Columbus, Ohio

Columbus Ohio Columbus is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de staat Ohio. Bovendien heeft het een van de grootste universiteitscampussen van de Verenigde Staten. Vanwege de grote populatie van studenten heeft de stad een levendig karakter. Gedurende de gehele geschiedenis is de stad bevolkt door diverse immigrantengroepen, met name Italianen, Duitsers en Ieren. Dit multiculturele verleden is nog steeds merkbaar in de diversiteit aan wijken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wijken

Columbus is onderverdeeld in verschillende wijken, die allemaal een eigen sfeer hebben. Hieronder volgt een beschrijving van elke wijk met de belangrijkste bezienswaardigheden.

Columbus Ohio

Downtown

Het centrum van Columbus wordt gekenmerkt door enkele hoge gebouwen, waaronder de 170 meter hoge LeVeque Tower. Een van de bekendste bezienswaardigheden is het Ohio Statehouse, een prachtig voorbeeld van de Griekse renaissance-stijl. Het Statehouse werd tussen 1839 en 1861 gebouwd en doet tegenwoordig nog steeds dienst als officieel staathuis van Ohio. Daarnaast is het een museum, waar elke dag gratis rondleidingen worden verzorgd. Een andere aanrader is het Columbus Museum of Art, een van de belangrijkste musea van de stad met een grote collectie aan Europese en Amerikaanse kunst. Langs de Sciotorivier kun je een op schaal nagebouwde replica van de Santa Maria bekijken, de boot waarmee Christoffel Columbus Amerika ontdekte. Net aan de overkant van de Sciotorivier ligt het National Veterans Memorial and Museum.

Columbus Ohio

University Area

De Ohio State University heeft de op twee na grootste campus van de Verenigde Staten. Er heerst een bruisend studentenleven: zo zijn er meer dan duizend studentenorganisaties actief. Naast een hoog aangeschreven wetenschappelijk aanbod staat de universiteit ook bekend om haar sportieve prestaties. Er zijn rondleidingen over de campus mogelijk, zowel doordeweeks als in het weekend. Je dient je hiervoor minimaal twee weken van tevoren aan te melden. Het is ook mogelijk om aan de hand van een kaart zelf de campus te verkennen. Op de campus bevindt zich onder andere het Wexner Center for the Arts, waar hedendaagse kunst op uiteenlopende manieren uitgevoerd, tentoongesteld en bestudeerd wordt.

Columbus Ohio

Northwest

In het noordwesten van Columbus vind je onder andere de wijk Dublin, waar veel sporen van Ierse immigranten te vinden zijn. In Northwest kun je een bezoek brengen aan het Ohio History Center, waar je Ohio's geschiedenis van de prehistorie tot het huidige leven kunt volgen aan de hand van verschillende exposities. Bij het museum ligt Ohio Village, een dorpje waar het leven uit de jaren 1860 is nagebootst. Naast geschiedenis vind je in Northwest ook veel flora en fauna: er bevindt zich namelijk de Columbus Zoo en Aquarium. De dierentuin staat vooral bekend om de vele bedreigde diersoorten die er wonen, waaronder gorilla’s, zeekoeien, cheeta’s en kangeroes. Het werd in 2009 uitgeroepen tot de beste dierentuin van de VS.

Northeast

Als je van planten en bloemen houdt, moet je zeker een bezoek brengen aan het Franklin Park Conservatory. In deze dagelijks geopende botanische tuinen vind je meer dan 400 verschillende plantensoorten van over de hele wereld. Er is ook een speciale tuin met allerlei soorten palmbomen. Naast planten vind je in het Franklin Park Conservatory werken van Dale Chihuly, die prachtige kunst maakt met geschilderd glas.

South

In het zuiden van Columbus kun je in German Village de echte Duitse sfeer proeven. Verder is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het Ohio Craft Museum, waar elk jaar vijf andere tentoonstellingen over verschillende ambachten en kunstvormen centraal staan.

Vervoer

Columbus heeft een zeer goed stelsel aan voetpaden door de gehele stad. Bovendien zijn in het centrum veel gebouwen met elkaar verbonden door luchtbruggen, waardoor je je gemakkelijk te voet door het centrum kunt verplaatsen. Daarnaast is Columbus erg geschikt voor fietsers vanwege het redelijk vlakke terrein en een groot netwerk aan fietspaden. De gemeentelijke busdiensten worden verzorgd door de COTA (Central Ohio Transit Authority).

Feiten

Staat Ohio
County Delaware, Fairfield en Franklin
Oppervlakte 551 km²
Hoogte 275 meter
Inwoners 798.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat van Columbus kan beschreven worden als een combinatie tussen een vochtig landklimaat en een vochtig subtropisch klimaat. Typerend zijn de hete, benauwde zomers en de koude, droge winters. De maximum gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 30 graden en in de winter enkele graden onder het vriespunt. De meeste sneeuw valt in januari.

Sport

Columbus heeft veel te bieden op het terrein van professionele sporten. Zo is het de thuisbasis van de Columbus Blue Jackets, de ijshockeyploeg die uitkomt in de NHL (National Hockey League). De Blue Jackets spelen hun wedstrijden in de Nationwide Arena, waar bij elke goal een kanon wordt afgevuurd. Verder is Columbus ook de vaste locatie voor de honkballers van de Columbus Clippers, die spelen in het Huntington Park. Op het gebied van voetbal (soccer) wordt Columbus vertegenwoordigd door de Columbus Crew.

Als echte studentenstad zijn er in Columbus veel studententeams te vinden. Onder de naam Ohio State Buckeyes verdedigen diverse sportteams de eer van de universiteit. De Buckeyes blinken vooral uit in atletiek; de universiteit heeft een van de beste atletiekprogramma's van het land. Het beroemdste team bestaat echter uit de American footballers, die regelmatig voor een publiek van 100.000 man spelen in het Ohio Stadium.

Geschiedenis

Het gebied waar vandaag de dag Columbus ligt, was ten tijde van Nieuw-Frankrijk Ohio Country. Vele Europese handelaars kwamen naar het gebied, aangetrokken door de mogelijkheden om bont te handelen. Het gebied was voortdurend in oorlogen verwikkeld, voornamelijk tussen indianen en de Europeanen. In 1740 werden de indianen definitief verslagen, waarna de Fransen het gebied overnamen. In 1750 werd George Washington naar het gebied gestuurd, wat het begin betekende van de zeven jaar durende Franse en indiaanse Oorlog. In 1763 werd tijdens het Verdrag van Parijs besloten dat het gebied voortaan onder het gezag van het Britse keizerrijk zou vallen. Na de Amerikaanse Revolutie behoorde het gebied aan de Virginia Military District. Het probleem was echter dat het gebied werd bevolkt door zo veel verschillende groeperingen, dat het uitbreken van conflicten onvermijdelijk was.

Ten tijde van de Amerikaanse Revolutie woonden er indianen van de stammen Miami, Delaware, Wyandot, Shawnee en Mingo. Ook was het de woonplaats van een groot aantal Europese handelaren. Uiteindelijk werd de strijd uitgevochten in de Battle of Fallen Timbers en werd besloten dat iedereen zich nu in het gebied mocht vestigen. In 1797 kwam Lucas Sullivant, een jongeman uit Virginia, naar het gebied toe en vestigde zich er permanent. Als groot bewonderaar van Benjamin Franklin noemde hij het gebied Franklinton. Hoewel de locatie in principe goed leek te zijn (het lag dicht bij bevaarbare rivieren), werd zijn net gebouwde nederzetting in 1798 weggevaagd door een grote overstroming. Sullivant liet zich echter niet uit het veld slaan en begon aan een nieuwe nederzetting, waaruit Columbus zou ontstaan.

In 1803 werd Ohio erkend als staat en de hoofdstad werd heen en weer verhuisd van Chillicothe naar Zanesville en terug. Uiteindelijk werd besloten dat een nieuwe stad de beste oplossing  zou zijn, vanwege de centrale ligging en de nabijheid van de destijds belangrijkste transportwegen in de vorm van rivieren. Op 14 februari 1812 werd Columbus officieel in gebruik genomen als hoofdstad van Ohio. In de jaren ervoor had dit nietszeggend dorp zich al voorbereid op de belangrijke economische en politieke functie die het in de rest van de toekomst zou gaan vervullen. Dit bleek echter lastiger dan verwacht, vooral door diverse uitbraken van cholera en koortsen. Na de aanleg van de National Road vanuit Baltimore begon de bevolking in 1831 te groeien. Met name de Ierse en Duitse immigranten zorgden voor een grote groei. In 1834 werd Columbus officieel een stad en werd er een burgemeester gekozen. Deze burgemeester zorgde onder andere voor de aanleg van de Columbus and Xenia Railroad in 1850.

Tijdens de Burgeroorlog was Columbus een van de belangrijkste bases voor de Unie-troepen, 26.000 in totaal. Daarnaast werden circa 9.000 tegenstanders van de Confederatie gevangen gehouden in Camp Base. Tegen het eind van de negentiende eeuw kwam de stad meer in trek bij de grote ondernemingen en stond ze bekend als de ‘buggy capital of the world’. Deze bijnaam had Columbus te denken aan de Columbus Buggy Company, een van de grootste buggyfabrieken in de VS.

In de twintigste eeuw werd besloten om het ‘Columbia Experiment’ in te laten gaan, een internationaal erkend milieuproject om water te zuiveren. Hiermee werd het aantal besmetting door tyfus flink beperkt. Verder werd Columbus de ‘Arch City’genoemd vanwege de manier van het spannen van de elektriciteitsdraden in de vorm van bogen. Deze werden in 1914 vervangen, maar in 2002 in metaal opnieuw opgebouwd vanwege de belangrijke historische waarde voor de stad. De effecten van de Great Depression waren redelijk ernstig in Columbus, maar met de Tweede Wereldoorlog kwam er veel industriële vraag en dus een groot aanbod aan nieuwe banen. Dit was het startsein voor een grote groei van de stad, geholpen door de aanleg van snelwegen. Recent zijn er diverse pogingen ondernomen om het historisch centrum te herstellen.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan