Dodge City, Kansas

Dodge City Kansas Op zoek naar het oude Wilde Westen? Dan is Dodge City een goed uitgangspunt, de stad dweept met haar frontiergeschiedenis. In en rond de stad vind je verschillende historische plaatsen, musea en gebouwen die het erfgoed bewaren. Bezoek bijvoorbeeld het Boot Hill Museum, waar een deel van de vroegere hoofdstraat (inclusief saloons) is nagebouwd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sante Fe Trail Remains

Een van de aandachtstrekkers in het gebied zijn de restanten van de Santa Fe Trail, de oude handelsroute die vroeger het gebied doorsneed. Op ongeveer 15 kilometer van de stad zijn oude huifkarren te bezichtigen.

Sante Fe Trail Remains, Dodge City

Boot Hill Museum

Hoe zag Dodge City er in haar beginjaren uit? Deze vraag wordt in dit museum beantwoord door middel van exposities en artefacten uit de oude wildwestcultuur. Tot de grotere tentoonstellingen behoort Front Street, een gedeeltelijke reconstructie van de vroegere hoofdstraat uit 1876 met de Long Branch Saloon, de Saratoga Saloon, de Long Branch Variety Show, een typisch woonhuis en de Boot Hill Cemetery. De Kansas Cowboy Hall of Fame maakt er ook deel van uit.

Boot Hill Museum, Dodge City

Mueller-Schmidt House

Dit huis, met als bijnaam 'Home of Stone' is het allereerste kalkstenen gebouw van de stad. Het stamt uit 1881 en staat nog steeds op de originele plaats. Bekijk ook El Capitan, een bronzen sculptuur van een Texas Longhorn (stier) en een standbeeld van Wyatt Earp, een beroemde vertegenwoordiger van de wet.

Mueller-Schmidt House, Dodge City

Old Dodge City

Het centrum van de stad is gedeeltelijk gehuld in cowboystijl. Er zijn wildwestattracties, -restaurants en -winkels. Via de trolley kun je de buurt verkennen, maar als je liever zelf op pad gaat is de Dodge City Trail of Fame een aanrader.

Old Dodge City

Evenementen

Leuke evenementen zijn onder andere de Farmer’s Market, die elke zaterdagochtend plaatsvindt en waar je verse en zelfgemaakte producten kunt kopen, en de jaarlijkse Roundup Rodeo en Dodge City Days, die eind juli, begin augustus plaatsvinden.

Evenementen, Dodge City

Feiten

Staat Kansas
County Ford
Oppervlakte 33 km²
Hoogte 760 meter
Inwoners 27.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Geschiedenis

Dodge City ontstond in de negentiende eeuw door de nabijheid van de Santa Fe Trail, een route voor goederentransport per huifkar. De route, tussen Franklin, Missouri en Santa Fe, New Mexio opende in 1821 en groeide meteen uit tot een grote commerciële route. Duizenden huifkarren volgden de Mountain Branch ten westen van Dodge City, langs de noordelijke oever van de Arkansas River. Degenen die een stuk af wilden snijden en niet bang waren voor droog, zanderig en heuvelachtig land, konden de Cimarron Cutoff volgen en de rivier nabij Dodge City oversteken. De allereerste bewoner van de stad merkte op: 'If you stood on the hill above Dodge City, there was traffic as far as you could see, 24-hours a day, seven days a week on the Santa Fe Trail'.

Het waren roerige tijden en veel huifkarren werden overvallen door indianen. Om deze reden verrees in 1865 Fort Dodge. Het fort bood bescherming aan de huifkarren, zorgde voor de post en diende als een bevoorradingsstation voor legereenheden die in zuidelijke gebieden in indianenoorlogen verwikkeld waren. Korte tijd later hadden er zich al enkele mensen gevestigd en in 1872 was Dodge City een feit.

Nadat de Atchison, Topeka & Santa Fe Railroad was aangelegd, werd de stad een knooppunt in de veehandel en verwierf het de status 'Queen of the Cow Towns'. In korte tijd groeide de stad uit tot een gigantische en wetteloze wildweststad. Er was geen lokale wetshandhaving, de militairen op Fort Dodge hadden geen gezag over de stad. Cowboys, veehandelaren, spoorwegwerkers en soldaten buitelden over elkaar heen en er werkten meer beroemde en beruchte revolverhelden dan in enige andere stad in het westen. Al snel bouwde men saloons, gokhallen en bordelen om de eenzame lieden te vermaken (en van hun geld te ontdoen). Er werden zoveel mensen op klaarlichte dag met hun laarzen nog aan neergeschoten dat er al snel behoefte was aan een begraafplaats - Boot Hill Cemetery. Daarvoor kregen mensen met vrienden en/of geld een begrafenis op Fort Dodge. Anderen werden begraven op plaatsen waar goed een gat gegraven kon worden.

Aan de groei en bloei kwam een einde toen er in omliggende gebieden een besmettelijke ziekte onder het vee uitbrak en de quarantaine opgeschoven werd tot voorbij Dodge City. Tegen 1886 verhuisden de cowboys en de eigenaren van de saloons en hoerenhuizen met de veehandel mee naar het westen.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan