Houma, Louisiana

Houma Louisiana Houma is een stad met een rijke geschiedenis en tradities die geworteld zijn in de Cajun-cultuur. De inwoners van de stad zijn erg trots op deze tradities en houden deze graag in stand. Dit resulteert in vele (muzikale) evenementen en een overheerlijke keuken. De omgeving bestaat uit een groot moerasgebied. Een populaire activiteit is dan ook om met een tourboot de moerassen op te gaan op zoek naar krokodillen en bijzondere (water)vogels. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Southdown Plantation & Terrebonne Museum

Southdown is een negentiende-eeuws plantagehuis dat tegenwoordig dienstdoet als cultureel en historisch museum. Tijdens een rondleiding kom je erachter hoe het leven op een plantage in de Mississippi-delta er ongeveer uitzag. Leer meer over de familie, de toenmalige mode en het bewerken van suikerriet en indigo. In het museum vind je tentoonstellingen over de viering van Mardi Gras (soort carnaval) in Houma, de oorspronkelijke indianenstammen van Louisiana en werken van lokale kunstenaars. Meer geschiedenis vind je in het historische district van Houma, waar rondleidingen mogelijk zijn.

Houma Louisiana

Regional Military Museum

In dit museum staat de militaire geschiedenis en bijdrage van Houma centraal, met speciale aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Het unieke aan dit museum is dat het niet gaat om statische tentoongestelde voorwerpen: de jeeps en andere voertuigen rijden echt en de wapens worden afgevuurd. Een andere bijzonderheid is dat er rondleidingen worden verzorgd door veteranen.

Regional Military Museum Houma Louisiana

Moerastours

Om Houma ligt een moerasachtig gebied van meer dan zes vierkante kilometer. In en rondom Houma zijn diverse organisaties die tours door de moerassen aanbieden, waarbij je van dichtbij de bijzondere flora en fauna kunt bestuderen. Alligators en krokodillen zijn vaak geziene gasten.

Alligator Houma Louisiana

Bayou Terrebonne Waterlife Museum

Dit kleine museum geeft je een goed beeld van de historische band van de lokale bevolking met het omringende water en de moerassen. Je leert meer over de visserij, de lokale flora en fauna, de geschiedenis en de Cajun-cultuur. Een van de hoogtepunten is de 'wetlands wall', een 14 meter lange muurschildering waarop het ecosysteem van de regio als een soort tijdbalk is weergegeven.

Houma Louisiana

Chauvin Sculpture Garden

Een leuke bezienswaardigheid in de buurt is de Chauvin Sculpture Garden, een indrukwekkend project van kunstenaar Kenny Hill. In de beeldentuin staan meer dan honderd standbeelden, die een bijzondere mix vormen van Bijbelse figuren, Cajun-kleuren en ervaringen uit Hills leven. De kunstenaar is dan ook in veel kunstwerken verwerkt. Het opmerkelijkste werk is een 14 meter hoge vuurtoren, bestaande uit 7.000 bakstenen, waarin verschillende engelen, cowboys, soldaten, God en Hill zelf zijn verwerkt.

Houma Louisiana

Festivals

Mardi Gras, de laatste dinsdag voor de vastenperiode, speelt een belangrijke rol in de Cajun-cultuur en is een grote 'happening' in Houma. Een ander evenement is het Voice of the Wetlands Festival, een driedaags festival in oktober dat plaatsvindt op het landgoed van de Southdown Plantation.

Houma Louisiana

Feiten

Staat Lousiana
County Terrebonne
Oppervlakte 37 km²
Hoogte 3 meter
Inwoners 34.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De zomers zijn heet met temperaturen tussen de 30 en de 35 graden. 's Nachts komt de temperatuur niet onder de 25 graden. In de winter wordt het overdag niet kouder dan 15 graden. De meeste neerslag valt in juli, augustus en september.

Geschiedenis

Houma werd in 1834 gesticht, en officieel als stad erkend in 1848. De naam is ontleend aan de lokale Houma-stam. De stad groeide snel en werd gekenmerkt door vele suikerrietplantages. Een andere belangrijke bron van inkomsten was de vangst van garnalen, oesters en vissen. Vanaf de jaren 1980 begon toerisme een steeds grotere rol te spelen. Kenmerkend voor Houma is de zogenaamde Cajun-cultuur. Cajuns vormen een aparte bevolkingsgroep in Louisiana. Canjun is een verbastering van 'Acadian', de aanduiding voor de Franstalige bevolking die vanuit Canada naar zuid-Louisiana trok, dat toen nog Frans gebied was. Tegenwoordig is Cajun een aanduiding voor de bevolking, het leefgebied, de keuken en de muziek. Oorspronkelijk spreken Cajuns ook nog een aparte taal, maar tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die thuis zijn in dit Cajun-Frans. De taal komt wel nog veelvuldig voor in de Cajunmuziek, waarbij de accordeon en viool een belangrijke rol spelen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan