Eugene, Oregon

Goodpasture Bridge, Eugene Een frisse energie, liberale politiek en alternatieve levensstijlen maken Eugene een leuke stop aan de Interstate 5. De bevolking van Eugene is een mengelmoes van ex-hippies, eco-anarchisten, intelligente IT’ers en eigenzinnige ondernemers. Niet voor niets is Eugene de geboorteplaats van sportmerk Nike. Het stadje is trots op haar vele restaurants, bruisende festivals en indrukwekkende natuur. Er zijn fijne wandelpaden langs de rivier en een aantal stadsparken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

University of Oregon

Een van de bezienswaardigheden in Eugene is de University of Oregon. De universiteit werd opgericht in 1872 en is gespecialiseerd in de kunsten, bètawetenschappen en rechtsgeleerdheid. De campus staat vol historische gebouwen die met klimop begroeid zijn. In de zomer kun je deelnemen aan een rondleiding over de campus.

Eugene University of Oregon

Jordan Schnitzer Museum of Art

Dit kunstmuseum aan 1430 Johnson Lane behoort tot de University of Oregon. Je kunt er historische en hedendaagse kunst bekijken en meer leren over kunst uit Amerika, China, Japan en Korea. Het Jordan Schnitzer Museum heeft als doel om internationale en culturele verschillen te overbruggen. Het museum opende de deuren in 1933, het gebouw werd ontworpen door Ellis F. Lawrence, decaan van de opleidingen Architectuur & Toegepaste Kunst. Jordan Schnitzer opende de deuren in 1933. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag en er geldt een kleine entreeprijs.

Jordan Schnitzer Museum, Eugene

Skinner & Spencer Butte Parks

Direct ten noorden van downtown Eugene ligt deze heuvel. Wandel naar de bergtop voor een mooi uitzicht over de omgeving. De berg is vernoemd naar Eugene Skinner, die de eerste bedrijven stichtte langs de Willamette-rivier in het centrum. Hier ligt nu Skinner Butte Park. Als je het wandelpad naar de noordkant van Skinner Butte volgt, kun je de Owens Memorial Rose Garden bezoeken: een lieflijk park met picknicktafels en rozentuinen – die tussen juni en augustus in bloei staan. Een van de hoogtepunten is een kersenboom uit 1847. Aan de zuidelijke punt van Eugene ligt Spencer Butte: een 627 meter hoge rotspunt in het gelijknamige park. Ook hier zijn wandelroutes naar de top.

Eugene Oregon Spencer Butte

(Rivier)parken

Aan de oevers van de Willamette-rivier zijn verschillende parken aangelegd. Een favoriet onder bezoekers is Alton Baker Park; een uitgestrekt rivierpark dat toegang geeft tot de Ruth Bascom Riverbank Trail, een fietspad van 19 kilometer langs beide zijden van de rivier. De DeFazio Bike Bridge brengt je naar downtown Eugene. Een ander fijn park is de Hendricks Park Rhododendron Garden, waar duizenden rododendrons en azalea's op je bezoek wachten. In de lente zorgen kornoeljebomen en narcissen voor een kleurrijk geheel (2198 Summit Ave).

Eugene bezienswaardigheden

Museum of Natural and Cultural History

In dit museum aan 1680 E 15th Street leer je meer over de Native Americans. Je bekijkt voorwerpen als manden en een paar schoenen van duizenden jaren oud. Het Museum of Natural and Cultural History draait om, de naam zegt het al, miljoenen jaren natuurlijke geschiedenis en de ontwikkeling van de mens. Het museum is gevestigd in een replica van een ‘longhouse’. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, er geldt een kleine toegangsprijs.

Native American

Lane County Historical Museum

Duik in het verleden van Oregon. Neem een kijkje bij het oudste gebouw van de regio, bevoel de tralies van een gevangenis uit 1892 en verwonder je over de kleurrijke collectie ouderwetse voertuigen – van een huifkar en een Model T Ford uit 1908 tot een Victoriaanse lijkwagen. Het museum is zowel binnen als buiten en is een leuke combinatie van gebouwen, artefacten en schilderijen. Het Lane County Historical Museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag en ligt aan 740 W 13th Ave. Er geldt een kleine toegangsprijs.

Model T Ford

Hult Center for the Performing Arts

Dit kunstcentrum werd geopend in 1982 en gebouwd door de bewoners van Eugene. Het Hult Center is de plaats voor akoestiek, maar ook als er geen concerten plaatsvinden is het een bezoek waard. De architectuur is namelijk erg bijzonder! Vooral indrukwekkend is de grote Silva Concert Hall, met zijn "geweven" plafond en het kleinere Soreng Theater met het asymmetrische ontwerp. De Jacobs Gallery onderaan de trap is ook een kijkje waard.

Hult Center for Performing Arts, Eugene

Oregon Air and Space Museum

Een van de leukste bezienswaardigheden van Eugene is dit kleinschalige museum. In een hangar kun je verschillende voorwerpen bekijken die verband houden met de geschiedenis van de lucht- en ruimtevaart, van vliegtuigmotoren en pilotenuniformen tot kleine (oorlogs)vliegtuigen. Het Oregon Air and Space Museum is elke middag geopend van woensdag tot en met zaterdag en ligt direct naast de luchthaven.

Oregon Air and Space Museum

Omgeving

Wijnbouw

De streek rondom Eugene staat bekend om haar wijnbouw. Binnen enkele kilometers van de stad kun je diverse wijnboerderijen bezoeken, met zeer verschillende wijnsoorten en proeflokalen. De Pfeiffer-wijngaarden hebben goede Pinot, evenals Benton-Lane met haar rustgevende omgeving. King Estate Winery aan 80854 Territorial Highway bestaat al sinds 1991 en produceert op organische en verantwoorde wijze Pinot Noir, Pinot Gris en verschillende soorten Chardonnay.

Wijnstreek Oregon

Lost Valley Permaculture Educational Centrum en Ecovillage

Iets wat duidelijk op de aanwezigheid van alternatievelingen wijst is het Lost Valley Permaculture Educational centrum en Ecovillage. Op 30 minuten zuidoost van Eugene is dit ambitieuze permacultuur ecodorp erop gericht mensen bekend te maken met duurzaamheid en alternatieve levensstijlen. De non-profitorganisatie verzorgt rondleidingen door de organische tuinen en demonstraties over permaculture, de leer van het plaatsen van planten, kruiden en bomen om optimale groei en samenhang te bereiken. Er worden ook cursussen gegeven over doe-het-zelf ecobuilding en ecovillage ontwerp.

Feiten

Staat Oregon
County Lane
Oppervlakte 113 km²
Hoogte 131 meter
Inwoners 156.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Eugene kent milde, vochtige winters en warme, droge zomers. De meeste neerslag valt tussen september en juni en er is zelden sprake van sneeuwval. Juli en augustus zijn de warmste maanden, met gemiddelde maximumtemperaturen rond de 28 graden. In december komen de laagste temperaturen voor, gemiddeld 8 graden overdag en 's nachts enkele graden onder het vriespunt.  

Sport

De University of Oregon heeft een behoorlijk groot aandeel in de sportteams die Eugene vertegenwoordigen. De Oregon Ducks, zoals alle teams van de universiteit genoemd zijn, komen uit op het gebied van American football, basketbal, atletiek, softbal, volleybal, golf, tennis, honkbal, ultimate frisbee, lacrosse, hockey en voetbal. Vooral met atletiek zijn al veel successen geboekt: Eugene staat zelfs bekend als 'Track Town USA' (in het Amerikaans heet atletiek 'track and field').

Enkele andere teams zijn de Eugene Emeralds (honkbal), de Eugene Chargers (basketbal) en de Eugene Generals (ijshockey).

Verder is Eugene een echte jogstad: het was namelijk de eerste stad in Amerika waar joggen beoefend werd. Je vindt dan ook talloze 'jog trails' in de stad.

Geschiedenis

Eugene werd in 1846 gesticht door Eugene Franklin Skinner, die er een hut neerzette als handelspost. Vanaf 1850 deed de hut ook dienst als postkantoor. Na flinke regenbuien veranderde het pas opgerichte stadje in een modderpoel, waardoor het de bijnaam 'Skinners Mudhole' kreeg. In 1862 werd een veerdienst aangelegd over de Willametterivier, op de plaats waar tegenwoordig de veerstraatbrug gelegen is. Twee jaar later werd het stadje officieel City of Eugene gedoopt. Tegen die tijd woonden er al meer dan 600 mensen.

Al vroeg werden fondsen ingezameld voor de oprichting van een universiteit en door de competitie met het nabijgelegen Albany beschikte Eugene snel over genoeg grond en geld om in 1876 de eerste faculteit te openen.

De universiteit heeft Eugene een duidelijk links-progressief karakter gegeven. Activisme en alternatieve levensstijlen zijn geen zeldzaamheden in het stadje. Fietsen en wildwatersporten als raften en kajakken zijn er populair en er is veel aandacht voor kunst. De stad claimt zelf 'World's Greatest City for the Arts & Outdoors' te zijn.

Veel originele hippies uit de jaren zeventig, die ooit het Montereyfestival en vele andere 'art fairs' organiseerden, hebben hun heil gezocht in de Eugene-regio. Met name de Merry Pranksters, een groep wild uitgedoste artistiekelingen (over wie Tom Wolfe zijn werk The Electric Kool-Aid Acid Test schreef) zijn nog steeds actief in de regio. Ook de Rainbow Family of Living Light, die zichzelf de grootste ongeorganiseerde organisatie op aarde noemt, is geworteld in deze streken.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan