Tucumcari, New Mexico

Tucumcari New Mexico Aan de rand van de Great Plains ligt Tucumcari, bijgenaamd 'The Gateway to New Mexico'. Het kleine stadje dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de Route 66. In Tumucamcari vind je onder andere een toonaangevend dinosauriër-museum, een historisch museum en bijzondere muurschilderingen. In de omgeving liggen mooie autoroutes, die je langs verschillende mesas (tafelbergen) voeren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tucumcari Boulevard

Als je door de hoofdstraat van Tucumcari komt, ervaar je een typisch stukje Route 66-sentiment. Langs de weg liggen talloze neonverlichte motels en restaurants om hun faciliteiten aan vermoeide reizigers aan te prijzen.

Muurschilderingen

Verspreid door Tucumcari vind je verschillende muurschilderingen die de cultuur en geschiedenis van het stadje uitbeelden. De bekendste muurschildering is 'The Legendary Road', een kunstwerk van 4 bij 35 meter ter ere van de Route 66.

Tucumcari Historical Museum

Gevestigd in een oud schoolgebouw 1903 beschikt het Tucumcari Historical Museum over duizenden voorwerpen die de geschiedenis van Tucumcari beschrijven. Het museum beschrijft zichzelf als een zolder waar een schat aan bijzondere voorwerpen bewaard is. Zo kun je er veel voorwerpen bekijken van de eerste indianen en cowboys, de Route 66 en de historische spoorweg van Tucumcari.

Mesalands Dinosaur Museum

Het Mesalands Community College’s Dinosaur Museum heeft de grootste verzameling bronzen prehistorische skeletten ter wereld. De bronzen skeletten, die gegoten werden in de plaatselijke gieterij, zijn stevig genoeg om aangeraakt te worden. Naast de dinoskeletten beschikt het museum over verschillende fossielen en mineralen uit het Trias. Het kopstuk van de collectie is het twaalf meter lange skelet van een Torvosaurus.

Omgeving

Conchas Lake State Park

Op een klein uurtje ten noordwesten van Tucumcari ligt Conchas Lake, een reservoir achter de Conchasdam met een kilometers lange kustlijn. In het bijbehorende staatspark liggen afgeschermde grotten, kloven, stranden, rotstekeningen en eeuwenoude rotsformaties die stammen uit de tijd van dinosaurussen. Het  park heeft eenvoudige voorzieningen om te picknicken, kamperen, varen en vissen.

Ute Lake State Park

Ute Lake is een van de grootste meren van New Mexico. Het warme water trekt veel vogels en andere dieren aan. Zo worden er regelmatig herten en gaffelbokken gespot. Er zijn campingplaatsen beschikbaar, evenals verschillende watersportmogelijkheden.

Scenic Byway Mesalands

De omgeving van Tucumcari met zijn kleurrijke tafelbergen en eeuwenoude geschiedenis kan goed verkend worden door een mooie route door de Mesalands te volgen. Vanuit Tucumcari rijd je langs meren, rivieren, bergen en geologische natuurwonderen. Bovendien heb je de kans om onderweg bijzondere dieren tegen te komen, waaronder gaffelbokken en prairiekraanvogels. Afhankelijk van je tijd kun je kleine of grotere 'loops' rijden. De lengte varieert van 23 tot 164 kilometer

Feiten

Staat New Mexico
County Quay
Oppervlakte 20 km²
Hoogte 1.247 meter
Inwoners 6.000
Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De ligging van Tucumcari zorgt voor hete zomers met temperaturen (ver) boven de dertig graden. Er valt tijdens de zomermaanden nauwelijks regen, met uitzondering van moessons waar de prairies van de VS bekend om staan. De winters zijn in verhouding vrij koud koud, met temperaturen enkele graden boven het vriespunt.     

Geschiedenis

De omgeving van Tucumcari was een belangrijk gebied tijdens het Trias, het tijdperk waarin de eerste dinosauriërs rondliepen. Er zijn dan ook veel fossielen en voetafdrukken aangetroffen, die je onder andere kunt bekijken in et plaatselijke Mesalands Community College Dinosaur Museum.

Tucumcari begon zijn geschiedenis als kamp voor arbeiders die betrokken waren bij de aanleg van een spoorweg die de Verenigde Staten van oost naar west moest doorkruisen. Aanvankelijk heette de nederzetting nog Douglas en kreeg het vanwege de vele schietpartijen de bijnaam 'Six Shooter Siding'. Veel bewoners uit omliggende stadjes trokken naar Douglas, dat langzamerhand groeide en in 1908 Tucumcari gedoopt werd, naar de gelijknamige berg vol indianenlegendes waar de bewoners op uit keken.

Vanaf de jaren ’30 kreeg Tucumcari pas echt een gezicht, toen het een van de vele 'motel towns' werd aan de Route 66 van Chicago naar Los Angeles. Het kleine stadje groeide daarmee uit tot een van de uithangborden van de beroemde Route 66 en kwam dan ook regelmatig voor in Amerikaanse films en literatuur.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan