Jackson, New Hampshire

Jackson New Hampshire Jackson, dat nog geen 1.000 inwoners telt, ligt midden in de White Mountains en laat het kenmerkende New England zien. De plaats staat bekend om de witte kerkjes, overdekte 'Honeymoon'-brug uit 1876, de waterval in de Wildcat-rivier en het Wentworth Castle. In de winter is het een wintersportparadijs. Jackson is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de White Mountains

Bezienswaardigheden & activiteiten

Jackson Falls Historic District

De straten langs de Wildcat River zijn onderdeel van het historische hart van Jackson. Hier vind je onder andere het Wentworth Castle (1891), Wentworth Hall (1882), de Jackson Community Church (1846) en de Jackson Town Hall (1879). Wellicht de bekendste historische bezienswaardigheid is de overdekte 'Honeymoon Bridge' uit 1876, die de achtergrond vormt van talloze bruiloftsfoto's.

Honeymoon Bridge in Jackson New Hampshire

Jackson Falls

De Jackson Falls is een dertig meter hoge waterval in de Wildcat-rivier, die in verschillende etappes naar beneden stroomt. In de zomer wordt er gezwommen in de verschillende poelen. Bij het Wentworth Hotel start een kort wandelpad naar de voet van de watervallen. Het middelste en bovenste deel van de watervallen zijn vanaf de Carter Notch Road te zien.

Jackson Falls in Jackson New Hampshire

Wildcat Mountain

In de winter is Wildcat Mountain een populaire wintersportlocatie. Vanaf de pistes heb je een goed uitzicht op de bergen van de Presidential Range. In de zomer brengt de gondel je naar de top van de ruim 1.200 meter hoge berg voor een mooi uitzicht.

Wildcat Mountain, Jackson New Hampshire

Conway Scenic Railroad

Op ongeveer een kwartier rijden van Jackson ligt North Conway, waar je een ritje met een oude stoomtrein door de White Mountains kunt maken. Je hebt de keus uit een kort ritje met de Valley Train, maar kunt ook kiezen voor de vijf uur durende tocht met de Notch-trein. Je rijdt door de Crawford Notch (het diepe dal van de Saco-rivier), langs steile kliffen, ravijnen, watervallen en hoge bergen.

Conway Scenic Railroad, populaire treinroute in New Hampshire

Mount Washington

Voor een van de mooiste uitzichten van de regio ga je naar de Mount Washington Observatory, boven op de top van Mount Washington. Voor gemotoriseerd verkeer is er de Mt. Washington Auto Road aan de oostelijke zijde van de berg (geopend van half mei tot half oktober). De route werd al in 1861 geopend en staat bekend als 'America’s Oldest Manmade Tourist Attraction'. In de winter, wanneer de weg onder een dik pak sneeuw bedolven is, kun je meegaan met de SnowCoach. Een andere manier om de top van Mt. Washington te bereiken is met de Cog Railway, de eerste trein ter wereld die in staat was om tegen een steile berg op te rijden. De bijna vijf kilometer lange spoorweg brengt je vanaf de westzijde van de berg naar de 1.917 meter hoge top.

Cog Railway, populaire treinroute in New Hampshire

Toeristische routes

In de White Mountains van New Hampshire kun je verschillende mooie routes rijden, waaronder de 160 kilometer lange White Mountains Trail National Scenic Byway of de 145 kilometer lange Northern Loop. De White Mountains Trail geeft je in één dag een complete indruk van alles wat de White Mountains te bieden hebben. Het officiële startpunt is het White Mountains Visitor Center in North Woodstock. Hier kun je terecht voor brochures en routekaarten. De White Mountains Trail voert je onder andere via de spectaculaire Kancamagus Highway door het White Mountain Forest, naar Franconia Notch State Park en Crawford Notch State Park, twee schitterende natuurparken met diepe dalen. De Northern Loop doorkruist juist een heel landelijk gebied, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een hoogtepunt is de overdekte brug in Littleton.

Kancamagus Highway in New Hampshire

Feiten

Staat New Hampshire
County Carroll
Oppervlakte 173 km²
Hoogte 231 meter
Inwoners 800
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat in Jackson is kenmerkend voor de gehele regio. Warme zomers worden afgewisseld met koude winters. In de heetste maanden juni en juli kan het tot wel 35 graden worden, terwijl temperaturen van -10 in de winter niet abnormaal zijn. In de winter valt tevens veel sneeuw.

Geschiedenis

Begin negentiende eeuw was Jackson - genoemd naar president Andrew Jackson - voornamelijk een boerendorp, met vele velden met vee om de dorpsgrenzen heen. Daarnaast bezochten toeristen uit de grote steden het plaatsje, voornamelijk dankzij de ligging in de White Mountains. Aan het eind van de negentiende eeuw was de toeristische sector in Jackson zo gegroeid dat er behoefte was aan meer accomodaties en zodoende werd Wentworth Hall gebouwd, een complex met meerdere losstaande gebouwen. Ook werden de heuvels om het dorp bebouwd met grote vakantiehuizen van rijke toeristen uit New York, Boston en Philadelphia.

In de twintigste eeuw kwamen er tot wel veertig treinen per dag naar Jackson, vol met toeristen. Wentworth Hall werd uitgebreid met stallen en een casino, terwijl de oude brug over de rivier vervangen werd door een stenen exemplaar. Hoewel een brand in 1924 een groot deel van Jackson in de as legde, bleef het gestaag doorgroeien. In de jaren zestig leek het bergafwaarts te gaan. De overheid legde golfbanen en skipistes aan en renoveerde oude accomodaties. Jackson kreeg een opleving en geldt tegenwoordig als een geliefde toeristische trekpleister. Het hele jaar door komen toeristen naar het stadje voor de watervallen, bergen, historische gebouwen en natuurlijk het proeven van de sfeer van New England.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan