Mount Rushmore, South Dakota

mount rushmore south dakota Mount Rushmore is een granietberg in de Black Hills van South Dakota, waarin de gezichten van vier presidenten uitgehouwen zijn. Het is een eerbetoon aan George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln en Theodore Roosevelt, omdat zij veel hebben betekend voor de totstandkoming van wat we nu kennen als de Verenigde Staten. Het monument ligt in de natuurlijke omgeving van het Mount Rushmore Memorial Park en is uitgegroeid tot een van 's werelds bekendste bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Informatiecentrum en musea

Het Information Center is een goede plek om je bezoek te beginnen. In de zomermaanden verzorgen parkrangers korte presentaties, onder meer over de technieken en gereedschappen die gebruikt zijn om de gezichten van de presidenten uit de rots te houwen. Zij kunnen je tevens informeren over leuke activiteiten. Bij het Lincoln Borglum Visitor Center draait elke twintig minuten een film over Mount Rushmore. Wil je meer informatie over beeldhouwer Gutzon Borglum en zijn werk? Bezoek dan de Sculptor's Studio (geopend van mei tot en met september). Op deze plek werkte Borglum jarenlang aan zijn 'geesteskind'. Je vindt hier onder andere een schaalmodel van het monument. Meer informatie over onder andere de openingstijden vind je op de site: https://www.nps.gov/moru/planyourvisit/hours.htm

Mount Rushmore, Gutzon Borglum

Activiteiten

Een leuke wandeling is de Presidential Trail, een korte wandelroute die je vlak langs de voet van Mount Rushmore voert. Je komt dan onder meer langs het Lakota, Nakota & Dakota Heritage Village, waar je meer leert over de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Een andere mogelijkheid om het park op eigen gelegenheid te verkennen is door een audiotour te lenen bij het bezoekerscentrum. Aan de hand van muziek, verhalen, geluidseffecten en interviews krijg je een goed beeld van het belang van Mount Rushmore. Informatie en het programma over meer activiteiten vind je in het informatiecentrum. Bezoek om je belevenis aan Mount Rushore compleet te maken zeker ook het Crazy Horse Memorial, op ongeveer 25 minuten rijden.

mount rushmore south dakota

Vervoer

Het is mogelijk vanaf Rapid City in South Dakota met een touroperator naar het park te reizen. Er is verder geen openbaar vervoer aanwezig.

Feiten

Locatie vlakbij Keystone, South Dakota
Start bouw 4 oktober 1927
Hoogte 152 meter
Breedte 122 meter
Hoogte en breedte gezichten 18 meter bij 3 meter

Geschiedenis

Zes Grootvaders

Het inheemse volk Lakota-Sioux - de oorspronkelijke bewoners van het gebied - kende deze rots al eeuwenlang als de Zes Grootvaders. Het werd in 1885 tijdens een expeditie hernoemd tot Mount Rushmore, naar een belangrijke advocaat uit New York.

Uitgehouwen door dynamiet

Om de economie en het toerisme in South Dakota op gang te helpen, bedacht staatshistoricus Doane Robinson in 1923 het plan om een enorm beeldhouwwerk in de Black Hills te creëren. Kunstenaar en beeldhouwer Gutzon Borglum kwam met het idee kwam om hiermee een ode te brengen aan de vier presidenten die het meest betekend hadden voor de Verenigde Staten in de eerste 150 jaar. Zodra president Coolidge besloot het project financieel te steunen, startte de bouw. Enkele honderden arbeiders werkten vanaf 4 oktober 1927 aan het beeldhouwwerk dat veertien jaar later voltooid zou worden. Het grootste deel werd ‘uitgehouwen’ met behulp van dynamiet.

Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln

Borglum kreeg de leiding over het project. Dat werd een eerbetoon aan George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Washington, als eerste president, symboliseert de geboorte van het land, terwijl Jefferson staat voor uitbreiding. Hij was verantwoordelijk voor de Louisiana Purchase, waarmee meer dan vijftien staten aan het jonge land werden toegevoegd. Lincoln wordt geëerd vanwege het behoud van Amerika, dat uiteen dreigde te vallen tijdens de Burgeroorlog en Theodore Roosevelt staat symbool voor de ontwikkeling van de VS.

National Park Service

President Franklin Delano Roosevelt stelde in 1933 Mount Rushmore onder toezicht van de National Park Service. Ingenieur Julian Spotts werd naar het park gestuurd om de bouw te vergemakkelijken. In 1939 werd de bouw van het monument kort stilgelegd omdat de overheid bang was dat kunstenaar Borglum het geld niet alleen zou gebruiken voor het uithouwen van de gezichten van de presidenten, maar ook voor een opslagplaats achter de gezichten. Borglum was namelijk oorspronkelijk van plan om in de ruimte naast Lincolns hoofd een grote kamer te maken met belangrijke documenten en voorwerpen, zoals de Grondwet en de Onafhankelijkheidsverklaring. Wegens geldgebrek is deze Hall of Records er nooit gekomen. In 1998 werd wel een grote titanium kluis in de vloer van de ruimte verborgen, bedekt met een marmeren plaat. In de kluis bevinden zich zestien porseleinen platen met teksten over de Amerikaanse geschiedenis en bedoeling van Mount Rushmore, opdat de betekenis voor toekomstige generaties nooit verloren zal gaan.

Compleet verklaard in 1941

Borglum overleed in 1941. Hoewel het plan eigenlijk was om de presidenten grotendeels af te beelden, is het bij hun gezichten gebleven. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en het overlijden van Borglum en aangezien het monument toch bijna afwas, werd in oktober 1941 besloten om het compleet te verklaren.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan