Pierre, South Dakota

Pierre South Dakota Pierre, de hoofdstad van South Dakota, is vernoemd naar een vroegere bonthandelaar, Pierre Chouteau. Deze tweede kleinste staatshoofdstad van de Verenigde Staten laat zien hoe leuk een echte 'average Joe' kan zijn. De grootste bezienswaardigheid in downtown Pierre is het witte South Dakota State Capitol met zijn koperen koepel. Ook zijn er veel musea en trails gericht op de oude cultuur van de Sioux-indianen en ontdekkingsreizigers als Lewis en Clark.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pierre State Capitol

Het Capitool van de staat South Dakota opende in 1910. Binnenin vind je veel schilderingen en standbeelden. Ook bijzonder is het tegelwerk op de vloer. Volgens de legende waren 66 Italiaanse kunstenaars betrokken bij de aanleg. Normaal laat een kunstenaar een signatuur achter, maar de overheden vonden 66 stuks te veel van het goede. Daarom werd besloten dat ze elk een blauwe tegel neer mochten leggen als 'handtekening'. 55 van de 66 tegels zijn teruggevonden. Tijdens (bouw)werkzaamheden wordt er af en toe een missende steen ontdekt. Op de grond van het capitoolgebouw zijn verschillende gedenkplaatsen te vinden. Een ervan is de Flaming Fountain, waar een eeuwige vlam brandt ter ere van de veteranen van South Dakota. Het World War II Memorial bestaat uit zes bronzen figuren, gelegen op een schiereilandje in het Capitol Lake.

Pierre South Dakota

Lewis and Clark Family Center

Dit centrum biedt interactieve tentoonstellingen en activiteiten rond de historische expeditie van Lewis en Clark. Bekijk een replica van een kano waarin de expeditie de rivieren bevoer en leer de voetafdrukken van inheemse dieren kennen.

South Dakota Cultural Heritage Center

De uitgebreide collecties van dit centrum stellen de historische en culturele geschiedenis van de Sioux-indianen en de eerste kolonisten tentoon.

Fort Pierre Chouteau

In het midden van de negentiende eeuw was dit de grootste handelspost aan de bovenloop van de Missouri River. De bedrijvige gemeenschap bestond uit handelaars, bontjagers en indianen. Kort daarop was het als militair fort in gebruik. Vandaag de dag kun je de overblijfselen van het houten fort met zijn gebouwen bekijken.

Casey Tibbs South Dakota Rodeo Center

Een historisch museum gewijd aan de populairste sport van South Dakota: rodeo. Je komt meer te weten over de sport en de sporthelden, maar ook over de rijke cultuur en geschiedenis waarin de rodeo zo'n belangrijke rol speelt. 

Chicago and North Western (C&NW) Railroad Bridge

Deze 670 meter lange brug uit 1907 was de eerste permanente brug over de Missouri River. Het is tegenwoordig de enige hangbrug in South Dakota.

Chicago and North Western Railroad Bridge, South Dakota

Pierre Hill Residential Historic District

Ten noorden van het centrum, op een heuvel met uitzicht op de rivier, ligt een historische woonwijk. De meeste huizen stammen uit het eind van de negentiende eeuw en doen Victoriaans aan. De parkachtige wijk met weelderige begroeiing was meteen een populaire woonplaats. Bekijk hier het Hinsey House, Ewert Mansion, Dr. C. M. Hollister House en Miller House.

Soldiers & Sailors World War Memorial

Dit monumentgebouw in neoklassieke stijl is de enige in zijn soort in South Dakota. Het South Dakota Department of Military and Veterans Affairs is er gehuisvest. Op doordeweekse dagen is het gebouw open voor publiek.

Pierre South Dakota

Omgeving

Lake Oahe

Op ongeveer tien minuten rijden van Pierre ligt Lake Oahe, een van de grootste kunstmatige reservoirs van de VS en het grootste meer van South Dakota. Het reservoir ligt achter een dam met bijbehorende elektriciteitscentrale, waar rondleidingen gegeven worden. In het Oahe Dam Visitor Center staat de geschiedenis van het meer en de Missouri River centraal. Ontdekkingsreizigers, kolonisten en ook de natuurlijke geschiedenis komen aan bod. Aan de oever van het meer liggen diverse recreatiegebieden, waaronder Oahe Downstream. Dit is 's zomers een zeer populaire plek om te vissen, varen, zwemmen en wandelen. In de wintermaanden zijn er adelaars te zien en wordt er veel gelanglauft.

Oahe Chapel

Naast het bezoekerscentrum van de Oahe Dam ligt een kerkje uit 1877. Het werd gebruikt als kerk en schoolgebouw door de Oahe Mission. Kolonisten probeerden hier Sioux-indianen te bekeren en op te leiden.

Lewis and Clark National Historic Trail

Lewis en Clark zijn wellicht de beroemdste mensen die Pierre ooit bezochten. De huidige Lewis and Clark National Historic Trail volgt de route die deze bekende ontdekkingsreizigers begin negentiende eeuw maakten. Verschillende uitzichtpunten en informatieborden vertellen het verhaal van de expeditie over de Missouri River. Het Pierre Tourism Bureau heeft brochures met een gedetailleerde kaart van de Trail.

Native American Scenic Byway

Langs de oevers van de Missouri River en door gras- en prairiegronden waar al eeuwenlang de Sioux-indianen leven, loopt de Native American Scenic Byway. Deze 160 kilometer lange route tussen Fort Pierre en Chamberlain in het zuiden neemt je mee door indianenreservaten van de Crow, Creek en Lower Brule Sioux en biedt de mogelijkheid om kennis te maken met deze unieke culturen. Houd je ogen onderweg goed open en je ziet misschien wel bizons, elanden en prairiehondjes.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan