Crater Lake National Park, Oregon

Crater Lake, Oregon, Wizard Island Het diepblauwe Crater Lake is het diepste meer van de Verenigde Staten. Het kalme meer wordt omringd door honderden meters hoge kliffen en ontstond tijdens een vulkaanuitbarsting. Crater Lake ligt in de overblijfselen van Mount Mazama, die circa 7.700 jaar geleden ontplofte en sindsdien in slaap is. Op 22 mei 1902 werd het Crater Lake National Park opgericht en legde men de verharde Rim Drive aan. Deze weg voert je langs de kraterrand en biedt toegang tot uitkijkpunten en wandelroutes. In het Visitor Center vind je informatie over het ontstaan van het park en er vertrekken natuurwandelingen onder leiding van rangers.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rim Drive

De 53 kilometer lange Rim Drive loopt over de kraterrand rond het meer en biedt verschillende mooie uitkijkpunten. De toegang tot de zuidelijke rand bij Rim Village is het hele jaar door open. De West Rim Drive (vanaf de noord entree) opent in mei of juni. De East Rim Drive een aantal weken later. De gehele Rim Drive is meestal van juli tot oktober of november in zijn geheel open. Volg de 53 kilometer lange Rim Drive met de klok mee, zodat je onderweg gemakkelijk kunt stoppen. Mooie uitkijkpunten zijn achtereenvolgens Sinnott Memorial Overlook (bij Rim Village), Watchman Overlook, Cloudcap Overlook en Phantom Ship Overlook.

Crater Lake, Oregon, Wizard Island

Bezoekerscentra

Een stukje voor de kraterrand, aan de zuidelijke toegangsweg, liggen het hoofdkwartier van het park en het Steel Visitor Center, dat het hele jaar door geopend is (met uitzondering van 25 december). Rangers kunnen je hier over allerlei parkaspecten informeren en je helpen met het plannen van je bezoek. Bekijk hier ook de 18 minuten durende informatieve parkvideo 'The Mirror of Heaven'. Het Rim Visitor Center aan de zuidelijke kraterrand is geopend van eind mei tot en met september.

Crater Lake

Wizard Island

Het vulkanische Wizard Island, een eilandje aan de westelijke kant van het meer, is ontstaan door vulkanische activiteit na de grote uitbarsting. De sintelkegel steekt 234 meter boven het wateroppervlak uit. Je ziet het eiland vanaf de Rim Drive of tijdens een boottour. Deze kun je van tevoren online boeken.

Bezienswaardigheden Crater Lake, Oregon, Wizard Island

Phantom Ship

Wizard Island is niet de enige vulkanische formatie in Crater Lake: aan de zuidelijke oever ligt namelijk Phantom Ship. Hoewel het grillig gevormde eilandje zo hoog is als een gebouw van zestien verdiepingen, is er iets geks mee aan de hand; het is niet altijd zichtbaar. De vraag of je dit 'spookschip' kunt zien hangt af van de stand van de zon, de aanwezigheid van wolken, de kalmte van het water en de hoek waarvanuit je kijkt. Wanneer je over de Rim Drive rond het meer rijdt, lijkt het eiland steeds te verdwijnen en weer te verschijnen. Vanaf het gelijknamige uitzichtpunt kun je dit mysterieuze verschijnsel goed bestuderen. Een andere mogelijkheid om Phantom Ship te bekijken is door de Garfield Peak Trail te bewandelen of een boottour te maken.

Bezienswaardigheden Crater Lake, Oregon

Cleetwood Cove Trail

De Cleetwood Cove Trail (open tussen juli en oktober) is de enige manier om bij het water te komen. De pittige wandeling bedraagt 1,8 kilometer (one-way). Via het wandelpad bereik je de oever van het meer en de aanlegplaats waar rondvaartboten vertrekken. Tickets hiervoor moet je vooraf online reserveren. Overigens is deze oever ook de enige plek waar je mag zwemmen in het meer.

Crater Lake, Oregon, Wizard Island

Watervallen

Door het vele smeltwater in de lente en de vroege zomer ontstaan er diverse watervallen en stroomversnellingen in het park. Zo heb je de Vidae Falls, een waterval die ongeveer 30 meter naar beneden valt (niet helemaal verticaal) en in de winter in bevroren toestand toegankelijk is op ski's of sneeuwschoenen.

Bezienswaardigheden Crater Lake, Oregon

Vervoer

De zuidkant van Crater Lake (Rim Village) is het hele jaar door bereikbaar, maar zelfs in de zomer kan er nog sneeuw liggen! De gehele Rim Drive is wegens sneeuwval open van juli tot oktober/november. In juni kun je meestal al het westelijke en noordelijke deel rijden. De Rim Drive is prima te rijden met je eigen vervoer. Je kunt er ook voor kiezen gebruik te maken van de tours die ter plaatse aangeboden worden.

Feiten

Staat Oregon
Oppervlakte 53 km²
Maximale lengte 10 kilometer
Maximale breedte 8 kilometer
Maximale diepte 592 meter
Gemiddelde diepte 350 meter
Bezoekers per jaar 500.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het weer rondom Crater Lake kan behoorlijk variëren, zo blijkt uit de volgende gegevens. In juni ligt de dagtemperatuur doorgaans rond de 18 graden, de nachttemperatuur rond het vriespunt. Soms ligt er zelfs nog een beetje sneeuw. Tussen juli en september is de kans het grootst dat het droog en sneeuwvrij is, de temperaturen liggen dan rond de 20 graden. Het kwik kan echter ook stijgen naar 27, terwijl de temperatuur 's nachts kan dalen tot net boven het vriespunt. Vanaf oktober begint het sneeuwseizoen, dan worden de wandelpaden en de weg vaak afgesloten. Per jaar valt er gemiddeld 13 meter (!) sneeuw, waardoor Crater Lake National Park tot de meest sneeuwrijke gebieden van Noordwest-Amerika behoort. Vroeg in de lente ligt er doorgaans de meeste sneeuw, met een gemiddelde dikte van vier meter. De temperaturen in de winter variëren van 2 graden overdag tot -7 graden 's nachts.

Geschiedenis

Crater Lake is circa 7.700 jaar geleden ontstaan door de uitbarsting van de vulkaan Mount Mazama. Mount Mazama ontstond ongeveer een half miljoen jaar geleden. Sindsdien vloeide er zo nu en dan lava uit de vulkaan en kreeg de berg een onregelmatige en ongewone vorm. 7.700 jaar geleden was de berg zo'n 3.660 meter hoog. Tijdens de hevigste uitbarsting in zijn bestaan werd de hele omgeving, tot wel 1.600 kilometer verderop in de Canadese provincie Alberta, onder een laag as bedekt. De uitbarsting ging gepaard met explosies aan de noordoostelijke kant van de berg, waar in totaal 50 kubieke meter materiaal uit de vulkaan geperst werd. De basis van de berg verdween en Mount Mazama stortte in. De top van de berg, die in duizenden jaren gevormd was, verdween in een dag. Sindsdien hebben regen en vooral sneeuw het kratermeer gevuld.

Archeologische vondsten wijzen uit dat het gebied voor de vulkaanuitbarsting al bezocht werd door indianen. Zij hielden hier onder andere ‘vision quests’, spirituele ontdekkingstochten waarbij kinderen hun spirituele weg kiezen en volwassen worden. De plaats werd als heilig beschouwd. Precies om deze reden vertelde de inheemse bevolking de eerste kolonisten niet over het bestaan van dit meer.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan