885 en bevat tentoonstellingen op het gebied van paleontologie en mineralogie. Als je geïnteresseerd bent in opgezette skeletten van dinosaurussen, mammoeten en zeedieren, ben je hier aan het goede adres.

Black Hills bij Rapid City

The Journey Museum

Dit museum bestaat uit bijna drie hectare tuinen. Je maakt een tocht door de geschiedenis van de Black Hills en komt meer te weten over de geologie, archeologie en oorspronkelijke bewoners van het gebied. Deze geschiedenisles begint tweeëneenhalf miljard jaar geleden en eindigt met de pioniers die naar het westen trokken.

Black Hills bij Rapid City

Omgeving

Mount Rushmore

Mount Rushmore behoort tot de bekendste monumenten van Amerika. Dit beroemde beeldhouwwerk bestaat uit de hoofden van vier belangrijke presidenten uit de eerste honderdvijftig jaar van de Verenigde Staten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Het gehele kunstwerk heeft een oppervlakte van ruim vijf vierkante kilometer en is ongeveer achttien meter hoog. Bezoek het museum of volg een audiotour om meer te weten te komen over het bouwproces.

Mount Rushmore

Crazy Horse Memorial

Het Crazy Horse Memorial is in feite het antwoord van de Native Americans op Mount Rushmore. Zij waren verbolgen over het feit dat er een groots monument werd gebouwd op hun heilige grond. In 1948 gaven ze daarom opdracht voor een monument voor Crazy Horse, een van hun vroegere leiders. Het beeld is nog altijd in aanbouw en moet uiteindelijk 172 meter hoog worden. Of het ooit zover zal komen, is nog maar de vraag, aangezien men er al meer dan zestig jaar mee bezig is. Als het eenmaal af is zal het het grootste beeldhouwwerk ter wereld zijn.  Crazy Horse zal dan op een paard afgebeeld worden, terwijl hij in de verte wijst. Desalniettemin is het Crazy Horse Memorial ook nu al een indrukwekkende bezienswaardigheid. In het museum staat het voortdurende bouwproces centraal.

Crazy Horse

Custer State Park

Custer State Park is het grootste natuurreservaat van South Dakota en is gemakkelijk te bereiken vanuit Rapid City. Het park is beroemd vanwege haar vergezichten en een kudde van 1.400 bizons. De grootste kans om de bizons te zien is ‘s morgens of ‘s avonds op de Wildlife Loop Road in het zuiden van het park. Verder leven er elanden, muildierherten, berggeiten en poema’s. Het park is genoemd naar generaal George Custer, die vooral bekend is van zijn nederlaag tegen de Native Americans in de Slag bij Little Bighorn.

Custer State Park

Wind Cave National Park

Het Wind Cave National Park, dat grenst aan Custer, is een heuvelachtig gebied met veel wild. Een aanrader is de Natural Entrance Tour, een anderhalf uur durende wandeltour door het uitgebreide grottenstelsel van het park. De tour vertrekt van eind april tot begin oktober vanaf het bezoekerscentrum. Deelname is op basis van first-come, first-served.

Wind Cave NP

Badlands National Park

Dit nationale park wordt gekenmerkt door bijzondere canyons en geërodeerde rotsformaties. Badlands beschermt een groot stuk prairie, dat het leefgebied vormt van bizons, dikhoornschapen, prairiehonden en de bedreigde zwartvoetige fretten. De Badlands Loop Road vormt de hoofdweg door het park.

Badlands NP

Jewel Cave National Monument

Op ongeveer een uur rijden van Rapid City vind je de Jewel Cave. Met ongeveer 300 kilometer aan ontdekte paden is dit de op twee na grootste grot ter wereld. Bewonder de 'hydromagnesiet ballonnen', stalactieten (plafondpegels) en stalagmieten (druipsteenpilaren) via een van de mogelijke tours. Deze variëren van twintig minuten tot drie uur. De Discovery Talk is geschikt voor gezinnen met jonge kinderen en/of mensen die slecht ter been zijn: je leert van alles over de natuurlijke en culturele historie van de grot en bezoekt één ruimte, met de lift en slechts vijftien traptreden. De Lantern Tour is een stuk avontuurlijker: gedurende 1 uur en 45 minuten klauter je met een lantaarn over smalle, steile trappen en avontuurlijke paden. Omdat je regelmatig moet afdalen, klimmen en bukken is een goede conditie vereist. Tickets voor alle tours zijn verkrijgbaar bij de ingang. Er geldt een wie-het-eerst-komt-principe, dus zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent. Het bezoekerscentrum opent om 08.00, de eerste tour start om 09.00. Breng een warme trui of jas mee; in de grot is het slechts negen graden. 

Jewel Cave NM

Deadwood

Op zo'n 45 minuten rijden van Rapid City, op de route richting Devils Tower, kom je langs het typische cowboystadje Deadwood. Alles ademt hier de sfeer van het Wilde Westen en de goudkoorts. Zo is Deadwood de plaats waar de legendarische 'Wild Bill Hickok' werd doodgeschoten. Deze revolverheld was bevriend met 'Buffalo Bill' en de inspiratiebron voor veel personages in westerns. Zijn schietpartijen en duels werden veelvuldig nagespeeld en verfilmd, zoals een schietpartij die ontstond na een potje poker. Wild Bill Hickok werd al snel een legende, die hij zelf maar al te graag in stand hield. Bezoek, voordat je Main Street inloopt, het Adams Museum waar je alles te weten komt over Deadwood, haar geschiedenis en haar inwoners. Stap terug in de tijd en neem een kijkje bij Nuttal & Mann's (of Saloon #10), een saloon waar goudzoekers in de tijd van de goudkoorts kwamen om te gokken en te drinken. Een bezoek aan het Mount Moriah Cemetery mag ook niet ontbreken: hier liggen veel personen uit het Wilde Westen begraven zoals Wild Bill Hickok, Seth Bullock en Calamity Jane.

Deadwood

Vervoer

De locaties in het centrum van de stad zijn op loopafstand. Om andere plaatsen te bereiken, zoals de Rushmore Mall, kun je het Rapid Ride System gebruiken. Het Milo Barber Transit Center is het centrale overstappunt, hier kun je kiezen uit verschillende routes.

Feiten

Staat South Dakota
County Pennington
Oppervlakte 115,7 km²
Hoogte 976 meter
Inwoners 69.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De winter en zomer zijn zo lang in Rapid City, dat het hele jaar uit deze twee seizoenen lijkt te bestaan.  Januari en februari zijn het koudst, met gemiddelde temperaturen van (ruim) onder het vriespunt.

Mei en juni zijn de natste maanden. De temperatuur is mild, maar er is een grote kans op regenbuien en stormen. De zomers zijn er juist weer heet, droog en zonnig. Juli en augustus zijn de warmste maanden: het kwik kan oplopen tot boven de dertig graden, met uitschieters tot rond de veertig graden.

In de maanden daarna neemt de temperatuur weer af, waardoor er zachte, zonnige dagen en koude nachten ontstaan. Begin oktober begint het echter alweer te vriezen in Rapid City (in de Black Hills vriest het overigens eind augustus al).

Geschiedenis

Het jaar 1874 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van Rapid City. In dat jaar werd goud gevonden in de nabijgelegen Black Hills. De daaropvolgende goudkoorts zorgde voor de stichting van verschillende nederzettingen, waar vervolgens houtzagerijen en veehouderijen ontstonden. Rapid City werd in 1876 door John Brennan en Samuel Scott onder de naam Hay Camp gesticht.  De nieuwe nederzetting werd gepromoot als de 'Gateway to the Black Hills'. Hay Camp groeide gestaag door de aanwas van nieuwe families en een half jaar na de komst van Brennan en Scott telde het al honderd inwoners. Later werd Hay Camp omgedoopt tot Rapid City, naar de rivier Rapid Creek die door het gebied stroomt.

Het leven van de eerste pioniers was zwaar en vergde soms de nodige moed. De wetten van het recht van de sterkste golden. Zonder een paard was je niets en op het stelen van een paard stond dan ook de doodstraf. De plaats waar paardendieven opgehangen werden, is nog steeds een historische plaats in Rapid City. De gunstige ligging van de stad zorgde ervoor dat er aan het eind van de jaren 1880 spoorlijnen vanuit zowel het zuiden als het oosten samen kwamen.

Het toerisme kwam pas echt op gang na de Eerste Wereldoorlog. Door de populariteit van auto's en de verbeterde snelwegen konden toeristen de Black Hills gemakkelijker bezoeken. Ook gedurende de Great Depression in de jaren 1930 bleef het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. De bouw van een groot kunstwerk in de bergen, Mount Rushmore, droeg daar zijn steentje aan bij.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verging het de stad goed. Het aantal inwoners verdubbelde  vanwege de opening van Rapid City Army Air Base. Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef het leger van grote invloed in Rapid. Tijdens de Koude Oorlog werden er raketinstallaties geplaatst.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!