Nebraska

Nebraska is een centraal gelegen en weinig toeristische staat. Je komt er bordjes tegen met daarop de tekst ‘Where the West begins’: in de tijden van de goudkoorts trokken veel gelukzoekers, net als eerdere ontdekkingsreizigers, door Nebraska op hun reis van oost naar west.

Feiten

Bijnaam: The Cornhusker State
Hoofdstad: Lincoln
Grootste stad: Omaha
Bevolking: 1.830.000
Oppervlakte: 200.520 km²
Toetreding tot de VS: 1 maart 1867
Officiële website: www.nebraska.gov

Vlag & Seal

Vlag Nebraska Seal Nebraska

Cultuur/Geschiedenis

Dwars door Nebraska, van oost naar west, loopt de rivier de Platte. De eerste Europeaan die op deze rivier stuitte, was een Fransman met de chique titel Étienne de Veniard, Sieur de Bourgmont. Hij noemde hem de Nebraskier, wat ‘plat water’ betekent in de taal van de Oto, een indianenstam die het gebied bewoonde. Hier is later de benaming voor de staat Nebraska van afgeleid, maar de rivier werd omgedoopt tot Platte. De Platte, die zoals eerder gezegd de hele straat doorkruist, was een handige leidraad voor pioniers die met hun trektocht van het oosten naar het westen bezig waren. De Europeanen die zich in Nebraska vestigden waren vooral van Tsjechische, Duitse en Scandinavische afkomst.

Feesten

De uitvinder van Kool-Aid (zie informatie onder kopje ‘culinair’), Edwin Perkins, heeft het tweede weekend van augustus geclaimd als Kool-Aid Days. Een groot feest is het echter nooit geworden.
 
Ook Arbor Day is afkomstig uit Nebraska. Deze feestdag - die in Nederland bekend staat als Boomplantdag - is een dag waarop men wordt aangespoord bomen te planten. Arbor Day werd al in 1872 in het leven geroepen door J. Sterling Morton in Nebraska City.

Culinair

Op de grote vlaktes van Nebraska was het voor de pioniers moeilijk om aan voedsel te komen. Er waren wel rendieren, buffels, vogels en allerlei soorten wilde bessen aanwezig, maar aan de boerentraditie moest nog een begin worden gemaakt, voordat de mensen hun eigen boter, kaas en eieren hadden.
 
Enkele voedingsmiddelen die later in Nebraska werden ‘uitgevonden’, zijn op grotere schaal doorgebroken. Zo komt ‘Kool-Aid’ uit Hastings, Nebraska. Dit is een fruitige frisdrank op basis van poeder. Edwin Perkins en zijn vrouw Kitty maakten in 1927 dit product voor het eerst, na wat geëxperimenteer in de keuken van Edwins moeder. Ook de ‘Runza Sandwich’ is in Nebraska en aangrenzende staten populair. De Runza is een worstenbroodje, waar nog zuurkool en uien aan zijn toegevoegd.

Klimaat

Nebraska kent een landklimaat met vier verschillende seizoenen. Het oostelijke deel van de staat kent daarbij een vochtiger klimaat dan het westelijke deel. De zomers zijn warm en droog (maxima van dertig graden) en de winters lang en koud (maxima net boven het vriespunt, minima tot min tien). In Nebraska zijn extreme weersomstandigheden absoluut niet schaars; van een stevige sneeuw- of hagelstorm moet je daarom niet opkijken. Daarnaast zijn er periodes van droogte en periodes waarin geregeld harde winden opsteken.

Beste reistijd

De seizoenen hebben elk hun eigen kwaliteiten. 's Winters wordt Nebraska omgetoverd tot een mooi sneeuwlandschap en kan er in de bergen aan wintersport worden gedaan. Ga je echter niet speciaal om te skiën, dan kun je beter niet in dit seizoen gaan, om de barre omstandigheden te vermijden. De maanden mei tot en met september zijn in dat geval geschikter: de maxima liggen dan boven de twintig graden. Houd er wel rekening mee dat Amerikanen en Canadezen in juni en juli vakantie hebben, wat zorgt voor wat extra drukte en hogere prijzen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan