Pawleys Island, South Carolina

Pawleys Island South Carolina Pawleys Island in South Carolina staat bekend als een van de oudste zomerresorts langs de Amerikaanse oostkust. Het kleine dorpje is gelegen op een gelijknamig eiland dat ongeveer zes kilometer lang is en op de meeste plaatsen net breed genoeg is voor een huis. Het is gescheiden van het vasteland door een mooi zoutmoeras en te bereiken door middel van twee dijken. In de historische buurt staan verschillende vooroorlogse huizen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Brookgreen Gardens

Tijdens je verblijf op Pawleys Island mag een bezoek aan de Brookgreen Gardens niet ontbreken. De tuinen werden in 1931 aangelegd door Archer en Anna Hyatt Huntington om lokale planten en dieren te beschermen. Bovendien dienden de tuinen als natuurlijke setting om de beeldhouwwerken van Anna tentoon te stellen. Tegenwoordig zijn de tuinen benoemd tot National Historic Landmark en kun je er - naast de schitterende beeldhouwwerken - bijzondere flora en oude rijstplantages bekijken. Verken het gigantische natuurgebied door de Lowcountry Trail te wandelen of door mee te gaan met een excursie per boot. In de bijhorende Lowcountry Zoo leven zowel lokale wilde dieren (bijvoorbeeld krokodillen, vossen en adelaars) als dieren die gehouden werden op de plantages.

Pawleys Island South Carolina

Huntington Beach State Park

Dicht bij de Brookgreen Gardens ligt het Huntington Beach State Park, dat gekenmerkt wordt door mooie zandstranden en bijzondere vogels. In het park ligt Atalaya Castle, het voormalige winterverblijf van de Huntingtons. Het gebouw is vormgegeven in Moorse stijl en bestaat uit tientallen kamers, waaronder het atelier van Anna. Het is mogelijk om rondleidingen te volgen door de villa aan de hand van een gids of een audiotour. In het bezoekerscentrum krijg je meer informatie over Atalaya en de Huntingtons. Voor informatie over de flora en fauna kun je terecht in het Nature Centre. Eind september is het park jaarlijks het decor voor het Atalaya Arts and Crafts Festival.

Pawleys Island South Carolina

Pawleys Island Historic District

In de historische wijk op Pawleys Island vind je vooroorlogse houten huizen. Voor een aantal huizen staat een informatiebord met een korte geschiedenis. Veel huizen zijn te huur in de zomer en worden van generatie op generatie doorgegeven. De achttiende-eeuwse All Saints Church is erg mooi om te bezoeken, vooral door het bijgelegen kerkhof. Hier ligt onder andere de dichter James Dickey begraven en de mysterieuze 'Alice', een vrouw uit de late negentiende eeuw die zou zijn gestorven uit verdriet omdat ze van haar familie niet mocht trouwen met een jongen uit een lagere klasse. Vele bezoekers leggen bloemen op het graf van Alice. Er worden regelmatig rondleidingen door de kerk gegeven.

Pawleys Island South Carolina

Stranden

Pawleys Island staat bekend om zijn prachtige stranden. Een aanrader is Litchfield Beach, een rustig strand met mooie schelpen en zacht wit zand. Populaire activiteiten zijn surfen, vissen, varen, kanoën, kajakken, schelpen verzamelen en fietsen. Daarnaast is het eiland door de vele zonuren en de aangename watertemperatuur erg geschikt om te zonnebaden en te zwemmen. Buiten de stranden is golfen een geliefde activiteit. Veel oude plantages zijn tegenwoordig ingericht als resorts met golfbanen.

Pawleys Island South Carolina

Feiten

Staat South Carolina
County Georgetown
Oppervlakte 3 km²
Hoogte 1 meter
Inwoners 100
Tijdzone Eastern Time Zonw (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Pawleys Island kent een klimaat met aangename temperaturen, maar met een hoge luchtvochtigheid. Gemiddeld schijnt de zon hier zo’n 209 dagen per jaar en in de zomer kan de temperatuur oplopen tot wel 32 graden Celsius, met juli als de warmste maand. In de winter koelt het af tot rond het vriespunt. Gemiddeld ligt de temperatuur in de winter rond de 2 graden. Gedurende het jaar valt er in Pawleys Island gemiddeld meer neerslag dan in de rest van de Verenigde Staten en september is samen met augustus de natste maand van het jaar. De watertemperatuur rondom Pawleys Island is het meest aangenaam in de maanden mei tot en met oktober.

Geschiedenis

De eerste bewoners van het huidige Pawleys Island waren de Waccamaw- en Winyah-indianen. Later werd het bewoond door kolonisten.

Het eiland kent een frisser klimaat ten opzichte van het vasteland vanwege de wind, waardoor het werd gebruikt als ontsnappingsoord tegen de muggen. Vooral toen de Afrikaanse slaven naar de Verenigde Staten kwamen, vluchtte men ’s zomers naar dit eiland om zo malaria en andere meegenomen ziektes die door muggen worden overgebracht te kunnen ontlopen. Het dorpje is vernoemd naar George Pawley, de man die het eiland tijdens het koloniale tijdperk bezat. Hij verkocht delen van het eiland aan andere mensen die wilden ontsnappen aan malaria.

Pawley Island ligt in een gebied dat ook wel The Grand Strand wordt genoemd. Dit gebied ontwikkelde zich aan het begin van de twintigste eeuw tot een belangrijk toeristenoord. Aangezien Pawleys Island iets minder populair was, kon het zijn oorspronkelijke charme behouden. De meeste mensen woonden in huizen van cipreshout, waardoor de gemeenschap de bijnaam 'arrogantly shabby', oftewel arrogant armoedig kreeg.

In 1989 werden de inwoners van Pawleys Island wel verplicht om met de tijd mee te gaan aangezien verschillende houten huisjes werden verwoest door orkaan Hugo. Er is echter nog steeds een verbod op commerciële en industriële gebouwen van kracht in het dorpje, al zijn er daarop ook uitzonderingen in de vorm van een appartementencomplex uit de jaren 1970. Een deel van de authentieke woningen staat nog overeind, zoals Beachhaven op het noordelijke deel van het eiland.

Voor mensen die houden van mysteries is Pawleys Island een interessante plaats. Volgens de legende dwaalt er namelijk een Gray Man rond in de omgeving van Pawleys Island. Deze grijze man is een vriendelijke geest die de bevolking schijnt te waarschuwen tegen naderend orkaangevaar. Verschillende mensen hebben de Grey Man bijvoorbeeld gezien vlak voordat orkaan Hugo toesloeg in 1989. Onder hen was een koppel dat langs het strand een man zag lopen in grijze kleding. Toen zij hem begroetten, verdween hij recht voor hun ogen…

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan