Outer Banks, North Carolina

Outer Banks North Carolina Aan de kust van de Amerikaanse staat North Carolina liggen de Outer Banks, ook vaak aangeduid als OBX. Je treft hier een natuurgebied dat bestaat uit barrière-eilanden met prachtige stranden, zandduinen, getijdenpoelen, wildreservaten, historische dorpen en vuurtorens. Het gebied is perfect te verkennen via de Outer Banks Scenic Byway, een route over de eilanden en langs de bezienswaardigheden. Het grootste deel van de Outer Banks valt onder de Cape Hatteras en Cape Lookout National Seashores. In deze beschermde, waterrijke gebieden voert de natuur de boventoon. Misschien ken je de naam Outer Banks wel van de gelijknamige Netflix-serie. Deze populaire serie is echter opgenomen in Charleston en Mount Pleasant, South Carolina, op enkele uurtjes rijden van de OBX.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Outer Banks Scenic Byway

De 220 kilometer lange Outer Banks Scenic Byway (NC 12) loopt van Nags Head in het noorden naar Harkers Island in het zuiden. Trek alleen al voor de route, inclusief twee overtochten per boot, een halve dag uit. De eerste overtocht per boot is van Hatteras naar Ocracoke Island (gratis). De tweede overtocht, tussen Ocracoke Island en Cedar Island, duurt in totaal twee uur en een kwartier en is betaald. De laatste tocht kun je het beste vooraf reserveren via www.ncferry.org. Campers mogen op beide veerboten mee.

Outer Banks Highway North Carolina

Northern Beaches

In het noorden van de Outer Banks is de opvallend rood gekleurde Currituck Lighthouse in Corolla een leuke bezienswaardigheid. De vuurtoren staat in het Currituck Heritage Park, net als de prestigieuze Whalehead Club (interessant voor architectuur- en geschiedenisliefhebbers) en het Outer Banks Center for Wildlife Education. Bij Kill Devil Hills ligt het Wright Brothers National Memorial, de plek waar de gebroeders Wright hun eerste vlucht uitvoerden. In het bezoekerscentrum zijn tentoonstellingen en replica’s van de vliegtuigen.

Outer Banks Whalehead Club North Carolina

Nags Head

Nags Head is een van de belangrijkste toeristische centra van de Outer Banks. Dit heeft alles te maken met Jockey’s Ridge State Park, waar de grootste zandduinen van Oost-Amerika liggen. De 25 tot 30 meter hoge duinen lijken eerder thuis te horen in een woestijn dan in een kustplaatsje. Wandelaars gaan naar de top van de hoogste duin voor een schitterend uitzicht, kinderen glijden op sandboards naar beneden en echte avonturiers gaan hanggliden. In Nags Head zijn Jennettes Pier en Bodie Island Lighthouse ook een bezoek waard. Beide locaties zouden niet misstaan op een ansichtkaart.

Outer Banks Jockeys Ridge State Park North Carolina

Roanoke Island

Tussen Nags Head en het vasteland ligt Roanoke Island, ook wel ‘The Lost Colony’ genoemd. De Engelsman Sir Walter Raleigh stichtte hier in de zestiende eeuw een kolonie. Helaas was dit geen succes: de inwoners van de kolonie zijn op mysterieuze wijze verdwenen. De geschiedenisliefhebber is op Roanoke Island aan het juiste adres. Fort Raleigh National Historic Site herdenkt de eerste Engelse nederzetting in de Nieuwe Wereld en vertelt over de historische gebeurtenissen op het eiland. Op Roanoke Island Festival Park vind je een zestiende-eeuws schip, een indianendorpje en een nagebouwde nederzetting van kolonisten waar gekostumeerde gidsen je mee terug in te tijd nemen. Eveneens populair is het North Carolina Aquarium.

Outer Banks Roanoke Island North Carolina

Life-Saving Stations

Hatteras Island is de ideale plaats voor een strandvakantie. Er zijn volop recreatiemogelijkheden, dorpjes, havens, restaurants en natuurlijk mooie stranden. Voor watersporten moet je in Rodanthe en Buxton zijn. Vooral kiteboarden en windsurfen zijn populair. Een leuke bezienswaardigheid in de buurt van de plaats Rodanthe is het Chicamacomico Life-Saving Station, een van de zeven oude posten van de Amerikaanse kustwacht aan de Outer Banks. Vanuit hier werden schipbreukelingen gered en de basis gelegd voor de moderne US Coast Guard. In het originele gebouw huist tegenwoordig een museum.

Rodanthe Outer Banks

Cape Hatteras Lighthouse

Buxton, een klein plaatsje op Hatteras Island, trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Het gros komt voor de Cape Hatteras Lighthouse en het uitzicht dat je – na beklimming van 257 traptreden - vanuit de vuurtoren hebt. De beroemde zwart-witgestreepte vuurtoren is met zijn zestig meter de hoogste bakstenen vuurtoren ter wereld. Op het zuidelijke punt van Hatteras Island ligt de plaats Hatteras. Als deze plaats in één woord omschreven moet worden, dan is het ‘sportvissen’. Je kunt er bovendien naar het Graveyard of het Atlantic Museum. Het museum heeft mini-tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen, waaronder piraterij en de Amerikaanse Burgeroorlog.

Cape Hatteras Lighthouse North Carolina

Okracoke Island

‘Pearl of the Outer Banks’, zoals Okracoke Island in de volksmond heet, is enkel via het water of de lucht te bereiken. Vanaf Hatteras Island en het vasteland varen boten. Het eiland straalt rust uit en doet vroegere sferen herleven. Alle vakantie-ingrediënten zijn er aanwezig, van leuke restaurants, tot watersportmogelijkheden en langgerekte stranden. Bijzonder is de kudde pony’s die er in het wild leeft. Het dorp Okracoke staat op het National Register of Historic Places en telt veel gebouwen uit de vroege zeventiende eeuw. De vuurtoren en de British Cemetery behoren tot de bezienswaardigheden. Op de begraafplaats ligt de bemanning van een Brits schip dat in de Tweede Wereldoorlog door een Duitse onderzeeër tot zinken werd gebracht.

Ocracoke Island

Klimaat

In de zomermaanden kunnen de dagtemperaturen in de Outer Banks stijgen tot zo'n 33 graden Celsius. Door de ligging van de eilanden is er altijd kans op tropische stormen. Dit komt doordat aan de noordkust de warme golfstroom botst met een koude golfstroom uit Oost-Canada. Hierdoor is ook de kans op neerslag en zelfs orkanen groot. De winters in de Outer Banks zijn relatief koud met temperaturen tussen de 0 en 10 graden Celsius. De lente en herfst zijn de beste periode om de Outer Banks te bezoeken. 

Geschiedenis

De oudste geschiedenis van de Outer Banks gaat terug tot aan de 16e eeuw. Kolonisten onder leiding van Sir Walter Raleigh kwamen aan op het huidige Hatteras. Omdat dit eiland hen niet geschikt leek voor een nederzetting, voeren zij verder naar Roanoke. Dit eiland lag beter beschut en was bovendien begroeid met bossen en rijk aan vruchtbare grond. Raleigh ging terug naar Engeland. Bij zijn terugkeer leek de nederzetting in het niets te zijn opgegaan; dit staat nu bekend als de verloren kolonie.

In de eeuwen die volgden, waren de Outer Banks een uitvalsbasis voor piraten. Schepen die van Amerika naar Europa voeren en de Outer Banks passeerden, waren immers volgeladen met waardevolle spullen. De ondiepe wateren zorgden er bovendien voor dat de piraten veilig waren voor de oorlogsschepen die alleen in diepere wateren doorgang hadden. Een van de beruchtste piraten van deze eilandengroep was Zwartbaard.

Leven op de ‘Banks’ was echter niet zonder gevaar. Wisselvallig weer, orkanen en allesverwoestende stormen waren kwamen er regelmatig voor. Deze regio stond niet voor niets bekend als het kerkhof van de Atlantische Oceaan. In de zeventiende en achttiende eeuw begonnen mensen zich permanent op de Outer Banks te vestigen. Zij bouwden vuurtorens om de scheepvaart veiliger te maken en begonnen allerlei vormen van handel. In de negentiende eeuw ontstond een nieuwe bron van inkomsten: toerisme. Rijken uit de grote steden kwamen naar de Outer Banks om te jagen en te genieten van de witte stranden en visrijke wateren. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron van de Outer Banks. De bruggen die in de twintigste eeuw werden gebouwd om de eilanden met elkaar te verbinden, vergrootten de bereikbaarheid. 

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan