Las Cruces, New Mexico

Las Cruces New Mexico Las Cruces, 'De Kruisen', ligt al eeuwenlang aan kruisingen van wegen. Vroeger waren dit pioniersroutes, later spoorwegen en nu highways. De naam is echter afgeleid van de graven van kolonisten die er in 1787 door Apache-indianen werden gedood. Las Cruces is de op een na grootste stad van New Mexico en een bedrijvig centrum voor industrie en landbouw. Zestien kilometer naar het oosten liggen de Organ Mountains. Deze zijn vanuit de stad erg goed te zien. Bezoek het Branigan Cultural Center, waar geschiedenis en kunst centraal staat.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Centrum

In 1960 heeft het stadscentrum een vernieuwing ondergaan. Grote delen zijn gesloopt en opnieuw gebouwd. Je vindt er een winkelcentrum en restaurants. Rond Main Street is er op woensdag- en zaterdagmorgen een boerenmarkt met streekproducten en artefacten.

Las Cruces New Mexico

New Mexico Farm and Ranch Heritage Museum

'Real stories about real people'. Dit interactieve museum brengt de drieduizend jaar oude ranch- en landbouwgeschiedenis van New Mexico tot leven. Woon een demonstratie bij (zoals het melken van een koe), bekijk het vee, de tentoonstellingen of wandel door de tuinen.

Las Cruces New Mexico

Branigan Cultural Center

Het centrum herbergt een permanente tentoonstelling over vierhonderd jaar lokale geschiedenis (Las Cruces en Mesilla Valley). Er zijn foto's, artefacten, documenten en audio die de ontwikkeling van stoffige nederzetting naar levendige stad zichtbaar maken. Daarnaast zijn er wisselende culturele tentoonstellingen, educatieve programma's, concerten en speciale evenementen. Het gebouw zelf staat op de lijst van Nationale Historische Gebouwen.

Las Cruces New Mexico

New Mexico State University Museum

In dit universiteitsmuseum staat de cultuur en geschiedenis van het zuidwesten van de VS centraal. Antropologische collecties documenteren de culturele diversiteit van het zuidwesten en het noorden van Mexico en er zijn materialen en voorwerpen tentoongesteld.

Las Cruces New Mexico

Evenementen

Tijdens Memorial Day Weekend (het weekend met de laatste maandag van mei) en Labour Day Weekend (met de eerste maandag van september) vindt er een wijnfestival plaats. In het laatste weekend van september kun je het Whole Enchilada Fiesta bezoeken. Met 50.000 bezoekers is dit New Mexico's meest bezochte festival. Het draait allemaal om het maken van een grote enchilada. De enchilada uit het jaar 2000 haalde met een diameter van 3,2 meter het Guinness Book of Records. Ook is er een parade, livemuziek, kunstmark, sportevenement en een autoshow. Tot slot is er jaarlijks de Southern New Mexico State Fair, gehouden in de eerste week van oktober. Tijdens deze jaarmarkt wordt de traditionele landbouw gepromoot en zijn er shows met dieren.

Las Cruces New Mexico

Omgeving

Fort Selden State Monument

Van 1865 tot 1891 was dit een post van het Amerikaanse leger, dat kolonisten tegen aanvallen van bandieten en de Apache moest beschermen. Enkele muren staan nog overeind. Er is een bezoekerscentrum met tentoonstellingen over het leven in en om het fort. In de weekenden van mei tot half september wordt de geschiedenis door middel van demonstraties tot leven gebracht. Het monument ligt twintig kilometer ten noorden van Las Cruces

Fort Selden State Monument, New Mexico

White Sands Missile Range

Op dertig kilometer ten oosten van Las Cruces ligt White Sands Missile Range. In het museum staat Amerika's ruimte- en raketgeschiedenis centraal. Er is aandacht voor het atoomtijdperk en het werk dat er op White Sands gedaan wordt. Naast het museum ligt een 'rakettuin'. Hier zie je projectielen en raketten die op het White Sands testcentrum getest zijn. Voor de ingewijden: er is een Pershing II, Patriot en WAC Corporal te zien.

White Sands Missile Range, New Mexico

Vervoer

Las Cruces opereert een klein openbaar vervoerbedrijf: RoadRUNNER Transit. Van maandag tot en met zaterdag rijden er bussen vanuit het centrum naar Mesilla Valley Mall en New Mexico State University. Op zondag rijden de bussen niet.

Feiten

Staat New Mexico
County Doña Ana
Oppervlakte 123 km²
Hoogte 1.219 meter
Inwoners 98.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Las Cruces heeft een droog, subtropisch klimaat. De zomer is lang, droog en erg heet, met van mei tot en met september maximumtemperaturen boven de dertig graden. In juni en juli is het overdag vrijwel altijd warmer dan 35 graden. In augustus kunnen er af en toe flinke buien vallen, terwijl het daarna weer droger wordt. In de winter is het weer aangenaam en wederom erg droog. Overdag bereikt het kwik de 15 graden en 's nachts koelt het af tot het vriespunt. Sneeuw valt er zelden.

Geschiedenis

Duizenden jaren lang bewoonden inheemse volkeren Mesilla Valley. In het warme klimaat zorgde de rivier voor water en voedselvoorziening. Een van deze volken was de Mogollon. Tekenen van hun bestaan zijn te vinden in rotsen en kloofwanden. Eind zestiende eeuw bezochten Spanjaarden voor het eerst het gebied. Langzaamaan zou hun cultuur die van de inheemse indianenstammen vervangen.

In 1598 betraden Oñate en zijn gevolg het huidige New Mexico in opdracht van de koning van Spanje. Zij kwamen vanuit Mexico en reisden naar Santa Fe. De route die zij namen werd al snel de meest gebruikte route tussen Mexico en Santa Fe en kwam bekend te staan als Camino Real. Dankzij deze route kwam de kolonisatie van New Mexico op gang. De Spanjaarden claimden het gebied als Nieuw-Spanje en zwaaiden er 250 jaar lang de scepter. Daarna was de regio kort onderdeel van Mexico, de Texaanse Republiek en ten slotte kwam het in 1848 onder gezag van de VS te staan. Dit bracht een dusdanig grote vloedgolf van gelukzoekers op gang, dat het Amerikaanse leger om hulp gevraagd moest worden. Luitenant Sackett en zijn team leidden de ontstane dorpen in goede banen. Zo ook de nederzetting Las Cruces, die vernoemd werd naar de vele kruizen op de graven van Spanjaarden die tijdens Apache-aanvallen om het leven waren gekomen.

Rond 1850 vond er een soort volksverhuizing plaats. Meer dan zestig anti-Amerikaanse families vertrokken naar Mesilla, gelegen op Mexicaans grondgebied aan de overkant van de Rio Grande-rivier. Het dorp groeide snel. Helaas voor deze mensen kocht de VS vier jaar later een lap grond rond de toenmalige landgrens met Mexico. Mesilla en haar inwoners waren weer Amerikaanse staatsburgers.

Een aantal jaar later naderde de Santa Fe Railroad Mesilla. Door nalatigheid en traagheid van de lokale overheid ging Las Cruces met de spoorwegen in beraad. In april 1881 arriveerde er de eerste trein en nog geen tien jaar later was hierdoor het inwonersaantal van Las Cruces verdrievoudigd tot 3.000. Mesilla kon niet meer met haar buurtstad concurreren. Wie er nu komt zal opmerken dat de tijd er 150 jaar lijkt te hebben stilgestaan. Las Cruces is daarentegen uitgegroeid tot de tweede grootste stad van de staat, met zo'n 98.000 inwoners. De bevolking nam een vlucht na de opening van de New Mexico State University en de White Sands Test Facilities - testfaciliteiten van onder andere NASA en het Ministerie van Defensie. De laatste paar jaren is Las Cruces een populaire bestemming onder gepensioneerden.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan