Winona, Minnesota

Winona Minnesota Winona is een prachtige en relatief onontdekte plaats. De stad is gelegen tussen enorme kalkstenen rotsen en aan de machtige Mississippi rivier. Als je omhoog kijkt kan je de adelaars zien rondvliegen en op zomeravonden kan je aan de rand van Winona het geluid van de coyotes horen. De bekendste trekpleister van Winona is de ‘Sugar Loaf’, een bijzondere rotsformatie met uitzicht op het oosten van Winona.  Er bestaan veel legendarische verhalen over deze formatie. De stad Winona dankt haar naam aan Princess We-Noh-Nah, de dochter van Chief Wapasha III.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pickwick Mill

Deze molen is gebouwd in 1856 door Thomas Grant en Wilson Davis en is een van de oudste graanmolens op waterkracht van Minnesota. De molen heeft dienst gedaan als graan- en zaagmolen en werkt nog steeds. Hij is onlangs gerestaureerd.

Sugar Loaf Bluff

De ongewone formatie die je hier kunt zien is het gevolg van de winning van kalksteen dat gebruikt werd voor Winona’s trottoirs en bakstenen gebouwen. De punt steekt honderden meters boven Winona uit en was in zijn oorspronkelijke vorm goed bekend bij vroege ontdekkingsreizigers en toeristen.

Bezienswaardigheden Winona Minnesota

St Stanislaus Catholic Churc

Deze kerk is erg bijzonder om te zien. Hij werd ontworpen in Romaanse stijl en in de vorm van een Grieks kruis. De eerste rode baksteen werd gelegd op 28 oktober 1894.

Arches Museum of Pioneer Life

voor de voltooiing van het Interstate Highway Systeem zag je vaak kleine musea langs de weg. Deze musea varieerden in kwaliteit van smakeloos tot uitstekend. Een zeldzaam overgebleven voorbeeld van zo’n museum is het Arches Museum of Pioneer Life. Dit museum is het werk van verzamelaar Walter Rahn. Hij verzamelde spullen die het verleden illustreerden. Zo zie je hier oude machines, voertuigen en een gemeubileerd houten huis en schuur uit 1860.

Minnesota Marine Art Museum

dit museum toont een significante collectie schilderijen uit de 19e en 20e eeuw. Hoofdonderwerpen op deze schilderijen zijn de zee en landschappen. De collectie wordt regelmatig vernieuwd.

Festivals

Een erg leuk en relaxt festival is het ‘Boats and Bluegrass festival’. De bedoeling van dit driedaagse festival is om een relaxte sfeer te creëren met zowel bands uit Minnesota als bands van verder weg. Het festival vindt plaats eind september. Het ‘Great River Shakespeare Festival’ is weer van een hele andere orde. Gedurende Juni, Juli en Augustus worden er professionele theaterproducties uitgevoerd, lezingen gehouden en concerten gegeven. Het derde weekend van Juni viert men in Winona de  ‘Steamboat Days’. Veelal oude ambachten worden getoond en je kunt genieten van live muziek, bootraces en vuurwerk.

Bezienswaardigheden Winona Minnesota

Theater

‘Theatre du Mississippi’ is een non-profit theaterorganisatie. Deze organisatie organiseert jaarlijks het ‘Frozen River Film Festival’. In dit theater worden zowel landelijke als kleinere producties uitgevoerd. In het bioscoopgedeelte worden (arthouse-)films gedraaid.

Theatre du Mississippi, Winona Minnesota

Restaurants en cafés

Plof eens neer in het ‘Acoustic Café’ aan de ‘Lafayette street’! In dit typische koffiehuis kan je genieten van sandwiches, soep en verschillende soorten koffie in een relaxte omgeving. ‘Acoustic Café’ ondersteunt lokale artiesten door ieder weekend live entertainment aan te bieden. Ook ’s avonds zijn er genoeg restaurants waar je terecht kunt voor een vers diner. Zo heb je ‘Betty Jo Byoloski’s’ aan de Center Street. De gerechten hier zijn simpel, lekker en goedkoop. Een bijzondere en betere variant van de ‘Mac-drive’ is het ‘Lakeview Drive Inn Restaurant’. Je kunt hier heerlijk bier uit speciale (ijskoude) pullen drinken. Dit restaurant is gelegen aan de Sarnia Street.

Omgeving

Whitewater State Park

Een half uur rijden ten westen van Winona ligt het Whitewater State Park. Het staatspark ligt op de oevers van de Whitewater-rivier en heeft een scala aan buitensportactiviteiten. Je kunt er vissen, zwemmen vanaf een van de zandstranden of hiken over een van de vele kalkstenen kliffen. Whitewater State Park is populair onder de lokale bevolking omdat hier, in vergelijking met noordelijker gelegen staatsparken, relatief weinig muggen zijn. Maar de meesten komen natuurlijk vanwege de prachtige natuur en de mooiste uitzichten, waaronder de prominente Chimney Rock, die je kunt beklimmen voor een weids uitzicht.

Bezienswaardigheden Winona Minnesota

Great River Bluffs State Park

Dit natuurpark in Winona ligt op de weidse oever van de Mississippi-rivier. Hoewel er gedurende het hele jaar wel iets te doen is, trekt de herfst de meeste bezoekers naar Great River Bluffs State Park. Als de bladeren verkleuren, vormen de bomen een fotogeniek kleurenpalet. Je krijgt het beste beeld van het park als je de King's Bluff Nature Trail volgt. Je wandelt over prairie en door bossen en hebt onderweg uitzicht over kliffen en steile rotswanden. Het rivierdal van de Great River Bluffs maakt deel uit van een belangrijke trekroute voor watervogels, adelaars en haviken.

Bezienswaardigheden Winona Minnesota

Harmony

Op ruim een uur rijden ten zuidwesten van Winona ligt het plaatsje Harmony. Hier woont een groot aantal zeer traditionele Amish die behoren tot de zogenaamde 'Old Order Amish'. Onder leiding van een gids die heel goed bekend is met de gebruiken van de Amish kun je hier een tour maken. Je maakt dan (persoonlijk) kennis met de Amish en leert hoe ze leven, wonen en werken. Een tour kun je boeken via bijvoorbeeld www.amish-tours.com

Winona Minnesota

Explore Mississippi Bluffs

Winona is lid van ‘Explore Mississippi Bluffs’. In een van de mooiste en meest historische delen van Minnesota en het ‘Upper Midwest’ zijn vier kleurrijke steden een samenwerkingsverband aangegaan om het reisplezier van hun bezoekers te verhogen. De route begint bij Red Wing en volgt de Mississippi Rivier via Wabasha en Winona tot aan Lanesboro (iets meer in het binnenland gelegen). Meer informatie over deze route kan je verkrijgen bij het toeristenbureau in Winona.

Feiten

Staat Minnesota
County Winona
Oppervlakte 61,0 km2 (waarvan 13,8 km2 water)
Hoogte 200 – 380 meter
Aantal inwoners 27.592 (573,3 inwoners per km2)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Minnesota heeft een landklimaat, wat betekent dat het relatief weinig regent, dat er veel heldere dagen zijn en dat de temperatuurverschillen tussen de winter en zomer redelijk groot zijn. De stralend blauwe hemel is vaak verbazingwekkend voor Nederlanders. Deze prachtige kleur is een gevolg van de lagere luchtvochtigheid. Kenmerkend voor de winters zijn periodes met strenge vorst waarbij de meren bevriezen en sommige mensen zelfs permanente huisjes op het ijs bouwen om te kunnen ijsvissen. Winona’s weerstation, evenals het weerstation in de naburige stad La Crescent, registreren de hoogste temperaturen van Minnesota, met gedurende het jaar een gemiddelde temperatuur van 10 graden Celsius. De temperaturen zijn het hele jaar vrij mild (voor Minnesota standaarden). In januari is het gemiddelde -8 graden Celsius en in juli  wordt het gemiddeld 24 graden Celsius.

Geschiedenis

De stad is gebouwd op een zandbank van de Mississippi. Archeologen hebben aangetoond dat er in deze vallei al sinds 9500 jaar voor Christus mensen wonen.  Het hedendaagse Winona werd gesticht bij het dorp Keoxa. Hier leefden verschillende indianenvolkeren. De huizen die zij bouwden verschilden per seizoen. In de zomer bouwden zij huizen van boomschors en houten palen. In de winter maakten zij wigwams van buffelhuiden die zij aan elkaar naaiden met pezen van herten en ondersteunden met houten palen. In het midden van de wigwam kon men vuur stoken, waardoor het zelfs gedurende de koudste periodes binnen aangenaam warm was.

Op 9 augustus 1805 vertrok luitenant Zebulon Pike vanuit Fort Bellefontaine. Hij had orders gekregen om de bron van de Mississippi te vonden. Ruim een maand later, op 14 september 1805, bereikte hij de Mississippi Vallei. Dit was de plek die op een dag Winona zou gaan heten. Ongeveer 50 jaar later settelde Orrin Smith zich op deze plek. Hij wilde samen met enkele kameraden het land ontwikkelen en gereed maken om handel te drijven. De stad groeide snel. In 1860 woonden er al 2456 mensen in Winona. Deze groei was voornamelijk te danken aan de aanleg van een spoorbaan en een transportsysteem per stoomboot. Ook verdiende men geld aan het verbouwen van graan en met de houthandel.

Economie

In 1856 legden er zo’n 1300 stoomboten aan in Winona. Daarnaast was zuidelijk Minnesota gedurende de jaren 1860 de grootste tarwe-producerende regio van het land en was Winona de belangrijkste haven voor het transport van deze tarwe. In 1899 werd ‘Bay State Milling’ opgericht en werd een houtmolen gebouwd. Dit bedrijf bestaat tot op heden. In 1900 woonden er ongeveer 19.700 mensen in Winona, maar daarna daalde het inwonersaantal na de instorting van de houtindustrie.

Tegenwoordig is ook technische kennis belangrijk voor de economie van Winona. Een groot aantal inwoners van Winona werkt bijvoorbeeld bij ‘Winona Health’, ‘TRW Automotive Electronics’ of ‘Winona State University’. ‘Fastenal’ is het grootste bedrijf in Winona. Hier werken bijna 1200 mensen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan