Charlotte, North Carolina

Charlotte bezienswaardigheden Charlotte is na New York het grootste financiële centrum van Amerika. Bank of America en Wells Fargo (East Coast) hebben er hun hoofdkantoren. Bezienswaardigheden zijn de  NASCAR Hall of Fame, het amusementspark Carowinds en het U.S. National Whitewater Center. Charlotte draagt de bijnaam 'Queen City', een ode aan Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, de eerste vrouw van de Britse koning George III. Haar tweede bijnaam stamt uit de tijd van de Onafhankelijkheidsoorlog. Toen werd generaal Cornwallis, die de stad bezet had, verjaagd door boze inwoners. Hij beschreef Charlotte als 'a hornet's nest of rebellion': een wespennest van rebellie. Charlotte ligt bij Lake Norman, het grootste meer van North-Carolina.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Buurten

Achter Charlotte's skyline met wolkenkrabbers liggen verschillende (historische) buurten. Een van deze buurten is Dilworth, dat op de historische erfgoedlijst staat. Hier vind je bungalowhuizen tussen statige eikenbomen. Er is een diverse mix van restaurants en boetiekjes in het Twin Oaks Shopping Center. Even verderop ligt South End, een buurt die bekendstaat om zijn relaxte sfeer. Hier vind je antiekwinkeltjes en galerieën. Jaarlijks worden er verschillende kunst- en muziekevenementen georganiseerd. Art and Soul of South End (in april) is een van de bekendste.

Charlotte

NASCAR Hall of Fame

NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) is een overkoepelende organisatie die nationale en regionale kampioenschappen organiseert. In de Hall of Fame worden coureurs geëerd die uitzonderlijke prestaties hebben geleverd. Er zijn meer dan vijftig interactieve attracties en duizend artefacten die met de racesport te maken hebben. Zo is er een racesimulator en kun je ervaren hoe het is om lid te zijn van de Pit Crew.

Charlotte

U.S. National Whitewater Center (USNWC)

's Werelds eerste sport- en milieu-educatiecentrum in de open lucht. Je kunt hier mountainbiken, klimmen, raften en kanoën. Dit centrum ligt op slechts tien minuten afstand van downtown Charlotte. Op de grote kunstmatige wildwaterrivier wordt vaak getraind voor de Olympische kanoslalom.

Charlotte

Carowinds

Op de grens van beide Carolina's, op twintig minuten van Charlotte, ligt een amusementspark. Het park bestaat uit verschillende thema’s. Zo is Planet Snoopy gericht op kinderen en in de Thrill Zone vind je spannende achtbanen. Verder is er een groot waterpark, Boomerang Bay genaamd.

Carowinds, Charlotte

Billy Graham Library

In dit gebouw wordt het leven en de nalatenschap van predikant Billy Graham tentoongesteld. Hij groeide uit van een simpele boerenjongen tot een internationale ambassadeur van Gods liefde. Er zijn multimediapresentaties, foto’s en voorwerpen te bezichtigen.

Billy Graham Library, Charlotte

Bechtler Museum of Modern Art

De collectie van dit museum bestaat uit werken van de meest invloedrijke en belangrijke kunstenaars uit de twintigste eeuw. Er hangen werken van onder andere Miró, Picasso, Warhol en Giacometti. De werken waren tot 2010 privébezit van de Zwitserse Bechtler-familie.

Charlotte, North Carolina

Carolinas Aviation Museum

Opgericht in 1992 door Floyd en Lois Wilson, toont dit museum een collectie van meer dan vijftig oude vliegtuigen en kleinere historische items die te maken hebben met luchtvaart in Noord- en Zuid-Carolina. Dit museum ligt bij Douglas International Airport, op een kwartier rijden van het stadscentrum.

Carolinas Aviation Museum, Charlotte

Mint Museum of Craft and Design

Dit museum heeft een uitgebreide collectie glas-, metaal-, hout- en kleikunst. Het toont ook de manier waarop kunst gemaakt wordt en biedt een forum voor kunstenaars en technologen.

Mint Museum, Charlotte

Vervoer

Het Charlotte Area Transit System (CATS) is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Charlotte en de rest van Mecklenburg County. CATS heeft treinen, historische trolleys, shuttles en een buslijn welke Charlotte verbindt met haar buitenwijken. Het LYNX lightrailsysteem, ook bekend als de Blue Line, verbindt South Charlotte met belangrijke punten in het centrum.

Feiten

Staat North Carolina
County Mecklenburg
Oppervlakte 770 km²
Hoogte 229 meter
Aantal inwoners 750.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Charlotte is gelegen in een gematigde subtropische klimaatzone. Dit wil zeggen dat de stad koele, korte winters en natte, warme zomers kent. In de wintermaanden schommelen de maxima tussen de 10 en 13 graden Celsius, maar van maart tot en met november liggen de maxima boven de 15 graden. 's Nachts kan het 's winters een paar graden vriezen. In juni, juli en augustus stijgt het kwik overdag vaak tot net boven de dertig graden.

Over Charlotte waait een vochtige subtropische wind, afkomstig van de Golf van Mexico. Dit zorgt ervoor dat het regelmatig flink kan regenen. Niettemin zijn de dagen in Charlotte ook vaak zonnig, helder en plezierig.

Geschiedenis

In 1755 was Thomas Polk (oom van James K. Polk, oud-president van de VS) aan het reizen met Thomas Spratt en zijn familie. In de omgeving van de plaats die nu Charlotte heet stopte hij en bouwde hij een huis, op de kruising van twee handelspaden. In de decennia die volgden ontstond er een gemeenschap met de naam 'Charlotte Town'. Zowel het dorp (tegenwoordig een stad) en haar county zijn vernoemd naar Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, de vrouw van de Britse koning George de derde.

De ontdekking van goud in 1799 trok veel immigranten naar de omgeving van Charlotte. Het was de eerste nationale 'gold rush'. De goudkoorts was echter maar van korte duur. Gelukszoekers verruilden Charlotte al snel voor Californië. Landbouw, voornamelijk het verbouwen tabak en katoen, waren de belangrijkste inkomsten voor de stad tot aan de Burgeroorlog. Na deze oorlog werd Charlotte een belangrijk vervoer- en productiecentrum van katoen. Dankzij het succes van de spoorwegen werd Charlotte Carolina's grootste stad.

Charlotte heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een toonaangevend economisch centrum binnen de Verenigde Staten en is na New York het grootste bankiercentrum van Amerika. In het centrum van Charlotte zijn veel kantoorunits en wolkenkrabbers. In Uptown Charlotte zijn veel nieuwe restaurants, clubs en bars gevestigd. De Bank of Amerika noemt Charlotte haar thuisplaats.

Andere grote bedrijven, zoals staalproducent Nucor, Coca-Cola Bottling Consolidated Compagny (een bedrijf dat de flesjes maakt voor frisdranken) en verschillende producenten van motorsportartikelen hebben zich hier gevestigd. Charlotte staat ook bekend als ‘de nieuwe energiehoofdstad van de USA’. Dit komt doordat er zich in de omgeving van Charlotte meer dan 180 bedrijven bevinden die gerelateerd zijn aan de energiesector.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan