Bay City, Michigan

Bay City Bay City is een stad gelegen aan de Saginaw Rivier. De rivier deelt de stad op in twee delen die via valbruggen met elkaar worden verbonden. Waar Bay City vroeger voornamelijk bekend stond om zijn zeer diverse en bloeiende industrie, is de stad tegenwoordig ook een geliefde plek voor toeristen. Voornamelijk in de zomermaanden leeft Bay City op en zijn er diverse festivals en feestelijkheden te bezoeken aan de oevers van de Saginaw Rivier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Saginaw Valley Naval Ship Museum

Altijd al eens een torpedojager van binnen willen zien? Ga naar het Naval Ship Museum, dat gevestigd is in de USS Edson, een torpedojager van de Amerikaanse marine. Je kunt er van alles te weten over de Amerikaanse marine en torpedojagers.

Bay County Historical Museum

In dit museum op de Washington Avenue zijn diverse collectives te vinden die iets vertellen over de geschiedenis van de Bay County regio en de stad. Het museum is gelegen in een voormalig legergebouw, aangrenzend aan de historische City Hall.

Bay City State Park

Het Bay City State Park is een staatspark in de buurt van de stad. Het park bestaat uit een groot gebied met voornamelijk moerasland en kleine duinen. Er kan hier onder andere worden gewandeld, gezwommen, gefietst en gevist. Er zitten veel bijzondere vogels in het gebied en tijdens het nestseizoen kunnen vogelliefhebbers vanuit speciaal ontworpen gebouwen de vogels aanschouwen.

Festivals

Bay City staat bekend om zijn vele festivals en feestelijkheden gedurende de zomermaanden, waaronder de River Roar, de St. Stan’s Polish Festival, Independence Day Fireworks Festival, the Pig Gig Rib Roeast en de River of Time (een historische reënscenering). De meeste van de evenementen vinden plaats aan de oevers van de Saginaw Rivier en dan met name in Wenonah Park (oostelijke oever) of de Veterans Memorial Park (westelijke oever).

Vervoer

In de stad rijden er zowel metrolijnen als buslijnen. Vooral de metro is een handig vervoersmiddel waarmee je bijna overal in de stad kunt komen. Een enkele reis kost 1 dollar. Het dichtstbijzijnde vliegveld is het MBS International Airport gelegen in de buurt van Freeland, te bereiken via Highway 10.

Feiten

Locatie Bay County, Michigan
Aantal inwoners 34.932
Oppervlakte 29,3 km2
Gesticht in 1837

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Bay City kent milde zomers met temperaturen rond de 22 graden en erg koude winters met temperaturen rond de -7 graden.  Juli is de warmste maand, waarin de temperatuur kan oplopen tot rond de 30 graden. Januari geldt als de koudste maand, met temperaturen tot ver onder de -10.

Geschiedenis

Op de plaats waar Bay City zich nu bevindt, woonden vroeger indianen van de Chippewa stam. In de 19e eeuw verschijnen de eerste blanken in het gebied. Leon Trombley wordt beschouwd als de eerste kolonist in wat later Bay City zou worden. Hij bouwt hier in 1831 een houten boshut aan de oostzijde van de Saginaw Rivier. In 1835 bouwen Trombley’s neven het eerste stenen huis in Bay City. Het huis doet ook dienst als handelspost en de Trombley’s kunnen dan ook worden aangemerkt als Bay City’s eerste zakenmannen. Naast een handelspost wordt het huis ook als hotel gebruikt (mits de gasten hun eigen slaapspullen meebrengen) en later nog als hoofdkantoor voor het verstrekken van federale en staatslicenties. Het huis wordt in 1981 naar het Bay City’s Veteran’s Memorial Park verhuisd om het te kunnen behouden. In 1837 wordt Bay City officieel opgericht, maar wordt pas in 1865 geïncorporeerd als stad. De stad staat in de eerste instantie bekend als ‘Lower Sagninaw’.

In 1822 wordt Saginaw County opgericht, welke doorloopt tot Saginaw Bay. Gerechtszaken van de bay side gemeenschappen - waaronder Bay City - worden voorgedragen in Saginaw, wat een drie daagse reis betekend. In 1857 stemmen de inwoners van deze gemeenschappen er dan ook voor om zich van Saginaw County af te scheiden, waarbij het huidige Bay County in het leven wordt geroepen. Vanaf dan gaat ‘Lower Saginaw’ als Bay City door het leven. De stad, gelegen in de Saginaw vallei, is omgeven door een groot dennenbos. In 1844 doet de houtindustrie zijn intreden in het gebied, met de bouw van een molen aan de Kawkawlin Rivier. Al snel volgen er meer molens, Op het hoogtepunt van de houtindustrie zijn er meer dan vijftig molens actief in het Bay City gebied. Rond 1860 wonen er rond de 2000 mensen in Bay City en zijn er naast molens ook winkels en andere faciliteiten bijgebouwd. Door de kapwerkzaamheden komt het gebied bekend te staan als de ‘Lumber Capitol of the World’. In 1888 is er al meer dan een miljard kilometer aan boomstammen gekapt. Rijke houtbaronnen bouwen veel statige villa’s in het gebied, welke nu nog te zien zijn in het Historical District. Naast de houtindustrie bloeien er ook andere industrieën op, waaronder de scheepbouw. De Defoe Shipbuilding Company bouwt tot 1975 diverse gevechtsschepen voor de United States Marine. Ook worden er in de stad bouwkranen en fietsen geproduceerd.

Tot 1905 strekt Bay City zich uit tot de oostelijke zijde van de Saginaw rivier. Aan de westelijke zijde van de rivier bevindt zich tot die tijd een stadje dat bekend staat als West Bay City. In 1905 fuseren de steden en gaan samen verder als Bay City. Met de uitvinding van de auto worden er in een groot bedrijf van Bay City geen fietsen meer gemaakt, maar auto-onderdelen. Die fabriek is nu een zeer belangrijke General Motors Corporation. Naast auto-onderdelen kent Bay City een zeer diverse productie van cement, elektrische lasapparaten en geprefabriceerde huizen, tot vrouwenlingerie. Tijdens het vaarseizoen kun je enorme vrachtschepen tussen de plezierboten op de Saginaw Rivier zien varen. Want Bay City is ondertussen ook een belangrijk toeristisch centrum geworden, waar veel evenementen worden georganiseerd.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan