Bismarck, North Dakota

Bismarck North Dakota Midden in de Great Plains ligt Bismarck, de hoofdstad van North Dakota. Bismarck was een centraal punt in de beroemde expeditie van Lewis en Clark, die tussen 1804 en 1806 de eerste Amerikaanse expeditie naar de kust van de Grote Oceaan leidden. Je kunt hier verschillende sporen uit het verleden volgen. Bekijk zeker de Tyrannosaurus Rex en Hubble ruimtetelescoop in het Heritage Center en tuur omhoog naar het North Dakota State Capitol. In de omgeving vind je verschillende staatsparken, die een bezoek waard zijn vanwege hun mooie natuur óf de rijke geschiedenis. Veel plezier!

Bezienswaardigheden & activiteiten

North Dakota Heritage Center

Van een Tyrannosaurus Rex tot een schaalmodel van een Hubble-ruimtetelescoop: dit enorme museum vertelt je alles over de prehistorie en de dag van vandaag. Zo zijn er tentoonstellingen over dinosauriërs, indianenstammen, bizons, bonthandelaren en de ontwikkeling van de moderne mens. Ook is er uitgebreide aandacht voor het noorderlicht. Er is ook een speciaal gedeelte voor kinderen. Bij de ingang van het museum staat een groot standbeeld van Sakakawea, de indianenvrouw die als gids fungeerde tijdens de expeditie van Lewis en Clark aan het begin van de negentiende eeuw. In oktober 2012 werd gestart met een grote verbouwing, waardoor het oppervlakte nog eens met bijna 4.000 vierkante meter is uitgebreid. Het museum heeft een grote collectie met spullen van de Plains Indians, het wordt in grootte alleen overtroffen door het Smithsonian. Je kunt je dag afsluiten met een kop koffie in het James River Café. Of de benen strekken op de Capital Arboretum Trail. North Dakota Heritage Center vind je aan 612 East Boulevard Avenue in Bismarck. Het museum is dagelijks geopend én gratis toegankelijk.

North Dakota Heritage Center

North Dakota State Capitol

North Dakota heeft als een van de weinige staten in de VS een wolkenkrabber als capitoolgebouw. Nadat een grote brand het oorspronkelijke capitool verwoestte, startte in 1933 de bouw van een negentien verdiepingen tellende toren. De stijl is art-deco. Zelf dopen de Bismarckers het capitoolgebouw (dat dus eigenlijk geen capitool/koepel heeft) trots 'Skyscraper of the Prairie'. Tussen Memorial Day (laatste maandag mei) en Labor Day (eerste maandag september) is het gebouw doordeweeks geopend voor publiek en wordt er elk uur een rondleiding verzorgd. 

Bismarck North Dakota

Dakota Zoo

Deze populaire dierentuin ligt aan de oostelijke oever van de Missouri-rivier. Er wonen ruim 600 dieren van 125 verschillende soorten, waaronder alligators, tijgers, elanden en bergleeuwen. Ook kun je een kijkje nemen bij de grizzlyberen en reptielen. De Dakota Zoo is dagelijks geopend van april tot en met september. In de winter is de dierentuin alleen 's middags geopend op weekenddagen. Je betaalt een schappelijke entreeprijs.

Bismarck North Dakota

Lewis & Clark Riverboat

Spendeer eens een namiddag of avond op de Lewis & Clark Riverboat. Deze radarboot heeft een dubbel dek en een grote binnenruimte. Aan boord is plaats voor 150 passagiers. Tijdens de rondvaart over de Missouri-rivier kun je aan boord lunchen of dineren. Reserveren is aanbevolen. Als je tijdens

Bismarck North Dakota

Buckstop Junction

Maak kennis met het 'turn-of-the-century' gevoel in Buckstop Junction, een dorpje waar gebouwen van 1875 tot 1935 zijn gereconstrueerd. Het dorpje bestaat onder andere uit een smidse, kerk, winkel, school en postkantoor. Je leert er meer over de avontuurlijke families die zorgden voor leven op de prairie. Buckstop Junction ligt aan Old Highway 10 in Bismarck.

Bismarck North Dakota

Camp Hancock Historic Site

Camp Hancock, oorspronkelijk Camp Creeley genoemd, werd in 1872 opgericht als militair kamp om de arbeiders aan de Northern Pacific-spoorlijn te beschermen. Op het terrein bevindt zich een kerk, stoomlocomotief en het vroegere hoofdkwartier van het kamp, dat tegenwoordig dienstdoet als museum. Camp Hancock ligt aan 101 West Main Avenue in Bismarck.

Bismarck North Dakota

Double Ditch Indian Village

Met een oppervlakte van ongeveer tien hectare zijn de sporen van dit indianendorp een van de grootste archeologische vondsten van de Northern Plains. Er woonden rond het hoogtepunt ongeveer 2.000 Mandan-indianen. Je ziet er sporen van aarden woningen, vluchtheuvels en twee beschermende greppels. Je kunt op eigen gelegenheid het dorp verkennen aan de hand van informatiebordjes. Een ander dorp van de Mandan-indianen is On-A-Slant Indian Village (zie het kopje omgeving).

Bismarck North Dakota

Old Governor's Mansion

Van 1893 tot 1960 was dit het huis van North Dakota's gouverneurs. Het Old Governor's Mansion en bijbehorende koetshuis zijn nauwgezet gerestaureerd in Victoriaanse stijl. Tegenwoordig is het een museum, waar je meer te weten komt over het restauratieproces, de veranderde architectuur en het meubilair dat door 21 gouverneurs werd gebruikt. Het landhuis is alleen in de zomermaanden geopend voor publiek.

Bismarck North Dakota

Belle Mehus Auditorium

Het Belle Mehus Auditorium is het lokale centrum van de uitvoerende kunsten. Hier worden bijvoorbeeld uitvoeringen van Northern Plains Dance en het Bismarck-Mandan Symphony Orchestra opgevoerd. Voor visuele kunst, zoals foto's en beeldhouwwerken, is de Bismarck Art and Galleries Association een aanrader, waar het hele jaar gratis tentoonstellingen van lokale, regionale en nationale kunstenaars bezichtigd kunnen worden.

Bismarck North Dakota

Omgeving

Fort Abrahm Lincoln State Park

Net buiten Bismarck ligt het Fort Abraham Lincoln State Park, waar geschiedenis tot leven komt. Keer terug naar 1875 en maak kennis met het vroege Amerika van na de Burgeroorlog. In het State Park kun je eveneens een oud indianendorp van meer dan vijf eeuwen oud bekijken, waar rondleidingen worden gegeven. Fort Abraham Lincoln telt daarnaast elf kilometer aan paden waarop wandelaars, mountainbikers en ruiters hun hart kunnen ophalen. Er is voor camperreizigers ook een mooie camping aan de oever van de Missouri-rivier. Vanuit downtown Bismarck is het een klein half uur rijden naar het State Park.

Fort Abraham Lincoln State Park

On-A-Slant Indian Village

Net ten zuiden van Mandan ligt dit indianendorp. De Mandan waren jagers en tuinders die in permanente dorpen woonden. Je kunt door vijf gereconstrueerde Earthlodges wandelen en meer leren over hun levensstijl. Vierhonderd jaar aan historie komt hier tot leven. Het is ongeveer een half uur rijden vanuit het centrum.

Bismarck omgeving bezienswaardigheden

Lewis & Clark Interpretive Center

In oktober 1804 schreven Lewis en Clark over hun bezoek aan de earthlodge-dorpen van de Mandan en Hidatsa. De volkeren zijn gastvrij en laten Fort Mandan bouwen, waar de ontdekkingsreizigers 146 dagen overwinteren. Het Lewis & Clark Interpretive Center bij Washburn vertelt over de expeditie en hoe de ontdekkingsreizigers vreedzaam samenleefden me de inheemse volken. Het gereconstrueerde Fort Mandan brengt de geschiedenis tot leven. Het Lewis & Clark Interpretive Center ligt in Washburn, ongeveer drie kwartier rijden ten noorden van Bismarck.

Bismarck bezienswaardigheden

Knife River Indian Villages National Historic Site

Deze voormalige handelsplaats werd benut door de Native American en bonthandelaren. Op deze National Historic Site leer je alles over het Earthlodge-volk, dat joeg op bizons en ander wildlife en boerendorpen bouwde langs de Missouri-rivier woonden. In het bezoekerscentrum draait een parkfilm (15 minuten) over het leven van Buffalo Bird Woman. Buiten is het de moeite waard om de gereconstrueerde (ondergrondse) Earthlodge te bekijken en de Village Trail (2 km) te wandelen langs twee historische dorpen: (Lower Hidatsa Site) and Awatixa Village (Sakakawea Site). De North Forest Trail (3,5 km) is een aanrader vanwege het mooie uitzicht over de Missouri-rivier, bossen en prairies. Het Knife River Indian Villages National Historic Site is dagelijks geopend, het bezoekerscentrum opent om 08:00 en sluit om 18:00 (zomer) of 16:40 (winter). Knife River Indian Village ligt een uur rijden ten noorden van Bismarck.

Knife River Indian Villages National Historic Site

Sheyenne River Valley National Scenic Byway

Rijd tussen Bismarck en Fargo zeker deze toeristische route. Je maakt een prachtige rit over prairies, langs rustige dorpen, charmante Amerikaanse boerderijen en heuvels. De Scenic Byway start in Valley City (net voorbij Jamestown) en loopt via Highway 21, 17, 19, 21 en 13 naar het plaatsje Lisbon.

Bismarck omgeving bezienswaardigheden

Feiten

Staat North Dakota
County Burleigh
Oppervlakte 81 km²
Hoogte 514 meter
Inwoners 61.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Bismarck ligt in het midden van het continent. De stad kent een vochtig landklimaat met sterke invloeden van een steppeklimaat. Dit betekent dat het weer heel wisselvallig is. Het wordt gekenmerkt door lange, koude, winderige winters met tamelijk veel sneeuw, hete zomers die bij tijd en wijle vochtig kunnen zijn, en een duidelijke herfst en lente. In het voorjaar en de zomer kunnen er onweersbuien voorkomen, maar de rest van het jaar is het meestal droog. ’s Zomers is het overdag gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius, met pieken boven de 45 graden. ’s Winters is het overdag gemiddeld tussen de 5 en -5 graden Celsius, maar het kan ook gemakkelijk meer dan 40 graden vriezen.

Geschiedenis

Van oudsher woonden in het gebied waar Bismarck nu ligt de Mandan-indianen. Dit volk leefde langs de Missouri-rivier in permanente dorpen. Hun huizen waren grote ronde aarden hutten die rondom een centraal plein lagen. Naast de bizonjacht waren landbouw en handel belangrijke elementen voor de Mandan.

Bismarck ontstond in 1872 op de plek die bekend stond als de Missouri Crossing (een oversteekplaats in de rivier). In eerste instantie werd de nederzetting Edwinton genoemd, naar een ingenieur van de Northern Pacific Railway. In 1873 werd de naam veranderd in Bismarck, naar de Duitse kanselier Otto von Bismarck, om Duitse investeerders aan te trekken. In 1874 werd er goud ontdekt in de nabijgelegen Black Hills, waardoor Bismarck een belangrijk centrum werd voor goederenvervoer aan het eind van de zogenaamde Custer Route. In 1883 werd het aangesteld als de hoofdstad van de Dakota Territory en toen in 1889 de staat North Dakota ontstond, werd Bismarck daar ook de hoofdstad van.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan