Buffalo, New York

Buffalo New York Buffalo is na New York City de grootste stad in de staat New York. Het is een levendige plaats aan Lake Erie, met mooie wijken, een grote collectie moderne kunst en een interessante geschiedenis. Buffalo ligt dicht bij één van de grootste natuurwonderen van Noord-Amerika: de Niagara-watervallen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Parken

Er zijn meer dan twintig parken in de stad. Buffalo wordt daarom ook wel ‘City of Trees’ genoemd. Het netwerk van parken, fiets- en wandelpaden en bruggen is ontworpen door onder andere Frederick Law Olmsted, waar het Olmsted Park naar is vernoemd. Dit systeem was het eerste in zijn soort in de USA, en is daarom geregistreerd in het ‘National Register of Historical Places’. Veel parken zijn met elkaar verbonden, of hebben meerdere ingangen. Hoewel Buffalo aan het water ligt, heeft het geen echte ‘strandcultuur’. De meeste plaatsen aan het water worden gebruikt als haven of als industriegebied. Deze zijn in geschiedkundig opzicht wel interessant om te bezoeken.

Kunst en galeries

Buffalo heeft meer dan vijftig kunsthuizen en galeries, met bekende en grote collecties moderne kunst. De bekendste hiervan is de Albright-Knox Art Gallery. Allerlei soorten kunstwerken kunnen ook worden gekocht op twee straatfestivals in Buffalo: het Allentown Art Festival en het Elmwood Festival of the Arts.

Cafés, restaurants en discotheken

Het nachtleven van Buffalo speelt zich voornamelijk af in West Chippewa Street, een straat tussen Main Street and South Elmwood Avenue. Er zijn daar vele discotheken, bars, koffiehuizen en restaurants te vinden. Allentown heeft ook veel bars, maar is iets rustiger. Elmwood Avenue wordt ook wel ‘the Strip’ genoemd, een paar kilometer lange straat met boetiekjes en restaurantjes.

Theater

Er zijn verschillende theaters in Buffalo te vinden; het Shea’s Performing Arts Center biedt Broadwaymusicals, het MusicalFare Theatre klassieke musicals en Afrikaans Amerikaanse kunst en cultuur is te vinden in het Ujima Theatre.

Omgeving

Niagara Falls

Op een klein half uur rijden van Buffalo liggen de wereldberoemde Niagara-watervallen. Ze bestaan uit twee delen: de Horseshoe Falls en de American Falls. De Horseshoe Falls worden ook wel de Canadian Falls genoemd, omdat deze voor het grootste deel op Canadees grondgebied liggen. Er zijn verschillende activiteiten en attracties mogelijk rond de Niagara Falls. De Maid of the Mist Tour is een boottocht naar de voet van de machtige Horseshoe Falls. Via de Rainbow Bridge kun je naar de Canadese kant wandelen. Aan de Amerikaanse kant is een observatietoren en via Goat Island kun je met de lift naar Cave of the Winds: een grot die onder Bridal Veil Falls ligt, een kleine waterval naast de American Falls. Vanaf Goat Island zelf zijn de watervallen ook goed te bezichtigen.

Vervoer

Openbaar vervoer

De NFTA verzorgt het openbaar vervoer in Buffalo en omstreken. Er zijn bussen naar de voorsteden. In het centrum van de stad rijden metro’s.

Tolwegen / Express Routes

Ga je met je huurvoertuig op pad, kijk dan goed dat je niet per ongeluk een tolweg op rijdt. Tolwegen worden op wegenkaarten en navigatiesystemen meestal aangegeven. Langs de weg staat een bord. Meestal wordt ook aangegeven wat een alternatieve route is. Soms zijn het elektronische tolwegen, waar geen creditcard of cash aan te pas komt. Tussen Buffalo en Toronto in Ontario (Canada) is Highway 407 een voorbeeld van zo'n elektronische tolweg. Deze weg loopt van Toronto, via Burlington naar de Niagara Falls en verder naar Buffalo. Op de gehele route werkt men met een 'transponder'; een kastje in de auto die met de tolpoortjes communiceert. De tolpoortjes zijn poortjes waar je zonder te stoppen onderdoor rijdt. Als je niet zo'n transponder hebt, wordt er een digitale opname gemaakt van het kenteken en krijgt de eigenaar de rekening. Auto- en camperverhuurders zullen deze rekening ontvangen en deze aan jou doorbelasten, mét extra administratiekosten. Let hier dus goed op.

Feiten

Staat New York
County Erie
Oppervlakte 136 km²
Hoogte 183 meter
Inwoners 260.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Buffalo staat bekend om lange winters met veel sneeuw en kou. Overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt. De zomers in Buffalo zijn aangenaam; de maxima liggen tussen de 24 en 27 graden en de stad kent de meeste zonuren en de minste regen van de plaatsen in het noordoosten van de VS.

Geschiedenis

Voor de Europese kolonisatie begon, werd Buffalo bewoond door een clan van de Iroquois-indianen. De Fransen arriveerden in 1758, en het is waarschijnlijk dat de naam Buffalo afstamt van het Franse ‘beau Fleuve’: mooie rivier.

Door de aanleg van een kanaal tussen New York City en Buffalo in 1825 bloeide de handel en groeide het inwoneraantal sterk, waardoor Buffalo in 1832 officieel stadsrechten kreeg. Er woonden toen 10.000 mensen. In de tweede helft van de negentiende eeuw was Buffalo de laatste halte voor Afrikaans-Amerikaanse slaven die via de Niagara-rivier naar Lake Erie in Canada ontsnapten. Dit gebeurde met behulp van het ‘Undergroud Railroad’, een geheim netwerk van inwoners van Buffalo die de slaven hielpen met hun ontsnapping. Veel Afrikaans-Amerikanen bleven in Buffalo hangen of keerden er terug na de afschaffing van de slavernij. Tegenwoordig maakt deze groep ongeveer veertig procent van de totale bevolking uit.

Aan het begin van de twintigste eeuw groeide de stad nog steeds sterk, mede door de vele migranten uit Ierland, Italië, Duitsland en Polen die in de staal- en graanfabrieken werkten. Door de opwekking van elektriciteit uit de nabijgelegen Niagara-watervallen was Buffalo de eerste Amerikaanse stad met elektrische verlichting, een mijlpaal die de stad de bijnaam ‘the city of light’ gaf. De internationale brug tussen Buffalo en Fort Erie in Canada werd geopend in 1927. Echter, het belang van de stad Buffalo voor de handel werd sterk verminderd door de opening van de St. Lawrence Seaway in 1957, waardoor goederen niet meer via Buffalo vervoerd hoefden te worden. Ook trokken vanaf die periode veel mensen weg uit het stadscentrum, een ontwikkeling die in het hele land gaande was. Veel fabrieken sloten en mensen trokken weg naar gebieden met meer werkgelegenheid. Buffalo zag de helft van zijn inwoners vertrekken.

Sinds 2006 is Buffalo weer aan het groeien, voornamelijk door grote renovaties in downtown. Ook staat Buffalo nu steeds hoger op de Forbes-lijst van ‘beste stad om te werken’, zelfs boven New York City. In 2005 is in Buffalo de eerste Afrikaans-Amerikaan verkozen tot burgemeester: Byron Brown. Was hij de voorloper van President Obama?

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan