Grand Island, Nebraska

Grand Island Nebraska Grand Island is een middelgrote stad in het hart van Nebraska, gelegen aan de Platte-rivier. Het is een belangrijk handelscentrum voor centraal Nebraska en heeft veel te bieden op het gebied van (landbouw)cultuur, horeca en entertainment. Bekende toeristische attracties zijn het Stuhr Museum en het Crane Trust Nature Center, waar je meer leert over de vele kraanvogels in Grand Island. In de omgeving kun je verschillende toeristische autoroutes volgen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stuhr Museum of the Prairie Pioneer

Duik in de geschiedenis en volg het dagelijkse leven van de pioniers die de basis legden voor het huidige Grand Island. Het Stuhr Museum bestaat uit een statig gebouw met vaste en wisselende tentoonstellingen en Rail Road Town, een negentiende-eeuws stadje waar de geschiedenis letterlijk tot leven komt. Bekijk een woning van de Pawnee-indianen en wandel langs de zestig gebouwen waar het stadje uit bestaat. Je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken en je vaardigheden in ijzersmeden, bakken of wassen (zonder wasmachine) bijspijkeren. Het historische dorp is alleen in de zomermaanden geopend.

Crane Trust Nature & Visitor Center

Als je meer te weten wilt komen over de bijzondere natuur van Grand Island en omgeving, is het Crane Trust Nature Center een aanrader. In het natuurcentrum en het omringende gebied kun je wildlife bekijken, waaronder kraanvogels en bizons. Er zijn diverse tours mogelijk die je dicht bij de kraanvogels brengen. Naast dieren biedt het centrum kunst, onder andere in de vorm van schilderijen en foto's van kunstenaars uit Nebraska.

Fonner Park

Altijd al eens een Amerikaanse paardenrace in het echt willen zien? In Fonner Park, de oudste paardenrenbaan van Nebraska, heb je de kans om de paarden live in actie te zien. In het park vind je eveneens de Nebraska Racing Hall of Fame en het Heartland Events Center, waar allerlei evenementen en concerten plaatsvinden.

Nebraska State Fair

De Nebraska State Fair is een jaarlijks terugkerend, 11-daags festival dat plaatsvindt van eind augustus tot begin september in Fonner Park. Het festival biedt een unieke kijk op de cultuur van Nebraska. De evementen vormen een mix van landbouw, entertainment en lokale gerechten en producten. Daarnaast worden er veel wedstrijden georganiseerd. Naast de Nebraska State Fair vinden er regelmatig festivals plaats in Grand Island, zoals het Central Nebraska Ethnic Festival (juni), Art in the Park (juli) en de Hall County Fair (juli).

Sandhills Journey Scenic Byway

Een leuke manier om de omgeving van Grand Island te verkennen is door de toeristische route Sandhills Journey te volgen. De meer dan 500 kilometer lange route voert je door het grootste gebied met gras bedekte zandduinen van het westelijk halfrond. Ervaar de schoonheid van het boerenlandschap en de variatie van kilometers lange maïsvelden en glooiende heuvels. Een andere mooie route in de buurt is de Loup Rivers Scenic Byway.

Winkelen

Grand Island is een perfecte locatie voor winkelliefhebbers. De Conestoga Mall is een gigantisch overdekt winkelcentrum waar je een uitgebreide selectie aan winkels en restaurants vindt. Ben je op eerder op zoek naar authentieke winkels en sfeervolle boetieks, dan is het historische stadscentrum van Grand Island een aanrader.

Feiten

Staat Nebraska
County Hall
Oppervlakte 74 km²
Hoogte 567 meter
Inwoners 49.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Grand Island kent een landklimaat. ’s Winters vriest het er; gemiddeld ligt de temperatuur dan tussen het vriespunt en -10 graden. ’s Zomers ligt de temperatuur overdag rond de 30 graden. Het sneeuwt er in de winter regelmatig, maar er valt zelden een dikke laag.

Nebraska ligt in wat bekend staat als Tornado Alley. Er komen in de lente en zomer dan ook regelmatig onweersstormen en tornado’s voor. Gedurende de wintermaanden heeft de chinook (een droge, warme wind uit de Rocky Mountains) een matigend effect op de temperatuur.

Sport

Grand Island is de thuisbasis van de in 2010 opgerichte indoor football-club Nebraska Danger. De footballers van Danger spelen hun thuiswedstrijden in de Eihusen Arena.

Geschiedenis

In 1857 vertrokken vijfendertig Duitse kolonisten vanuit Davenport in Iowa naar het westen, om een nieuwe nederzetting te stichten op een eiland dat bij de Franse handelaars bekend stond als La Grande Isle en gevormd werd door de Wood- en de Platte-rivier. Op 4 juli 1857 bereikten zij hun doel en tegen september dat jaar stonden er de eerste huizen. De daaropvolgende negen jaar waren zwaar voor de kolonisten. Ze ondervonden veel moeilijkheden, zoals sneeuwstormen en conflicten met indiaanse volkeren.

Later werd door de Union Pacific Railroad een stad gevormd aan de geplande spoorlijn, die alvast Grand Island Station werd genoemd. Veel kolonisten die op het Grand Island woonden, verhuisden naar de nieuwe stad, die iets verder landinwaarts lag. In 1868 bereikte de spoorlijn het gebied en hiermee begon de handel ook aan te trekken. Tegen 1870 woonden er meer dan duizend mensen in de nederzetting, en in 1872 werd de stad officieel erkend onder de naam Grand Island.

Rond 1890 werden suikerbieten als gewas geïntroduceerd in Nebraska, en de eerste fabriek in de VS die deze natuurproducten verwerkte werd gebouwd in Grand Island.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan